16. november 2017
Kære læser
Lad os begynde i det nære i dag med en opbyggelig historie om moral og økonomi her fra vores skrivebord: To af redaktionens på dagen tre medlemmer opdagede ved en tilfældighed her til morgen den lille IT-kommunale feature, der hedder ”mit betalingsoverblik”. Det er en lille side, hvor man kan få en oversigt over alle […]
Kære læser
Ny forskning viser, at den politiske kurs i en kommune ikke afgøres af partifarven på borgmesteren, men derimod af den geografiske placering: Kommuner i udkanten fører venstreorienteret politik, mens kommuner omkring hovedstaden fører højreorienteret politik.
Det bedste vi har set
100 procent økologisk klode
En af Føljetons skattede læsere har gjort os opmærksomme på, at vi forsimpler tingene lidt, når vi i gårsdagens nyhedsbrev mere end antyder, at økologi har en direkte positiv effekt på klimaet. Så enkelt er det måske ikke helt. For eksempel påpegede fødevaretænketanken Concito i 2016, at økologiske fødevarer udgør en større CO2-belastning end konventionelle. Men det betyder ikke, at der ikke er alle mulige andre gode argumenter for at omlægge til økologi. Og nu viser dugfriske resulater fra en tysk undersøgelse, at et 100 procent økologisk landbrug godt vil kunne brødføde hele klodens befolkning i 2050 på en bæredygtig måde. Det kræver blot, at vi reducerer vores kødproduktion og madspild.
Din uhyggelige skyggeprofil på Facebook
Enhver er jo i sin gode ret til at lukke sin Facebook-profil ned, og man får da lyst til det, når man læser forklaringen på, hvordan det sociale medie kan gætte identiteten på alle de mennesker, man kender: ”Bag den Facebook-profil, du har bygget for dig selv, findes der en anden, en skyggeprofil, som er bygget op af informationer fra andre Facebook-brugeres e-mailbokse og smartphones. Kontaktinformationer, som man aldrig har udleveret til netværket, bliver forbundet med ens konto, hvilket gør det nemmere for Facebook at lave et komplet kort over ens sociale forbindelser.” Gys, mand.
‘En tordnende episk triumf for branding og begær’
Vi ved, hvad du tænker, men tro os, det er ikke Føljeton, som i nat dansk tid købte Leonardo da Vinci-maleriet ‘Salvator Mundi’ fra 1490 på auktion hos Christie’s i New York. 19 minutter tog det at få billedet afsat, og der var kamp om det, indtil en endnu ukendt køber sprængte alle rammer og fik hammerslag på astronomiske 2,8 milliarder kroner plus det løse. New York Times har en fin reportage, og de har endda talt med en kunstrådgiver, som siger, at det rekordstore beløb er en ”tordnende episk triumf for branding og begær over connoisseurship og virkelighedsfornemmelse.” Det betyder i princippet, at den næste verdensomspændende finanskrise er aflyst (i hvert for for nu), hvilket vores egen Lasse Lavrsen skrev en begavet og -åndet ‘Kære læser’ om for en måneds tid siden.
Uffe Elbæk: ”Danmarks bøsse-Bernie Sanders”
Det amerikanske LGBT-magasin Out har talt med vores alle sammens alternative t-shirt-politiker, Uffe Elbæk. Og det er guf for den nationale stolthed: ”Vi er et lille land og meget veluddannede. Vi skabte grundlaget for ligestilling i 1850’erne, og siden da har vi haft rig mulighed for at øve os på at skabe værdi gennem civilsamfundet. Vi er progressive i vores kunst, design og kultur – det er en del af den samme historie.” Og så sammenligner han sig selv med Bernie Sanders.
Third ear om apokalypsen
Uuh uh uh! Vi har slet ikke fået nævnt, at nyere tids mest vanedannende lydformat, Third Ear, er tilbage med endnu en podcastserie i samarbejde med Politiken. ‘Enden er nær – din guide til verdens undergang‘ hedder serien dystopisk lækkert, og her forsøger Tim Hinman (med sin Thomas Winding-kaliber-røst) at finde ud af, hvad vi gør, når apokalypsen rammer. Vi har ikke selv hørt det til ende endnu, men vi gør det, så snart vi har lidt tid for os selv, så vi virkelig kan nyde det.
Spisesedlen
Kul skal være udfaset af Danmarks elforsyning inden 2030. Det meddeler regeringen i dag på klimatopmødet COP23 i Bonn, hvor Danmark sammen med 14 andre lande forpligter sig til at udfase traditionel kulkraft. Begrundelsen for den danske opbakning er, at nye havvindmølleparker er billigere end nye kulkraftværker, og at ”vi gerne vil vise, at vi er parate til tage et internationalt lederskab,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Mærsk har brugt halvandet år på at rydde op efter radioaktivt affald. Siden 2016 har Mærsk Oil fået 29 bemærkninger og otte påbud fra de danske sundhedsmyndigheder, fordi oliegiganten har sløset med håndteringen af 450 tons lavradioaktivt affald fra et lager i Esbjerg. Mærsk Oil har flere gange overskredet myndighedernes tidsfrister, og nu viser en intern korrespondance, at det har taget virksomheden mere end halvandet år at få styr på tingene.
Fransk diplomati forsøger at løse politisk krise i Libanon. Da Libanons premierminister Saad Hariri pludselig trak sig tidligere på måneden, opstod der en akut politisk krise i landet. Frankrigs udenrigsminister Jean-Yves Le Drian ventes i dag at mødes med Hariri i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh for at finde en løsning, hvilket ifølge politiske analytikere, som Al Jazeera har talt med, er et ”risikabelt sats”, blandt andet fordi Hariris afgang trækker tråde langt ind i saudisk politik.
Clinton beskylder Trump for magtmisbrug. I et interview svarer Hillary Clinton igen på nyheden om, at USA’s præsident, Donald Trump, har tænkt sig at udnævne en særlig rådgiver, der skal undersøge Clintons indblanding i den såkaldte ‘Uranium One deal’. Clinton beskylder Trump for magtmisbrug og kalder den planlagte undersøgelse for ”et katastrofalt skridt i retning af at politisere Justitsministeriet.”
Hver tiende ung mellem 11 og 17 år vil dø af rygning. Det svarer til 44.138 unge mennesker, skriver Sundhedsstyrelsen i et svar til Folketinget, hvor man har regnet på, hvor mange unge under 18, der statistisk vil dø af en sygdom med direkte forbindelse til rygning. Kræftens Bekæmpelse kritiserer politikerne for ikke at gøre mere. ”Havde det været en fødevare, creme eller alt andet end tobak, så havde det tal ryddet forsiden, og produktet var straks blevet forbudt,” siger projektchef for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær.
Et sidste ord
Vi har lidt på fornemmelsen, at det er nogle voksne, der har udtænkt denne lille piges rant over julemanden, men hun er nu god alligevel. Vi har også på fornemmelsen, at hun godt kunne vokse op og blive til noget stort, som hader sin barndom og sit nuttede ry ligesom for eksempel Miley Cyrus. Så det er jo ren win-win… eller hvad?