18. august 2016
Kære læser
Ligusterfascisme lyder næsten hyggeligt. På en sådan drilsk og bramfri måde. Orden smager af grillpølser, skumfiduser og termokandekaffe. For vi har det jo herligt – med krokus i haven og øller på bordet. Hverdagens helte skammer sig ikke længere over den bekvemme livsstil, som tidligere blev kaldt for ‘småborgerlig’. I dag bor langt over halvdelen af alle vælgere i parcelhuse, […]
Det bedste vi har set
Fænomenet har spredt sig fra fattige lande som Brasilien til rige lande som USA. De såkaldte ‘gated communities’, hvor parcelhuskvarterer hegnes ind og overvåges af vagtfolk, er nu også på vej til Danmark – til Solrød, af alle steder. Den danske Pandora-milliardær René Sindlev, der selv bor bag lås og slå i Florida, har investeret 700 mio. kr. i projektet med det besnærende navn ‘Trylleskov Strand’. Der er dog ét lille problem: De lokale myndigheder vil ikke tillade et hegn eller en mur rundt om bebyggelsen. I stedet skal træer og buske skærme beboerne fra den truende omverden. Og dét lyder jo egentlig ret bekendt.
Hvis du har set dokumentarfilmen The Artist is Present fra 2012, så har du et nogenlunde indtryk af den serbiske performancekunstner Marina Abramović. Portrættet er ikke 100 procent flatterende, må man sige, men det var med til at kanonisere hende, så hun i dag betragtes som en af de helt, helt store.
Nu er Abramović kommet i fedtefadet. Hendes erindringer, Walk through Walls, udkommer snart, og i dem er der en passage, hvor hun blandt andet omtaler Australiens aboriginals som ”meget mærkelige og anderledes”. De ligner ”dinosaurer” og ser med vestlige øjne ”frygtelige” ud. Passagen viser sig at stamme fra hendes dagbøger fra 1979, men efter at have været gennem de sociale mediers vridemaskine bliver den nu fjernet, inden bogen går rigtig i trykken. Abramović er faktisk helt vild med Australiens urbefolkning, siger hun.
Danmark har spillet en overraskende rolle i den amerikanske valgkamp, fordi Bernie Sanders gang på gang har fremhævet vores velfærdssmørhul som sin personlige idealstat. The New Yorker-reporter Jeffrey Frank har besøgt Danmark og fortæller om at blive tvunget til at forklare fænomenet Trump og om at misunde alt fra vores flerpartisystem til vores metrobyggeri. Det er smigrende og lidt farligt at læse om os selv set med amerikanske briller.
Og så har Anders Fogh Rasmussen, der i dag arbejder som en slags sikkerhedspolitisk rådgiver for den ukrainske præsident, været på BBC og – i kraft af sin fortid i NATO – kloge sig på, hvad der vil ske, hvis Donald Trump bliver præsident. Fogh delte selv klippet på sin Facebook-profil i går. Hans konklusion er klar: Verden ”vil blive et mindre sikkert sted”.
Han taler vel af personlig erfaring.
Spisesedlen
DF har stemt for ældrebesparelser i 24 kommuner. På trods af indførelsen af partiets egen kæphest, ældremilliarden, har 29 kommuner skåret ned på pengene til de over 80-årige sidste år. I de fleste tilfælde med DF’s underskrift.
Forskere har fundet et evolutionært link mellem menneskehænder og fiskefinner. Opdagelsen vil hjælpe videnskaben med at forstå, hvordan vores forfædre forlod vandet og udviklede sig til at leve på land.
Næsten 18.000 mennesker er omkommet i syriske statsfængsler. Fangerne er blevet udsat for systematisk voldtægt og tæsk med metalstænger og ledninger, viser en rapport fra Amnesty International baseret på interviews med 65 overlevende.
Rusland: Fly på iranske baser er ikke et brud på FN-resolution. Onsdag sagde USA’s udenrigsministerium, at Rusland muligvis forbryder sig mod FN’s Sikkerhedsråds resolution 2231 ved at bruge en luftbase i Iran som afsæt for bombetogter i Syrien. Det afviser udenrigsminister Sergej Lavrov: ”Der er hverken blevet lånt, overført eller solgt kampfly til Iran.”
En skovbrand hærger Californien. ”I mine 40 år som brandmand har jeg aldrig set en brand udvikle sig så ekstremt, som den gjorde i går,” siger brandmand Mike Wakoski. 82.000 indbyggere skal evakueres.