17. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Iran smidt på porten

I sidste uge foretog det iranske regime den første (kendte) henrettelse af en mand, der har deltaget i de igangværende demonstrationer i landet. Navnet på den henrettede var Mohsen Shekari. Ifølge de iranske myndigheder blev han hængt, fordi han havde såret en sikkerhedsvagt og blokeret en vej under protesterne. Efter sigende ventede familien på at […]

Det bedste vi har set

Fattigdom på menuen

Temperaturen falder, priserne stiger, men det ændrer ikke på, at der skal mad på bordet. I en spørgeskemaundersøgelse fra Egmont Fonden svarer flere end hver anden, at de pga. af den økonomiske situation giver deres børn mindre mad end for et år siden. De adspurgte er over 4.700 fra økonomisk trængte børnefamilier, som er på overførselsindkomst og har søgt hjælp hos Dansk Folkehjælp. Hver sjette fortæller, at de inden for de seneste tre måneder har måtte undvære måltider, fordi de ikke havde råd.

Tidligere på ugen fortalte lektor ved økonomisk institut på Copenhagen Business School Birthe Larsen til Føljeton, at børnefattigdom sætter sine spor senere i livet: “Børn, der vokser op i fattige familier, ser deres muligheder begrænses. De får dårlige karakterer, de trives dårligere, de får kortere uddannelser, og de får en lavere indkomst som voksne. Lavere uddannelse hænger også sammen med dårligere helbred“. Og selvom undersøgelsen kun er to uger gammel, har vi faktisk allerede omtalt den før. Her citerede vi nationalsangeren Natasja, og det kan vi jo meget passende gøre igen: “Hey Danmark, hvad sker der for dig?“

Sidder du godt?

“Når først man begynder at lægge mærke til det, opdager man, at storbyen er fyldt med den slags design; malplacerede armlæn, store sten eller endda spyd under udspring eller overdækninger for at forhindre hjemløse i at finde ly for natten. Eller klamperne på bænkene her ved stationspladsen, der skal forhindre skatere i at grinde på dem. Fra de mere subtile, som bænke der forsvinder, mens et byrum saneres, for derpå aldrig at blive genetableret, til de åbenlyse som høj klassisk musik i parkeringskældre, er alle disse små irritationsmomenter udtryk for den samme tendens til at adfærdsregulere byens indbyggere.“ Tankevækkende essay i Atlas om fænomenet fjendtlig arkitektur.

Øjnene og bolden

Så er det næsten overstået, det altopslugende, problematiske, mangefacetterede og konstant diskuterede fodboldspektakel i Qatar. Når Argentina og Frankrig søndag tørner sammen i finalen, markerer det slutningen på en månedslang verdensbegivenhed, som det stadig er svært at få ordentlig greb om. En af dem, som har forsøgt at finde både nuancerne og de blinde vinkler, er den belgiske fotograf Max Pinckers. The New Yorker bringer nogle af hans bedste billeder og beskriver, hvordan han har arbejdet med både migrantarbejdernes virkelighed og fodboldens drømmelandskab.

Bliv på din egen bane

Tilbage i 2000 gjorde politologen Robert Putnam en interessant observation: At flere og flere amerikanerne begyndte at bowle inden årtusindskiftet, men at mange nu bowlede alene. Putnam forsøgte at forklare udviklingen med, at forskellige samfundstrends havde gjort folk mere ensomme. Eksempelvis brugte folk nu mere tid i deres biler end i det offentlige rum, ligesom tv’et gjorde det mere tillokkende at bruge aftenerne derhjemme. Her 20 år senere, efter de sociale medier har taget et kvælertag på populærkulturen, er det ikke ligefrem, fordi situationen er blevet bedre. Jacobin forklarer ensomhedskrisen.

Krigen har også et kvindeligt ansigt

I den nu 13 år lange krig mellem terrorgruppen Boko Haram og det nigerianske militær, er det særligt kvinderne, der står tilbage som de største ofre. Med udgangspunkt i 26-årige Aishas tragiske fortælling undersøger Reuters, hvordan nigerianske kvinder fanges mellem Boko Harams slavegørelse og et kynisk militær, der bl.a. udfører tvangsaborter. Voldsom læsning.

Men vi skal længere ind

Opløftende nyt fra neurovidenskabens verden: En gruppe forskere mener at have knækket koden til at måle – og muligvis behandle – depression ved at studere en patients hjerneaktivitet ved hjælp af dybtliggende elektroder. MIT Technology Review har set nærmere på den nye “humør-afkoder“.

Spisesedlen

Midt på ugen fik vi den så: En regering henover midten. Et misfoster eller et lille stykke danmarkshistorie, alt afhængig af øjnene, der ser. Sikkert er det dog, at rigeligt med kameler er blevet slugt undervejs. Det gælder ikke mindst i Venstre, der har haft sit hyr med at forklare, hvorfor den der uvildige advokatundersøgelse af minkskandalen alligevel ikke var så vigtig endda. Oliver Stilling behandlede løftebruddet mandag, mens vi alle ventede på, at der kom ministerbiler til forperson Jakob Ellemann-Jensen og kompagni.

Om middelklassen kommer til at blive glad for SVM-regeringen, må de varslede politiske reformer vise (hvil i fred, Store Bededag). Ser man på julekalendernes magiske univers, kunne noget dog tyde på, at vi allerede har hørt nok historier om almindelige familier, der bor i almindelige huse og tjener almindelige penge. Målt på gini-koefficienten har den økonomiske ulighed i Danmark aldrig været større, hvorfor det også er blevet et vigtigt public service-anliggende at skildre de forskellige virkeligheder, børn fejrer jul under. Xenia Heiberg Heurlin talte med lektor ved økonomisk institut på CBS Birthe Larsen om uligheden, og med instruktørerne Natasha Arthy og Poul Berg om, hvordan man formidler den.

Tirsdag gik turen til Sydamerika. I en ‘Kære læser’ skrev Emilie Ewald om, hvordan den fortsatte rydning af regnskov i Brasilien har skabt en “vej til kaos“, som det igangværende biodiversitetstopmøde COP15 meget gerne skal have rettet op på – men paradoksalt nok risikerer at forværre, særligt hvis man glemmer at inddrage de oprindelige befolkninger. Imens skrev jeg – David Dragsted, ¡hola! – om det politiske kaos, som den nu afsatte præsident Pedro Castillos fejlslagne kupforsøg har udløst i Peru.

Tilbage i Danmark stod det onsdag klart, hvad den nye SVM-regering har på programmet de kommende fire år. På et pressemøde kunne de umage, lidt Olsen Banden-agtige samarbejdspartnere Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen fortælle om deres planer, der involverer alt fra en nedlæggelse af jobcentrene til nye begreber som Arne-“Plus“ og toptop-skat. Skidegodt for dem, men måske mere tvivlsomt for os andre hundehoveder, hængerøve og socialdemokrater. Astrid Plum varmede op til pressemødet i en ‘Kære læser’, hvor der bl.a. blev bedt til, at de næste fire år bliver mindre pinlige, end hvad end det nu er, verdens pt. fjerderigeste mand Elon Musk har gang i.

Havde man brug for en pause fra politikken, tog jeg samme dag fat på den britiske musiker Little Simz’ nye plade NO THANK YOU. Der var meget at glæde sig over, for selvom Kanye West er sprunget ud som nynazist, lyder det altså til, at hiphoppen anno 2022 nok skal klare sig alligevel.

Hvordan vores allesammens nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har det med Little Simz, skal vi ikke helt kunne sige, men efter eget udsagn er han glad for både Oasis, Pink Floyd og Chopin. Det kunne han løfte sløret for torsdag, da regeringens nye ministerhold blev sat. Jakob-Ellemann Jensen (V) kan nu kalde sig forsvarsminister og vicestatsminister, Lars Løkke Rasmussen (M) sætter sig på udenrigsministeriet, Venstre-landmanden Jacob Jensen bliver landbrugsminister, mens tidligere formand for Dansk Energi Lars Aagaard er hentet ind udefra som ny klima- energi- og forsyningsminister – for nu bare at nævne nogle stykker af den 23 mand (m/k – men mest m) store flok. Oliver Stilling stod klar med nogle umiddelbare indtryk i en ‘Kære læser’.

Også den nye uddannelses- og forskningsminister er blevet fundet uden for Christiansborg. Hun hedder Christina Egelund, er tidligere medlem af Liberal Alliance, og som Aarhus Universitet allerede har skrevet på Twitter, glæder man sig til samarbejdet, da “der er nok at tage fat på!“ Det tør siges. Med planerne om at “omlægge op imod halvdelen af kandidatuddannelserne til 1-årige kandidatuddannelser med et tydeligt arbejdsmarkedssigte“, har SVM-regeringen ganske uhørt gjort det til en politisk målsætning, at de unge nu skal lære mindre. Lars Trier Mogensen forklarede den aparte situation i en nyhedsanalyse.

Det har været nemt at glemme midt i de mange fortællinger om den nye regering, men i løbet af ugen har den potentielt største skandalesag i Europa-Parlamentets historie altså også udspillet sig i Bruxelles. Næstformand i Europa-Parlamentet Eva Kaili er blevet anholdt og anklaget for korruption, hvidvask og deltagelse i kriminiel virksomhed, efter politiet har ransaget hendes hjem og fundet kufferter fyldt med kontanter. Hvor kommer pengene fra? Jo, alt tyder på, at de bl.a. kommer fra… Qatar. Ah shit, here we go gain

Samtidig fortalte fortalte Xenia Heiberg Heurlin fredag om den kommission, som Sydkorea har nedsat til at undersøge omfanget af svindel i internationale adoptionssager. De 34 sager, som kommissionen i første omgang skal granske, er blevet indsamlet af foreningen Danish Korean Rights Group, som ledes af danske Peter Møller. Ham havde Xenia fanget til et interview:

“Da nyheden om, at der kom en kommission, kom frem, var der jubel. Det var, som om Danmark havde vundet VM i fodbold kombineret med, at folk brød sammen i gråd. Det er utroligt følelsesmæssigt. For de adopterede betyder det, at de nu får vished. Det er uvisheden, der påvirker folk. Nu får vi får sandheden frem omkring, hvad adoptioner handler om.“ Se dét er da værd at glæde sig over! /David Dragsted 

Et sidste ord

Bedst som man tror, at Donald Trump ikke kan blive mere latterlig, finder han nye måder at overraske på.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12