18. december 2021
Kære læser
Hvis du vil se, hvor hurtigt regeringen kan skrabe en mia. kr. sammen, skal du ikke kigge mod den hårdt pressede sundhedssektor. I stedet bør du vende blikket mod Kriminalforsorgen. Som vi tidligere har beskrevet, faldt en aftale af kafkask karakter onsdag på plads, der bl.a. hæver bevillingerne til Kriminalforsorgen med en mia. kr. frem […]
Kære læser
Selvom det danske nyhedsbillede buldrer derudad med fængsler i Kosovo, omikron og nye restriktioner, tillader vi os lige at stoppe lidt op. Hvert år i december udgiver det britiske lægetidsskrift British Medical Journal (BMJ) en udgave særligt dedikeret til studier, der viser de lettere og ”til tidere lysere” sider af medicinverdenen. Denne jul kan man […]
Det bedste vi har set
Sommerfugleeffekten
Egentlig kan vi ikke helt finde ud af, om Attacus atlas i virkeligheden er en møl (hvis der er en ekspert derude, hører vi gerne fra dig). Uanset hvad, er atlassværmeren ret usædvanlig: Den har vinger større end menneskehænder og lever det meste af sit liv i et træ. Se den her i videoen af en lille maskine, der laver levende billeder af hundred– eller måske tusindvis af bladrende fysiske papirark. Det er fascinerende.
Daria Navalnaya
Kender du ikke navnet, kan du godt begynde at øve dig. Den forfulgte, forgiftede og fængslede aktivist Aleksej Navalnys ældste datter var tidligere på ugen på besøg i Europa-Parlamentet, og nu har hun givet sit første store interview. Der Spiegel har fået æren: “Vi tog på hospitalet. Det var ligesom på film. Du går ind, og der ligger en der og kigger på dig, smiler til dig og taler til dig, men så indser du: Han kan ikke tale eller tænke normalt. Vi spurgte, hvordan han havde det. Jeg sagde: Jeg bliver hos dig, lad os se noget Netflix. Men han kunne ikke sige to sætninger i træk. Det var forfærdeligt.“
300 kr., virkelig?
“Hvis jeg skulle sige, hvordan det føles at stå midt i et stykke, som man føler går ad helvede til, er det en kold følelse af frygt, som batterisyre i maven. Efter forfærdelige anmeldelser indtræder en slags følelsesløshed, som stadig er der anden aften. Man har endnu ikke helt bearbejdet det. Det første, man gør, er at fortælle alle ens venner, der har bestilt billetter, at de skal aflyse.“ Når teaterstykket flopper, må skuespillerne suge smerten i sig aften efter aften, og andre, ja, de kan bare smutte til Tenerife.
Jeppes juleønske
DR har lavet en rørende dokumentarserie om den 12-årige Jeppe, der vil være Danmarks yngste dragqueen. Lige siden han var tre år gammel, har han drømt om kjoler frem for fodboldstøvler, og forældrene støtter ham hele vejen fra falske negle til mødet med idolet Tinus de Schunard. Man må bare sige, at der er nogle familier, der kunne lære en ting eller to.
Nyt fra koPio
Den socialdemokratiske netavis Pio har bragt et indlæg, hvor DSU’eren Anne Bang Nielsen sabler det nye Loud/24syv ned i en halvstjernet anmeldelse. Problemet er bare, at profilbilledet er skabt af en bot, og at hun måske slet ikke eksisterer. I et interview fortæller chefredaktør Niels Jespersen, nu at det er ham selv, der har taget kontakten til denne Anne Bang Nielsen, fordi hun havde nogle “interessante betragtninger“ på Twitter. Det bliver mere og mere mystisk, det der foregår på Pio for tiden.
+ Ikke fordi spørgsmålet er irrelevant, men de ser ud til at have gang i en god troll ovre hos Frihedsbrevet.
Spisesedlen
Så skal vi til det igen. Med omikron hængende over hovedet (tal bare om en julegave fra helvede), er det tid til at gøre status på ugen à la Føljeton.
Mens vi mandag ventede på rigsrettens afgørelse, hev Oliver Stilling fat i nogle vidunderlige vers fra Edith Södergran gamle digt “Triumf at være til“. De fortjener vist lige en gengivelse:
“Hvad frygter jeg? Jeg er en del af uendeligheden. / Jeg er en del af altets store kraft, / en ensom verden i millioner af verdener, / som en førstegradsstjerne der slukkes sidst. / Triumf at leve, triumf at ånde, triumf at være til!“
Hvad blev poesien brugt til? Jo, til at åbne for en mulig forståelse af Inger Støjbergs psyke. Hvad tænkte Støjberg fx på, dengang hun gav den ulovlige instruks om at adskille alle unge asylpar? Det er et godt spørgsmål. Som Oliver Stilling bemærkede, mangler hun i hvert fald format. “Södergrans digt emmer af storhed; Inger Støjberg er fladhed og populisme.“ Resten må du hellere selv læse.
Poesi var der også antydning af på analysepladsen. Freelancejournalist Mathias Holm Guldberg tog Martin Heidegger under armen for at undersøge, om den tyske filosof mon kan hjælpe os med at løse klimakrisen. Ifølge Heidegger er kunstens teknik i hvert fald forbilledlig, “da den lader tingene træde frem, uden de reduceres til en funktion“. Eller sagt med lidt andre ord: Med kunsten kan vi lære at behandle naturen som mere og andet end en ressource. Smart.
Vi var stadig ikke færdige med at tænke over Inger Støjberg (UFG) tirsdag. Faktisk kunne vi ikke forholde os til så meget andet. Udover kunsten, selvfølgelig.
Måske var det derfor, undertegnede (David Dragsted – bonjour!) valgte at bruge udstillingen på Statens Museum for Kunst med den italienske mester Giovanni Battista Piranesis (1720-1778) til at filosofere over dommen på 60 dages fængsel, som Støjberg fik serveret ved rigsretten. Det er, som om Piranesis såkaldte Fængselsfantasier giver en ret god indgangsvinkel til at tolke de snørklede og ulogiske forklaringer, Støjberg er kommet med i forsvaret af den ulovlige instruks.
Netop den – Støjbergs tvetydige og vildledende retorik – tog Emma Louise Stenholm også under kærlig behandling. Hun ringede nemlig til Christian Kock, professor emeritus i retorik ved Københavns Universitet, for at diskutere det Facebook-opslag, Støjberg lavede efter domfældelsen. Et opslag, hvor der ikke var meget fortrydelse at finde.
Og så var det ellers blevet onsdag (sikke en uge!), det var blevet tid til at tale lidt om Fyns forhærdede kriminelle. Her tænker vi ikke på lyssky bander eller folk, der spiser runder med brunner. Nej, vi tænker på de rigtigt slemme karle, der leverer jetbrændstof til krigen i Syrien.
Dagen forinden var Dan-Bunkering nemlig blevet dømt ved retten i Odense for have brudt EU’s sanktioner og solgt 172.000 jetbrændstof til en russisk kunde, som købte ind for det russiske militær. Kunne det virkelig passe, at den ellers hæderkronede, fynske virksomhed slet ikke havde tænkt, at brændstoffet skulle bruges af russiske kampfly i Syrien? Oliver Stilling var på sagen.
Imens så Lars Trier Mogensen nærmere på en anden skandalesag, der smager af honnører og fyldte gulvtæpper. Tidligere på ugen fremlagde Undersøgelseskommissionen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sine konklusioner, hvor FE bl.a. frikendes for at have medvirket til ulovlig spionage. Selvom det på papiret lyder betryggende, rejser læsningen af kommissionens beretning imidlertid “en række mere ildevarslende spørgsmål“. Og hvad er det i øvrigt for noget med, at fungerende FE-chef Svend Larsen og PET-chef Finn Borch Andersen har opsøgt en række direktører og chefredaktører fra Berlingske Media, JP/Politikens Hus og DR? Lars Trier Mogensen satte mystikken på spidsen:
“I det sammenfiltrede netværk af skæg og blå briller i flere lag er der mildest talt spænding nok til endnu mere drama. Mens topfolkene er blevet frikendt, er agenterne nede på jorden således blev anholdt. Og mens mediecheferne også direkte trues med fængsel, hævder FE-kommissionen, at der slet ikke er noget at komme efter. Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke?“
Meget apropos var “det er for skørt til at være sandt“ vel egentlig vores første tanke, da vi læste nyheden om, at Danmark skal leje 300 fængselspladser i Kosovo. Men nej, den er altså god nok: Med den nye aftale om Kriminalforsorgen vil regeringen kunne sende “udvisningsdømte kriminelle“ til Balkan for at afsone deres straf. Vi ved snart ikke, om vi bør grine eller græde. Til gengæld ved vi, at den nuværende brug af isolation i danske fængsler er under al kritik – spørg bare Europarådets Torturkomité. Måske skulle man tage et kig på de forhold, førend man så mod Kosovo, skrev jeg i en ‘Kære læser’ torsdag.
Samme dag havde Asta Kongsted taget en snak med Andreas Bøje Forsby, der forsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Dansk Institut For Internationale Studier (DIIS), om USA’s diplomatiske boykot af Vinter-OL i Beijing næste år. Bør Danmark følge trop, og nytter boykottet overhovedet noget? Tjo, det sender i hvert fald nogle vigtige signaler:
“En diplomatisk boykot af Kina ville i givet fald kunne tjene til at demonstrere tre ting. Dels at vi sætter vores værdipolitiske dagsorden højt, selv når den risikerer at få ubehagelige konsekvenser; dels at vi gerne vil markere en stigende dansk bekymring for de senere års mere repressive politiske udvikling under Xi Jinpings lederskab; og dels at vi støtter op om vores vigtigste allierede, USA, og andre ligesindede lande i deres kritik af Kinas menneskerettighedskrænkelser.“
Og ja, så blev det ellers fredag. Førend regeringen på eftermiddagens pressemøde fik langet (endnu et) knytnæveslag mod kulturlivet, valgte Emma Louise Stenholm at skrive ‘Kære læser’ om et vigtigt emne med udgangspunkt i rapperen Logic og den såkaldte Papageno-effekt fra Mozarts ”Tryllefløjten” (der var den igen, kulturen): Selvmordsforebyggelse.
Som et nyligt studie beskriver, er mediernes håndtering af selvmord nemlig alt andet end ligegyldig. Det anbefales i øvrigt, at medier altid inkluderer nummeret til livslinjen, når selvmord omtales. Det danske nummer er 70 201 201.
I den helt anden ende af fredagens udgave af Føljeton valgte freelanceskribent Jakob Matthiesen – foranlediget af et længere essay af Vladimir Putin med titlen ”Om russere og ukraineres historiske enhed” – at sende Ukraine og Ruslands præsident i parterapi. Hvordan den session gik, kan du læse lige her.
/David Dragsted
Et sidste ord
Der findes stavefelj, der måske skære lidt i øjjnene. Og så findes der stavefejl, der helt kan ødelægge appetitten.
Rigtig god weekend!