17. august 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Spring ud, Venstre-mand

Som minister var Venstre-manden Esben Lunde Larsen en regulær skændsel. Som uddannelses- og forskningsminister i Regeringen Lars Løkke Rasmussen II stod han fadder til en nedskæringsplan for landets universiteter på 8,7 mia. kr. Det var muligvis en bunden opgave, men man kan jo løse sådan en mere eller mindre gelinde og smagfuldt. Ideologen Lunde Larsen […]

Det bedste vi har set

IKEA har indbudt københavnerne til fest, men kan det populære varehus både tilfredsstille trofaste kunder og tiltrække kulturkræsne københavnere?

Oversætterens lod 

Oversætterens lod 

“Der var ingen undskyldning for ikke at skrive, så jeg skrev. Men dårligt og langsomt. Teksten var sand, og den forekom mig fuldkommen utroværdig. Hvem ville tro, det var gået sådan til? Hvem ville orke at læse sig igennem et så privat usselt mørke, ikke jeg. Jeg forsøgte mig med forskellige tekniske løsninger […] Det gjorde ingen forskel, de enkelte afsnit døde mellem hænderne på mig, og nogle dage forekom det mig, at de aldrig havde været rigtig levende. Sandheden var, at det ikke længere føltes nødvendigt at skrive den bog.” Forfatter Caroline Albertine Minor skriver om at oversætte, miste skrivelysten, men forelske sig i andres skrift undervejs. Det er i Atlas.

Svampespor

Svampespor

Svampe har mere til fælles med mennesker end planter, de er den største livsform på jorden, og så hjælper de træer med at kommunikere med hinanden. Ja, det var bare tre fede facts om de små fungi. Et andet svamperelateret fact er, at tilbage i det 19. og 20. århundrede var mange af de svampeinteresserede kvinder. De rendte rundt i skoven og indsamlede viden om de flercellede organismer, som altså ikke producerer fotosyntese (spændende!). Men som det jo oftest er med Videnskaben med stort V, blev kvindernes arbejde med at kortlægge og katalogisere de mange svampearter anset som “excentrisk” og forkastet. Det forsøger JSTOR Daily at råde bod på.

Når naturen flytter ind

I nogle tilfælde behøver man ikke engang at forlade huset for at møde naturen. Da to fugle flytter ind foran hver af Shetterly-familiens to døre og begynder at bygge rede, må familien pludselig omlægge rutinerne. Rødhalsen ved bagdøren ruger på fire æg, mens hoveddørens finke ligger på fem – og for at lade småfuglene ruge i fred, må familien ty til køkkenvinduet som ny indgang.

Spisesedlen

En fjerdedel af verdens befolkning vil stå over for “ekstremt højt vandstress”, forudsiger ny rapport. (CNN)

Kommende COP28-vært har ikke fortalt FN om landets udledninger af metan i knap et årti. (The Guardian)

Regeringens vej til 2025-klimamål er markant dyrere end Klimarådets anbefaling, viser lækket notat. (Altinget)

Højesteret skal afgøre, om straffesag mod Claus Hjort Frederiksen skal behandles ved et nævningeting. (Ritzau)

Carlsberg “chokerede” over Putins overtagelse af Baltika-bryggeriet – den er vist lige til øllet. (DR)

Nederlandenes hidtil største kokainfangst gjort på Mærsk-skib. (Finans)

Mindst 60 mennesker frygtes druknet efter migrantbåd forliser ud for Kap Verde. (Al Jazeera)

Nærsynet

Polio på porten

Polio på porten

Så er der godt nyt til alle pandemi-eksperter, der går og keder sig, efter coronaen forsvandt: Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er Afghanistan og Pakistan nu snublende tæt på at få udryddet den udgave af poliovirussen, der ellers længe har plaget de to lande.

Men hov, var polio ikke et problem, vi allerede havde løst? Jo, i hvert fald hvad angår de såkaldte serotyper 2 og 3, der blev udryddet i henholdsvis 2015 og 2019. I både Afghanistan og Pakistan har serotype 1 af poliovirussen dog fortsat med at florere. Men måske ikke så meget længere.

Indtil videre har Afghanistan nemlig kun set fem nye tilfælde i år, mens Pakistan er nede på to registrerede tilfælde. Ifølge WHO’s polioekspert Hamid Jafari er der derfor tale om “den bedste epidemiologiske mulighed, disse to lande har haft på samme tid”.

  • Tidsskriftet Nature har de vigtigste detaljer om den aktuelle polio-bekæmpelse. Og vil du hellere gå totalt happy-go-lucky, besøgte Bill Gates sidste år Pakistan – med et karakteristisk håbefuldt blogindlæg til følge.

Et sidste ord

De bliver så hurtigt store.

Kan du mærke, at fredagen så småt banker på døren?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12