18. august 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Brøl som en løve

Lad os begynde med en lille quiz. Hvem skrev mon i 2012 disse ord i sin selvbiografi? “Efter mit sabbatår var jeg tilbage på handelsskolen, men på et tidspunkt resulterede alle torsdagsnætterne på Craizy Daisy i så meget fravær fredag morgen, at jeg kom op på 17 procent og blev kaldt til samtale med rektor […]

Det bedste vi har set

Mette Holm er Danmarks suverænt mest produktive oversætter af japansk litteratur. Fredag aften er hun aktuel på litteraturfestivalen Louisiana Literature i Humlebæk, hvor hun gør den japanske forfatter Haruki Murakami selskab som hans mangeårige danske oversætter. I forrige uge talte hun med Føljetons Læsevejr om de tre bøger, som hun vil anbefale alle at læse. De kommer vidt omkring.

Læs interviewet →

Læsevejr er et bognyhedsbrev fra Atlas & Føljeton. Hver måned. 

10 år med Sontag

 

“Jeg tror, at hun var fuldt ud bevidst om – og følte en stor stolthed og glæde ved – den her erotiske magi, hun udøvede over andre kvinder. Jeg gad godt vide, hvad mænd syntes om hende på det her punkt; de få gange, jeg så hende med mænd, virkede de til at forstå hende som en slags intellektuelt superladet eunuk.” Terry Castles læser sit essay om at komme tæt – men ikke tæt nok – på sin on and off-veninde i forfatter Susan Sontag.

+ I tekstform (2005).

Rejsende ridder Rahbek 

Podcasten Den Dyriske Time har haft besøg af professor i makrobiologi Carsten Rahbek. Han er en forsker med en herlig tør no nonsense-tilgang til sit fag og kan fortælle utrolige historier – ikke om sig selv, men om biodiversitet og verdens dyreliv. Lyt til podcasten før den lokale klimaaktivist. Det eneste, der kan undre, er, at værten er så optaget af, at Rahbek er ridder af Dannebrogordenen. Who cares? Lyt på Spotify eller på Apple eller se på YouTube.

Sueño americano

Sueño americano

Børn sælger mere, siger de. I New York sender migrantkvinder fra Ecuador deres børn i subwayen for at sælge slik, så de kan sikre familiens overlevelse. Curbed-journalisten Jordan Salama har fået lov at gå i hælene på de udsendte sælgere, der bruger det meste af tiden på perronen med at se og lave TikTok-videoer, hvor de viser et glittet billede af at leve den amerikanske drøm. Men under jorden er virkeligheden en anden.

Op på hesten og bliv der

Den amerikanske forfatter og journalist Rebecca Solnit er dybt optaget af klimaet. Hun har sat sig for at finde en måde at vende opgivelse til håb. Som hun for nylig skrev i en klumme i The Guardian, har vi ikke råd til at være doomers. Her er hun gæst i podcasten Tricycle Talks, og hun er er virkelig god at lytte til, hvis man hænger med næbbet. Hør på Spotify eller Soundcloud.

Spøgelsesfolket

“Hvad ved man om et andet menneske? Hvad ved hun om mig? En rejsende, der er kommet til i selskab med en fotograf efter en tre dage lang tur i en gammel Toyota Corolla på de hårde, mudrede veje fra hovedstadens mylder til Østcamerouns mindre befolkede landdistrikter. To hvide mænd i Fjällräven-bukser, der vil lave ‘noget’ om hendes liv, ‘noget’ om naturen, om de klimatiske skift, der længe har været en realitet for almindelige mennesker i store dele af Afrika.” Forfatter Peder Frederik Jensen og fotograf Anders Rye Skjoldjensen besøger Camerouns oprindelige folk, der “lever som spøgelser langs de støvede veje”. Det er i Informations serie Afrikas grønne kamp.

Ugerevyen

Det er, som om den danske sommerstemning nægter at dø, selvom efteråret banker ildevarslende på døren. Festivaler og andet festivitas bliver ved med at poppe op i et så hæsblæsende tempo, at man kan blive helt i tvivl om, hvor lille et land, vi ret beset er. For hvor kommer alle de øldrikkende mennesker fra, der konstant kan holde forlænget weekend og fare i pendulfart til alt fra Smukfest til Kanonhalløj?

Bare i disse dage er der dansktopfestival i Svendborg, H.C. Andersen- og blomsterfestival i Odense, litteraturfestival på Louisiana i Humlebæk samt Wonderfestiwall på Bornholm (det hedder det desværre). Og så selvfølgelig også Pride Week i København, der bl.a. fik opkvikket stemningen her på redaktionen torsdag, da Thomas Evers Poulsen pludselig bød på salsaundervisning lige uden for Føljetons vindue.

I Føljetons spalter har stemningen faktisk også været temmelig festlig. Journalist Rebekka Bundgaard har leveret to hæsblæsende reportager fra hhv. Copenhagen Fashion Week og IKEA’s åbningsfest i København (hvis det kan afværge eventuelle beskyldninger om kjøwenhavneri skal det måske lige indvendes, at Rebekka er nordjyde, mens undertegnede er fra Randers), der har været en anmeldelse af Luka Holmegaards nye digtsamling, og så har vi bl.a. også jublet over en skelsættende klimadom i Montana.

Som det nu engang er vilkåret for ethvert lille medie, kan vi imidlertid ikke dække alt fra dag til dag. Så her kommer nogle af de nyheder, vi bare ikke har kunnet nå at få med – før nu. /David Dragsted

 

Jon Stephensens exit fra Moderaterne kommer vi vist ikke udenom. Torsdag meddelte den nu tidligere kulturordfører, at han har brugt sin flere måneder lange, tvungne tankepause – undskyld, selvbetalte orlov – til at finde frem til, at han nu skal være løsgænger i Folketinget. Det er vist passende for så løsgående et missil. (Altinget)

 

En årtier lang debat i Bulgarien er tæt på at nå sin konklusion: I hovedstaden Sofia står et sovjetisk krigsmonument, som oprindeligt skulle være blevet revet ned tilbage i 1993, nu endelig til at blive fjernet fra byens centrum. Eller gør det? I de bulgarske opinionspalter er stemningen stadig ilter. (Eurotopics)

 

Står det til Stian Jensen, stabschef for Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, kan Ukraine måske få Nato-medlemskab, hvis landet afgiver nogle af sine territorier til Rusland. Men det vil Ukraine selvsagt ikke høre tale om, ligesom seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utanrikspolitisk institutt kalder forslaget “litt sånn moralsk tvilsamt”. (VG og NRK)

 

Danmarks Statistik har gjort verdens nok mindst overraskende opdagelse: At alle – som i alle – 16-19-årige er på mindst ét socialt medie. Vi glæder os alle til at læse de mange halvbagte (men helt rasende) Facebook-kommentarer om, at ungdommen spilder deres skærmtid. (Ritzau)

 

Som den første stat i USA har Illinois nu vedtaget en lov, der beskytter børn mod at blive influencere. Nej, den fik vi vist galt i halsen: Loven sikrer, øhm, at børneinfluencerne får deres penge. (Teen Vogue)

 

Højrepopulisten Javier Milei vandt i sidste weekend en choksejr ved det argentinske primærvalg og er nu favorit til at blive Argentinas næste præsident. En overraskende konsekvens af dén udvikling er, at bøfrestauranterne i den kommende tid får svært ved at servere argentinske herrebøffer – for Argentinas kødeksport er blevet fastfrosset måneden ud. (Quartz)

 

Nå, så kom vi da dét skridt tættere Blade Runner: Ifølge en ny undersøgelse er botter bedre til at løse de såkaldte CAPTCHA-opgaver (du ved, de dér irriterende billedgåder på nettet, der skal bevise, at du ikke er en robot) end os mennesker. Så nu må næste skridt vel være ledende spørgsmål om, hvordan vi har det med skildpadder, der ligger på ryggen. (The Independent)

 

En grisenyre har nu holdt en hjernedød mand i live i over en måned. Det er en ny rekord – og giver håb om, at organtransplantationer fra dyr i fremtiden kan redde menneskeliv. Det er vel også bedre, end at vi bare spiser indmaden. (AP News)

 

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12