17. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En ægte dødssejler

I den seneste sæson af Succession lancerer det fiktive, Disney-agtige mediekonglomerat Waystar Royco et nyt koncept: Living+. Selvom det er lidt svært at få greb om, hvad karakteren Kendall Roy egentlig taler om, bliver Living+ bl.a. præsenteret som “krydstogtsskibsoplevelsen bragt til landjorden”. Eller sagt mere direkte bag kulissen: “en plan for at opmagasinere de ældre […]

Det bedste vi har set

Livets opskrift

Livets opskrift

“Kunne hun overhovedet lide at lave mad? Kunne hun overhovedet lide at lave kimchi? Gjorde hun det kun, fordi det var noget, kvinder skulle gøre?” Koreansk-amerikanske Alvin Chang, der fra tid til anden laver grafikker og visuelle fortællinger for The Guardian, er gået på jagt i bedstemoderens køkken og efter sin egen familiehistorie.

Grønne løfter

Grønne løfter

“Kald det det lille molekyle, der kan det hele.” Er hydrogen fremtidens olie?

Bills, bills, bills

Bills, bills, bills

Herlig overskrift: ‘Beyoncé får skylden for stædigt høj svensk inflation‘ (blød betalingsmur).

Kasserne og dokumenterne og Trumps hjerne

Hvad skulle Donald Trump overhovedet med alle de hemmeligtstemplede papirer? Ret fed artikel af Maggie Haberman i The New York Times. Trumps folk har kaldt de mange kasser med papirer og dokumenter for hans ‘Beautiful mind’-materiale – en reference til bogen og filmen A Beautiful Mind.

Ansvarsfradragelse

“Idéen om, at folk er individuelt moralsk ansvarlige for deres handlinger og fortjener at blive stillet til ansvar for dem udgør altså på flere niveauer en helt afgørende byggesten for vores samfund. Ja, den amerikanske politolog Yascha Mounk har ligefrem foreslået, at vi lever i ”ansvarets tidsalder”, hvor ansvar er blevet en af de primære ideologiske koordinater, vi navigerer efter, og hvor ansvar ikke – som tidligere – handler om fællesskabets ansvar for den enkelte, men snare om individets ansvar for sig selv.” Har vi bygget vores velfærdssamfund på en løgn? Og hvem fanden har egentlig ansvaret? Det spørger de om ovre hos Eftertryk.

Spisesedlen

Det er ikke kun temperaturen i Danmark, der er lunken. Det er de rosende ord som Danmarks efterretningstjeneste modtog ved statsminister Mette Frederiksens (S) besøg i Det Hvide Hus for nyligt også. Statsministeren fortalte pressen, at lille Danmark var blevet skamrost af CIA’s direktør William J. Burns. Det fik Oliver Stilling til at nå kvalmegrænsen mandag: “Sandheden er jo sådan set, at det sejler pænt meget herhjemme, både på klimaområdet, i forsvaret og i efterretningstjenesterne.”

Labour ligger lunt i Storbritannien. I nyhedsanalysen skrev David Dragsted, om hvordan partiet, som ikke har haft magten i 15 år, meget vel kan generobre den ved næste valg. For bedst som man tror den nuværende premierminister Rishi Sunak havde fået situationen under kontrol, er den ene møgsag efter den anden brudt ud. Selv i Skotland, hvor Labour har været irrelevante i flere år, har en skandalesag i Skotlands Nationale Parti (SNP) nu skabt grobund for en indhaling.

Efter coronapandemi og lovindgreb har sygeplejerskerne i Danmark skullet kigge langt efter at få mere i lønposen. Efter lønstrukturkommissionen tirsdag præsenterede sin rapport, “som viser at sygeplejerskerne ikke skal have mere i løn, skal de kigge endnu længere. Alligevel kan man godt tillade sig at tage et kig på deres regnemetoder,” skrev Emma Louise Stenholm tirsdag.

Netflix har de seneste år leveret den ene publikumssuccesrige sportsdokumentar efter den anden. Sunderland Till’ I Die og Formula 1: Drive to Survive er nogle af de serier der har skabt forøget interesse for henholdsvis engelsk divisionsfodbold og Formel 1. Nu er er turen så kommet til cykelsporten med serien Tour de France: Unchained. “Historien om den kollektive danske tour-ekstase har tydeligvis ikke været på dokumentarholdets tegnebræt. Det har til gengæld et snæversynet persondrama, som også vil kunne fortælles i en hvilken som helst anden sportsgren,” konkluderede David Dragsted.

Rudekuverter og tilbudsaviser kan nogle gange ligge og flyde hjemme i køkkenet, på stuebordet eller andre steder i hjemmet. Ikke hemmelighedsstemplede dokumenter fra Det Hvide Hus. Det er dog præcis, hvad den tidligere præsident Donald Trump er blevet anklaget for at have gjort. Dermed har han vanskeliggjort myndighedernes efterforskning af ham. Samtidig har han anklaget den nuværende præsident Joe Biden for at være “den mest korrupte præsident i landets historie”. Onsdag skrev David Dragsted om, hvorfor Trump er endt som USA’s store paradoks.

For knap en måned siden landede jeg – Rasmus Hostrup – i Tyrkiets hovedstad Ankara. Valgstemningen var på sit højeste, og det var holdningerne også. Tyrkerne er splittet som aldrig før, og det kan mærkes på gaderne. Men hvad betyder splittelsen egentlig? Det kan man blive klogere på i den sidste del af Føljetons reportageserie ‘På kanten af EU’.

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Mette Frederiksen og Rod Stewart. Det lyder som en rigtig dårlig lørdag aften. Det er det skam ikke. Det er blot fire personer, Oliver Stilling mener bør stramme sit moralske kompas lidt op. Trump og den nu afdøde Berlusconi behøves vist ingen forklaring. Rod Stewart fordi han ikke kan se problemet i at være kammersjuk med selvsamme Trump. Og Frederiksen fordi hun mere eller mindre lader afviste asylansøgere rådne op i de såkaldte udrejsecentre.

Igen, igen, igen kritiseres regeringen nu for ikke at leve op til klimamålene. I et notat fra Klimarådet konkluderes det at 2025-målet er noget nær umuligt at nå. Alligevel mener SVM-regeringen og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagard (M), at den er “snublende tæt på”. “Selvom Klimarådet nu har dumpet klimaminister Lars Aagaard, kan han realpolitisk sagtens rulle videre med dårlige undskyldninger eller akrobatiske undvigemanøvrer. Greenwashing er ved at blive den nye normal,” skrev Lars Trier Mogensen i nyhedsanalysen torsdag.

Havet, Danmarks store vartegn, er ved at dø. Det har både DR og Politiken berettet i anledning af regeringens nye vandplan. “Pilen peger – til ingens større overraskelse – tilbage på landbrugets kvælstof- og pesticidudledninger. Ifølge professor på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet Stiig Markager bliver de stadig ikke reguleret nok. Heller ikke i regeringens nye plan,” skrev David Dragsted i fredagens ‘Kære læser’.

I 1996 udkom den taiwanske forfatter Chi Ta-wei’s novella Membraner. Den er netop udkommet i en dansk oversættelse, hvilket Astrid Plum i sin anmeldelse påpeger er ”helt syret”. “Membraner er en lille forunderlig roman, som på blot 200 sparsomt udfyldte sider formår at lade os indleve og indkapsle i denne fagre, nye verden,” skrev Plum, som også retter en tak til oversætter Astrid Møller-Olsen.

Et sidste ord

En telefonsupport, vi gerne vil ringes op af.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12