17. april 2018

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Ulve er også mennesker

Efter en længere diskussion på redaktionen her til morgen er Føljeton endelig klar til at tage stilling i ulvekrigen, som raser (ja, det er det mest dækkende udtryk, vi kan finde) i Midt- og Vestjylland, efter at politiet i går har anholdt og sigtet en mand for at skyde en ulv på en mark øst […]

Kære læser

Mørkelagt: Ministre blokerer kontrol af dem selv

Rigsrevisionen har i de senere år kritiseret regeringen for at have sløset og nølet med både beregninger og beslutningsprocesser og dermed kostet skatteyderne milliarder af kroner. Men nu skal det være slut: Topministrene i Koordinationsudvalget vil ikke længere finde sig i kritik og har besluttet sig for at gå til modangreb mod den sidste og eneste kontrolinstans, der reelt kan kritisere regeringen.

Det bedste vi har set

En Pulitzer til Lamar

En Pulitzer til Lamar

Sådan, mand. I går vandt den amerikanske rapper Kendrick Lamar (f. 1987) minsandten en Pulitzerpris for sit album DAMN. af den svært oversættelige årsag, at det er ”a virtuosic song collection unified by its vernacular authenticity and rhythmic dynamism that offers affecting vignettes capturing the complexity of modern African-American life.” Det er første gang, at en ikke-klassisk musiker eller ikke-jazzmand vinder prisen. Vi kvitterer med videoen til sangen ‘All the Stars’, som godt nok ikke er fra DAMN., men den er god. Her er i øvrigt hele listen over årets pulitzerprisvindere.

Peter Schepelern og Lars von Trier (nu med fuldskæg)

Peter Schepelern og Lars von Trier (nu med fuldskæg)

Onsdag modtager aller tiders bedste Lars von Trier Danmarks største kulturpris, Sonningprisen, som hvert år gives til en person, der vurderes at have udført et ”fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur”. I den anledning har han givet et stort videointerview til Danmarks største Lars von Trier-ekspert, Peter Schepelern. Interviewet er på 26 minutter, vi har ikke set det, det har Soundvenue vist heller ikke, men de samler alligevel lidt op på det her.

Hvad er et kakistokrati?

Hvad er et kakistokrati?

Du kender demokrati, aristokrati, autokrati og vel også kleptokrati. Men hvad er kakistokrati? Big Think forklarer det ganske enkelt: Det er, når en stat regeres af de mindst kvalificerede personer. Tjek det, det er et godt ord at slynge ud i slyngelstuen.

Vi må ud i rummet

Vi må ud i rummet

Den amerikanske teoretiske fysiker Michio Kaku har skrevet en bog, The Future of Humanity, og den ser god ud. Beskeden er, at vi alle skal dø, om ikke andet så når solen eksploderer om fem milliarder år. Men menneskeheden kan undgå udryddelse, hvis vi søger ud i rummet, og bogen rekapitulerer både menneskets rumhistorie og forsøger at få hold på, hvordan vores rumeventyr vil forme sig i de næste årtier. Som Financial Times’ anmelder skriver om bogen, så tager Kaku en række fornøjelige omveje – blandt andet med fortællingen om den store russiske 1900-tals-fysiker Konstantin Tsiolkovskij, som var den første til at foreslå, at man kunne have elevatorer til at flytte store mængder gods ud i rummet. Da forfatteren Arthur C. Clarke senere blev spurgt, hvornår sådan én mon ville blive mulig, svarede han: ”Formentlig 50 år efter at alle er holdt op med at grine.” Men i dag er der faktisk videnskabsfolk, der regner med, at vi i 2035 vil have elevatorer, der kan løfte ting 48.000 kilometer ud i rummet. Det koster bare nogle penge.

Park rangere vs. krybskytter

Park rangere vs. krybskytter

”15 skud fældede elefanten. Det var et par uger inde i Congos regnsæson i foråret, og dyret, en voksen han, kollapsede i det meterhøje græs. Et par kilometer derfra hørte Dieudonné Kanisa, en tæt og muskuløs congolesisk ranger, skuddene, da han patruljerede langs den nordlige banke ved den bugtende Garamba-flod, hvor han ledte efter krybskytter. Sammen med sine fire med-rangere rykkede Kanisa mod lyden.” Det er farligt at være park ranger i Garamba National Park i Den Demokratiske Republik Congo. I de forløbne tre år er 13 rangere blevet dræbt, og 256 elefanter er blevet skudt for deres stødtænder. Og som GQ’s reporter skriver i denne glimrende reportage, kommer krybskytterne ofte i uniform – og de har masser af ammunition og våben med sig.

Spisesedlen

Forhandlingerne om kommunal udligning er brudt sammen. Regeringen har dermed ikke formået at lande en aftale om udligning mellem landets 98 kommuner. Udligningssystemet, der har været til forhandling de seneste måneder, har til formål at udjævne forskellene i kommunernes økonomiske muligheder. Ifølge Nicolai Wammen (S) er det økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der har meddelt, at han ikke længere kan lave en aftale.

Rusland vil give eksperter i kemiske våben adgang til Douma. Sådan lyder meldingen fra russerne, der omsider vil lade eksperterne komme til Damaskus-forstaden for at efterforske de påståede kemiske giftgasangreb, der har dræbt adskillige borgere i byen. Rusland og det syriske regime er blevet anklaget af flere vestlige diplomater for at nægte efterforskere adgang til Douma, og USA har udtrykt frygt for, at Rusland måske allerede har ”pillet ved” beviserne på stedet, skriver The Guardian.

Det økologiske landbrugsareal har aldrig været større. Økoarealet er vokset med 13% fra 2016 til 2017, og der bliver nu produceret økologi på 9,2% af Danmarks samlede landbrugsareal. Også antallet af økologiske bedrifter er vokset kraftigt, og økologien oplever nu det største boom nogensinde. I sidste uge annoncerede regeringen og DF et mål om, at der ved udgangen af 2019 skal dyrkes økologi på et område, der er større end Fyn.

Myanmar frigiver over 8.500 fanger. Løsladelsen sker i forbindelse med det myanmarske nytår, hvor præsident Win Myint har udstedt amnesti til de mange tusind indsatte. Ud af de godt 8.500 fanger er over 6.000 dømt for narkokriminalitet, og 36 af dem er politiske fanger. Det forlyder, at en stor del af de frisatte fanger er aldrende eller med et svagt helbred.

Fædre med kort uddannelse tager også kort barsel. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fædre med ingen eller kort videregående uddannelse tager mindre barsel end fædre med en mellemlang eller lang uddannelse. I tallene ses det, at de fædre, der er medlemmer af LO-fagforbund, generelt barsler i kortere tid end de fædre, der hører ind under Akademikerne og FTF-fagforbund. Ifølge LO’s næstformand handler uligheden især om kulturforskellen på arbejdspladserne.

Et sidste ord

Nå, men trænger vi ikke til at se nogle fødsler oven på al den død? Jo, vi gør. Fortsat god dag derude. Vi er i live.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12