17. december 2021
Kære læser
Selvom det danske nyhedsbillede buldrer derudad med fængsler i Kosovo, omikron og nye restriktioner, tillader vi os lige at stoppe lidt op. Hvert år i december udgiver det britiske lægetidsskrift British Medical Journal (BMJ) en udgave særligt dedikeret til studier, der viser de lettere og ”til tidere lysere” sider af medicinverdenen. Denne jul kan man […]
Kære læser
Forholdet mellem Ukraine og Rusland bliver stadig mere anspændt. I løbet af efteråret har Rusland forøget antallet af soldater ved grænsen, mens både EU og NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer Rusland om, at et militært angreb på Ukraine vil få konsekvenser. Men der altså er ingen grund til bekymring, forsikrer præsident Putin, mens hans finger […]
Det bedste vi har set
Like, subscribe og elsk Xi Jinping
Like, subscribe og elsk Xi Jinping
Selvom Kina formelt blokerer adgangen til Twitter og YouTube, er man ikke bange for at bruge de sociale medier i propagandaøjemed. Ved at bestikke udenlandske influencere med alt fra penge til luksusrejser, får regimet tegnet et behændigt glansbillede, som skal lukke munden på kritikerne – og få internetbrugere til at glemme alt om koncentrationslejre i Xinjiang-provinsen. The New York Times forklarer hvordan.
Siger regeringen med tonen nej til Unionen?
Siger regeringen med tonen nej til Unionen?
“Samtidig ser vi en regering, der tager på vaccine-charme-offensiv i Israel, bliver bedste ven med Østrigs nu tidligere og skandaleramte konservative kansler, Sebastian Kurz, og finder smuthuller i menneskerettighedskonventionerne, når de flytter flygtningeproblemet til Rwanda. Når regeringen på denne måde leder efter løsninger på grænseoverskridende problemer gennem alle andre kanaler end EU, bliver jeg i tvivl om, hvad de egentlig mener om vores EU-medlemskab.“ MEP Kira Marie Peter-Hansen (SF) stiller skarpt på regeringens nølen – og tvivlsomme forståelse for EU’s arbejdsgange – ovre hos Altinget.
+ Genlæs evt. også vores Feuilleton-interview med Kira Marie Peter-Hansen om ligestilling i EU.
Coronas eget land
Coronas eget land
Flere end 800.000 mennesker er nu døde af Covid-19 i USA. Og som om det ikke var dystert nok, er amerikanerne også ret dårligt forberedt på omikron. Hvis man spørger virolog John Low, er sundhedsvæsenet faktisk allerede væltet i den forstand, at “det niveau af pleje, vi forventer på hospitalerne, ikke længere findes“. The Atlantic gør status på den amerikanske tragedie – og ser på den nye coronavariants videre færd.
Spisesedlen
Frankrig forbyder ikke-nødvendige rejser til og fra Storbritannien. Som følge af den hastige spredning af omikron i nabolandet, har Frankrig valgt at stramme rejserestriktionerne og skærpe test- og isolationskrav ved indrejse fra Storbritannien, gældende fra på lørdag. Reglerne omfatter også folk, der er fuldt vaccinerede mod Covid-19. Det oplyste den franske regering torsdag.
Tories lider nyt nederlag ved suppleringsvalg. Med en margin på knap 6.000 stemmer sikrer Helen Morgan fra Liberal Democrats sig sejren i den britiske valgkreds North Shropshire, der ellers har været en højborg for de konservative i tæt på 200 år. Valgresultatet ses som en ny ydmygelse af premierminister Boris Johnson, der møder hård kritik for sin håndtering af coronakrisen.
Fiskere får kompensation på 1,3 mia. kr. efter kvotetab. Et politisk flertal blev torsdag aften enige om at kompensere de danske fiskere, der har mistet retten til at fiske i britisk farvand efter Brexit. Sammenlagt vil 841 mio. kr. gå til direkte kompensation for kvotetab, mens 204 mio. kr. skal bruges på en ordning for fiskere, der må forlade erhvervet.
Mette Frederiksen varsler nye coronarestriktioner. “[J]eg er ikke i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder,“ skriver statsministeren på Facebook. På et pressemøde torsdag fortalte direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, at man i Epidemikommissionen har anbefalet politikerne at “kigge på regulatoriske indgreb“. Statsministeriet har indkaldt til et nyt pressemøde om coronasituationen i dag, fredag, kl. 14 (efter Føljetons deadline).
G7 kalder omikron den “største trussel“ mod offentlig sundhed. På et afsluttende møde i London understregede G7-landenes sundhedsministre, at samarbejde og informationsdeling bliver “afgørende“ i kampen mod den nye coronavariant. Behovet for boostervacciner og regelmæssige tests blev også fremhævet, ligesom ministrene gentog deres støtte til Covax-programmet, der distribuerer coronavacciner til fattigere lande.
Et sidste ord
Gad vide, om man overhovedet ville kunne leje fængsler i Kosovo, hvis ikke danske musikere havde valgt at redde Balkan tilbage i 1999?
God fredag!