17. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Åh abe, åh Elon

Da Neuralink sidste år udgav en video af en makakabe, som angiveligt spiller Pong med hjernen, var responsen lidt blandet. Den Elon Musk-ejede virksomhed – der ønsker at “forbinde“ mennesker og computere via hjerneimplantater – brugte selv videoen til at fremhæve de vilde teknologiske fremskridt, menneskeheden nu står over for. Med sin vanlige sans for overdrivelse, […]

Kære læser

Kærlighed og kælesvin

Der er noget ved Nicolas Cages karakter i premierefilmen PIG, som vækker mindelser til selvtægtsmanden over dem alle, forfatter Heinrich von Kleists Michael Kohlhaas (1933). Her vælger hestehandleren Kohlhaas at ty til voldelig selvtægt for at få oprejsning inden for et system, der grundlæggende ikke er hans at kontrollere. I mødet med et uretfærdigt og […]

Det bedste vi har set

Rent mel i posen

Journalist Dayna Evans købte 22 kilo hvid mel i 2020. Og så købte hun også lige en pakke mel fra en lokal stenmølle, som kunne bruges i en nødsituation. Nødsituationen var, at de mange (og det var virkelig mange) amatørbagere under coronapandemien tømte supermarkedernes hylder for mel. Undervejs opdagede Evans, at hendes brød pludselig smagte af kanel. “Sidste år smagte det ikke af kanel. Næste år smager det måske af citron,“ får hun forklaret af familien, der ejer den 200 år gamle stenmølle. Eater tegner en tidslinje over brødets hovedingrediens, der blev guld værd under pandemien.

Once Upon a Time… In Nollywood

Med over tusind film om året har den nigerianske filmindustri – Nollywood – længe været mere produktiv end det amerikanske filmcentrum Hollywood. Nollywood har dog først og fremmest været kendt for billige produktioner optaget på digitale kameraer. Men de seneste år er der også blevet plads til de mere personlige, komplekse og nytænkende fortællinger fortalt af stemmer fra flere af kontinentets lande. POV International har været til filmfestivalen Berlinale i Tyskland og anbefaler de bedste (og nyeste) film fra Rwanda og Nigeria.

Tung last

Blandt kufferter og kasser med nyplukkede roser gemmer to Ethiopian Airlines-ansatte sig i et flys iskolde bagagerum. De har begge tigrinsk baggrund, og håber, at flyet kan blive deres vej ud af Etiopien, hvor landets centrale myndigheder er i krig mod de lokale regeringsmagter i den nordlige Tigray-region. CNN har talt med Yohannes og Gebremeskel, der nåede til Bruxelles via bagagerummet og sidenhen fik asyl i Belgien.

Hvem har ret til sex?

Hvem har ret til sex?

Det er efterhånden nogle måneder siden, at Oxford-professor og filosof Amia Srinivasans meget omtalte essaysamling The Right to Sex udkom på engelsk, og nu, hvor den er på vej i en dansk oversættelse, bringer Atlas en anmeldelse skrevet af Katrine Høghøj. Hun har nogle gode pointer: “Når Srinivasan skriver, at vi må medgive, at nogle studerende har sex med deres undervisere af ‘oprigtigt begær’ eller, at ‘den seksuelle fantasi må genvinde sin tabte magt’, så synes hun at antage, at der eksisterer et oprindeligt begær, som er ubesmittet af den politiske magt og immunt for kritik, hvilket ellers er den opfattelse, hun oprindeligt opponerede imod. Hvis begæret altid allerede er politisk, hvad er det så for et indre begær, vi bør lytte til? Og dikterer magten ikke også, hvad vi burde begære? Var Srinivasans oprindelige pointe ikke netop, at patriarkatet konstruerer visse individer som exceptionelt fuckable?“

Bosch holder øje med dig

Bosch holder øje med dig

Bosch gør det i hårde hvidevarer, elværktøj, brødristere, bremser og tændingssystemer. Den tyske industrikoncern er gennem startup-virksomheden Azena imidlertid også blevet førende inden for overvågningskameraer. Det rejser en række problemer, som The Intercept er dykket ned i. Kameraovervågning er nemlig ikke længere bare et stykke kornet video, der bliver gemt på et VHS-bånd i 14 dage. “Hvis folk vidste, at optagelserne blev analyseret for tegn på følelser, vrede eller mere obskure træk som mistænksomhed eller kriminalitet, ville de måske se anderledes på det.“

Spisesedlen

Frankrig og de europæiske allierede trækker sig ud af Mali. Det oplyste den franske regering her til morgen. Beslutningen finder sted, efter ledere fra EU og FN, samt stats- og regeringschefer fra europæiske og afrikanske lande, onsdag mødtes for at drøfte situationen i Sahel-regionen. I januar meddelte Danmark, at man ville trække de danske tropper hjem, efter kritik af tilstedeværelsen fra Malis regering.

Joe Biden og Olaf Scholz opfordrer Rusland til reel nedtrapning. De to statsledere mener ikke, at Rusland har indledt en konkret tilbagetrækning, selvom Rusland tirsdag meddelte, at de ville begynde at sende nogle af soldaterne ved grænsen til Ukraine tilbage. I en fælles udtalelse understreger den amerikanske præsident og tyske kansler, at yderligere russisk aggression mod Ukraine kan medføre “ekstraordinært alvorlige konsekvenser“.

Myndighedernes håndtering af lækagesagen i efterretningstjenesterne møder skarp kritik. Onsdag kaldte (betalingsmur) tidligere departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, sagen “ekstraordinær og rystende“. Hun tilslutter sig dermed kritikken fra fem tidligere departementschefer i Statsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet samt to tidligere statsministre.

+ I dag kl. 15 forventes rettens afgørelse om, hvorvidt spionchefen, Lars Findsen, skal forblive varetægtsfængslet.

Jordskred i Brasilien koster mindst 94 mennesker livet. Ulykken fandt sted i byen Petrópolis efter tre timer med ekstrem nedbør, som fik mudder og vand til at skride fra bjergsiderne. Guvernøren i Rio de Janeiro, Cláudio Castro, oplyser samtidig, at mindst 400 mennesker har mistet deres hjem. Staten har sendt over 180 soldater til Petrópolis. Dødstallet kan stige i takt med, at området bliver undersøgt.

Statens Serums Institut (SSI) afviser kritik fra udenlandske eksperter. SSI har siden d. 10. februar svaret på mere end 20 udenlandske Twitter-tråde om Danmarks coronatal. Bl.a. har den amerikanske nobelprismodtager og professor Paul Krugman anført kritikken af Danmarks ophævelse af restriktionerne. Ifølge SSI er kritikken begrundet i misforståelse af tallene, og man henviser til, at mange patienter dør “med“ og ikke “af“ Covid-19.

Et sidste ord

Nok er dronning Elizabeth 2. af Storbritannien er aldrende dame, men man ved alligevel aldrig, hvad hendes næste træk bliver.

Føljeton er tilbage i morgen – lige så uforudsigelig som altid. Vi ses!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12