16. oktober 2021
Kære læser
Du har måske allerede været tidligt oppe på rådhuset eller i den lokale idrætshal for at fejre dagen, vi har ventet på i månedsvis. Du gættede rigtigt: Føljetons fødselsdag. Som vi har skrevet det flere gange, har vi det dog med at glemme det selv. Denne morgen var der da også flere Føljeton-læsere, end der […]
Kære læser
En humanitær krise udspiller sig fortsat ved grænsen mellem Polen og Belarus. I et uhyggeligt ingenmandsland står tusindvis af migranter fanget i frostgrader uden basale fornødenheder. På den ene side står belarusiske soldater, der forsøger at skubbe migranterne ind over grænsen til Polen, som var de levende våben. På den anden side står hårdhændede polske […]
Det bedste vi har set
“Folk dør i skovene“
Virkelig god og skræmmende feature i Al Jazeera om, hvad der foregår i “eksklusionszonen“ mellem Polen og Belarus – og om Polens højreorienterede PiS-regering, som bruger grænsekonflikten og den tragiske flygtningesituation i et kynisk politisk spil.
Jesus er for biodiversitet
Måske et lidt obskurt indslag på denne plads, men der åbenbart blevet afholdt et ‘Danmarksmesterskab i grøn kirkegård‘. Ølgod Kirkegård har vundet, og Fyns Stifts kirkegårdskonsulent Fanny Møller, der sidder i dommerpanelet, udtaler: “Især er jeg begejstret for, hvordan overgangene fra noget, der er mere naturligt, går over i noget, der er meget menneskeskabt. Fældede træer lader man ligge som naturlige skulpturer i en landskabspark. Ved at lave de klippede kanter om de vide græsser bliver det hele stadig styret og kommer ikke til at virke for vildt.“ Måske kan din lokale kirkegård også få et vildere udtryk? Jesus hader perlegrus.
Ahr, dér
Da Ahr-dalen i det vestlige Tyskland blev ramt af voldsomme oversvømmelser i juli, mistede 130 mennesker mistede livet, og 17.000 fik deres hjem ødelagt. Men hvad nu – skal folk i dalen se sig om efter et andet sted at bo, eller kan man stormflodssikre husene, og kan det gøres bæredygtigt? Deutsche Welle er på sagen (på engelsk).
Spisesedlen
Joe Biden underskriver massiv infrastrukturpakke. Mandag blev loven, der skal tilføre den amerikanske infrastruktur investeringer på 1.000 mia. dollar, endelig godkendt med Bidens underskrift. Loven blev vedtaget med støtte fra både demokrater og republikanere og ses som en vigtig politisk sejr for Joe Biden. Pengene skal bl.a. investeres i nye veje, broer og dæmninger.
Østrig sender ikke-vaccinerede i lockdown. De omkring to mio. østrigere, som ikke har modtaget en coronavaccine er blevet sendt i lockdown i foreløbigt 10 dage. Det betyder, at de kun vil have lov til at forlade deres hjem for at handle og gå på arbejde. “Det er ikke skridt, vi tager letsindigt, men det er desværre nødvendigt,“ udtalte Østrigs kansler, Alexander Schallenberg, mandag. Østrig har en af de laveste vaccinationsrater og en af de højeste infektionsrater i Vesteuropa, hvilket betegnes som årsagen til tiltaget.
USA fraråder Kina at invadere Taiwan, men intenderer ikke at blande sig. Det var hovedsagligt striden over Taiwan, der var på dagsordenen på Xi Jinping og Joe Bidens første omfangsrige politiske møde. Her advarede Xi Biden om at holde sig ude af Taiwans strid med Kina om selvstændighed, fordi det ville være som at “lege med ilden“. Biden bekræftede dog også USA’s intention om at støtte en ‘status quo’ mellem Kina og Taiwan.
Anklagemyndigheden rejser tiltale i opsigtsvækkende sag om seksuelle krænkelser. En 27-årig mand er tirsdag blevet tiltalt for seksuelle digitale krænkelser mod mere end 500 ofre, besiddelse af børneporno og voldtægt. Sagen begyndte at rulle i 2019, og manden har siden siddet varetægtsfængslet. Der er i alt 46 tiltalepunkter i anklageskriftet, der kommer på baggrund af, hvad anklagemyndigheden betegner som en “kompleks og meget omfangsrig sag“.
5.000 mennesker mister deres stemmeret grundet flytning. Har man registreret sin flytning mellem den 10. og 16. oktober, vil man ikke kunne stemme ved tirsdagens kommunalvalg, erfarer DR. Årsagen er ifølge Indenrigsministeriet forbundet med at overføre borgerne til nye valglister. Valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Rune Stubager, kalder det et principielt problem og et brud på det demokratiske grundlag.
Et sidste ord
Hvorfor spille på verdens mindste violin, når du kan spille på en rent faktisk violin? Effekten er tilmed bedre.
Tør dine øjne, og så ses vi i morgen.