18. februar 2020

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Socialdemokratiets Maslow-forbrydelse

Hvis du nogensinde støder på en bejler, der i et forsøg på at forføre dig sagte nynner ”alt, hvad jeg har brug for, er dig”, så skal du tage dig i agt. Ikke fordi at ”alt, hvad jeg har brug for, er dig” er en sang af dansktop-bandet Klaus & Servants. Vi tror sådan set, […]

Kære læser

Bjarke Ingels’ ‘konstruktive engagement’ i Brasilien

Sun City. Hvis man – som for eksempel Bjarke Ingels – var et dansk barn i et hjem med radio midt 1980’erne, behøvede man ikke gøre sig særlige anstrengelser for at fornemme, at noget var helt galt i Sydafrika. En sang, der fik ret meget spilletid, var nemlig Steve van Zandts ”Sun City” (1985), som […]

Det bedste vi har set

Kernefamilien var en fejl

Kernefamilien var en fejl

I den moderne tidsalder er familien blevet mere og mere fragmenteret. Engang var familier institutionen, der hjalp hinanden og udgjorde det egentlige sikkerhedsnet under den enkelte. I dag er den normale familiestruktur en ”kernefamilie” (eller nuclear family på engelsk), der udgøres af to forældre med et barn eller flere. Kernefamilien har gjort det nemmere for det enkelte individ at udfolde sig. Men ifølge denne longread fra The Atlantic er kernefamilien også kommet med en (for) høj pris.

Wikipedia ler sidst 

Wikipedia ler sidst 

Troen på internettet er ikke, hvad den har været. Diverse dataslugende sociale sites – ingen nævnt, ingen glemt – har langsomt men sikkert dræbt den, og imens sidder vi og længes efter de mere uskyldige 00’er-dage, hvor alt kunne klares med et klik. Men hør nu her: Der er faktisk ting i cyberspace, som stadig fungerer, og det er Wikipedia det bedste eksempel på. Wired har en velskrevet hyldest til onlineencyklopædien, der er gået fra at være internettets store joke til at være et af de mest troværdige steder i cyberspace. Og husk så at give en skærv til Wikipedia, når de beder om det.

Den store clickbait-quiz

Den store clickbait-quiz

Så skal der quizzes! Journalistisk lektor på Syddansk Universitet Filip Wallberg har samlet otte overskrifter fra BT.dk, og så er det op til dig at gætte, hvad artiklerne bag de enkelte overskrifter handler om. Det er overraskende vanskeligt og overraskende underholdende.

Spisesedlen

EU’s medlemslande er enige om militær mission ud for Libyens kyst. Det sker for at styrke og sikre FN’s forbud mod international våbenhandel med landet. Flere medlemslande med populistiske regeringer har været imod en EU-mission af frygt for, at skibe i området kan føre til flere migranter.

Rekordfå indvandrere på offentlig forsørgelse. Andelen af ikke-vestlige indvandrere, der er på offentlig forsørgelse, er faldet til 29 pct. Det er det hidtil laveste niveau, siden man i 2004 begyndte optællingen. Det viser en analyse foretaget af Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum. I 2004 var andelen 46 pct.

Kinesisk hospitalsleder død af coronavirus. Inden sin død var Liu Zhiming chef for et af de ledende hospitaler i den kinesiske by Wuhan. Wuhan er epicenteret for virusudbruddet, og hospitalet blev udelukkende brugt til at behandle virusinficerede. Zhiming er den syvende sundhedsmedarbejder, der dør af coronavirus. Ifølge Reuters har virussen nu kostet 1.868 mennesker livet. I alt er 72.436 personer inficerede.

Kristian Jensen dropper at gå efter idrætspost. Venstres tidligere næstformand, der for nylig fik taget alle sine ordførerskaber fra sig af partiets formand Jacob Ellemann-Jensen, siger til avisen Danmark, at han ikke længere er kandidat til formandsposten i Danmarks Idrætsforbund (DIF): ”Tanken om både at sidde i Folketinget og i DIF’s bestyrelse har mødt kritik for at sende et uheldigt signal. Det accepterer jeg fuldt ud, så den mulighed har jeg nu slået helt ud af hovedet.” Måske er der en lektie her til partikollegerne Lars Løkke Rasmussen og Bertel Haarder, der ‘bijobber’ som henholdsvis konsulent for et advokatfirma og som bestyrelsesformand i Det Kongelige Teater, selv om de sidder i Folketinget.

35 danske Michelin-stjerner. I går var der Michelin-uddeling i norske Trondhjem, og her fik 28 danske restauranter i alt 35 stjerner til deling. Blandt andet gik den eksperimenterende københavnske restaurant Alchemist fra nul til to stjerner, restaurant Jordnær i Gentofte gik fra en til to stjerner, og københavnske Geranium beholdte sine tre stjerner.

Et sidste ord

Stenrige Michael Bloomberg har postet milliarder og atter milliarder efter sit forsøg på at blive USA’s næste præsident. Men alle verdens penge kan ikke forhindre, at den her slags klip dukker op på internettet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12