15. oktober 2022
Kære læser
Da Jesus var født i Betlehem i Judæa i kong Herodes’ dage, se, da kom der nogle vise mænd fra Østerland til Jerusalem og spurgte: “Hvor er jødernes nyfødte konge? For vi har set hans stjerne gå op og er kommet for at tilbede ham.“ Da kong Herodes hørte det, blev han forfærdet, og hele […]
Kære læser
I denne uge har Føljeton haft 15-årige Alma, der til dagligt går i 9. klasse, i folkeskolepraktik. Med et valg på trapperne var vi selvsagt nysgerrige på, hvilke emner Alma særligt er optaget af. Resultatet blev nedenstående analyse af unges mistrivsel og den underprioriterede psykiatri. Dansk psykiatri er i opløsning. Det er nutidens synkende […]
Det bedste vi har set
Gensidig domesticering
“Vi opfatter ofte domesticering som en proces, der involverer mennesker, der tæmmer, nedfælder eller manipulerer dyr og planter. Domesticering gjorde vilde fårearter til husdyr, ulve til kæledyr og ukrudt til kornafgrøder. Det forvandlede også hele landskaber, da folk lærte at tæmme skove, græsarealer, jungler og kyster. Men det er ikke en proces, der hører en fjern fortid til. Nyere former for domesticering dukker stadig op, efterhånden som landskaber forvandles til marker med solpaneler, kystlinjer til betonmure og tidligere ørkener til skove. Hver transformation er designet til at opfylde menneskelige behov: at øge biomassen, reducere fødevareusikkerheden eller binde kulstof. Og, i hvert henseende, ser dominans ud til at drives i én retning. Mennesket dominerer. Men kan domesticering også bevæge sig den anden vej?“ Forunderligt essay om bl.a. lyngen på de jyske heder af den danske arkæolog Mette Løvschal i Aeon.
I en morders fodspor
Bruno Pereira havde brugt hele sit liv på at beskytte Amazonas regnskov og dens oprindelige befolkning. Men en dag i sommeren 2022 forsvandt både han og den britiske journalist Dom Phillips fra en lille båd på Amazonfloden. Dom Phillips’ ven og chef for Washington Posts Rio de Janiero-afdeling Terrence McCoy rejser ind i junglen for at undersøge, hvorfor de to mænd blev slået ihjel og fortæller gribende om manden, der myrdede dem.
Nobelprismodtagerens opsang
Den nobelprismodtagende kemiker Morten Meldal var tidligere på ugen i Deadline for at snakke om vigtigheden af forskning. Udover at forklare sine egne opdagelser til en lettere forvirret Niels Krause-Kjær fik kemikeren markeret, at det nuværende fondssystem ikke efterlader meget plads til at forfølge “de tilfældigheder og gode ting, der opstår i laboratoriet“ – og som ofte er der, hvor de vigtigste opdagelser gøres. Meldal kom desuden med en opsang til politikerne om behovet for at indføre naturvidenskabsundervisning i første klasse i folkeskolen og fik ved samme lejlighed – godt suppleret af videnskabsjournalist Lone Frank – skudt regeringens forslag om en kortere kandidatuddannelse til jorden. Han er sgu for fed, ham Meldal.
Konceptuel kærlighed
Musikmagasinet Rolling Stone er tilbage med en liste fuld af det, de har døbt “verdens bedste konceptalbums“. Hvis ikke man lige går og mangler noget at høre, er listen dog også et læs værd for underholdende albumbeskrivelser som: “Unge punkere i Midvesten bliver messed up på stoffer, sex, alkohol og nok katolsk skyldfølelse til at fylde en hel katedral“, eller “I en dystopisk, kollektivistisk fremtid finder en fyr en guitar og begynder at drømme om en bedre verden – men når han bringer den til sit samfunds herskere, afviser de den“.
Tid til en ny rutine?
Dagene er blevet korte, og kastanjerne ligger efterhånden lidt udtrådte på stierne iblandt blade, der knaser. Ja, efteråret er over os, og hvis du også går og har lidt svært ved at komme ud af sengen i de mørke morgener, så er det måske tid til at få sig en ny morgenrutine. Hvad med at prøve tidligere FE-chef Lars Findsens fra da han sad i fængsel?
Spisesedlen
Endnu en uge har overvejende stået i valgets tegn, også her i Føljeton. Mandag mindedes undertegnede (David Dragsted, altid glad for parenteser) den indflydelsesrige franske tænker Bruno Latour, der var død dagen forinden – hvorefter fokus blev rettet mod TV 2’s debat mellem statsministerkandidaterne. Sammenhængen skulle naturligvis findes i klimaet, som Latour om nogen har filosoferet for. Med Latours meget jordbundne netværksteori frisk i hukommelsen var det i hvert fald påfaldende, hvor iltfattig de blå partilederes forhold til landbruget tog sig ud. Ja, hvornår rykker vi mon væk fra det nationalromatiske territorium, der sluger de grønne aktører?
I nyhedsanalysen var udsynet anderledes internationalt. Med hjælp fra Sten Schamburg-Müller, juraprofessor ved Syddansk Universitet, gennemgik Xenia Heiberg Heurlin den tragiske situation i Myanmar, hvor Facebook har gjort påfaldende lidt for at moderere det hadefulde anti-rohingya-indhold, der i 2017 kulminerede i etniske udrensninger. Spørger man Amnesty International, har Facebooks ageren i landet faktisk været så mangelfuld, at det sociale medie bærer et medansvar for uhyrlighederne.
Tirsdag gik turen tilbage til vores egen, noget mere trygge andedam, der dog heller ikke er uden sine moralske udfordringer. Med udgangspunkt i Socialdemokratiets udlændingepolitik tog Oliver Stilling et opgør med det dunkle nysprog, partiet tilsyneladende pakker sit menneskesyn ind i – her ansporet af tidligere udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes (S) udtalelser om at asylsystemet skal gentænkes, “så færre mennesker hopper i en gummibåd på en farefuld rejse over Middelhavet“:
“Samtidig med at Tesfaye her anerkender, at flugten over Middelhavet er “farefuld“, vælger han at benytte verbet “hopper“, som får det til at lyde som en beslutning, man træffer i en håndevending på samme måde, som man vælger at tage bussen hjem, fordi det regner. Uden at bruge det fortærskede begreb ‘bekvemmelighedsflygtning’ får Tesfaye antydet, at folk, der udsætter sig selv og deres familie for denne rejse, er netop det. Ingen ville gøre det, hvis man havde et valg. Mattias Tesfaye skulle selv prøve at hoppe i en gummibåd og stævne ud på Middelhavet.“
Mens Oliver harcelerede over den manglende humanisme, tog jeg i en billedanalyse fat i Konservatives forperson Søren Pape Poulsens foreløbige deroute under valgkampen. På kampagnesporet havde Pape fundet vej til Bilka i Næstved, der der dog ikke så ud til at vække den store begejstring. Det var der ikke så meget at sige til, Papes mange møgsager taget i betragtning.
Egentlig kan man godt undre sig over, hvorfor Søren Pape ikke er blevet klædt bedre på, inden han udbasunerede sine statsministerdrømme. Til Konservatives forsvar må det dog siges, at modeluner kan være svære at greje. Spørg bare Frankrigs statsminister Emmanuel Macron, der har fået ørene i maskinen for at omfavne rullekraven. Hele den mærkværdige affære skrev jeg om onsdag, inden fokus blev rettet mod indførslen af højere flyafgifter, som der nu tegner sig et flertal for i befolkningen.
Mens flyafgifter bliver et stadig mindre kontroversielt værn mod klimaforandringerne, er historien fortsat en anden når det kommer til atomkraft. Selvom atomkraftværker kan generere strøm uden CO2-udledninger, tøver mange miljøorganisationer i hvert fald med at kalde teknologien grøn, det farlige atomaffald in mente. I et forsøg på at nå ind til kernen af debatten var Emma Louise Stenholm rejst til Tjekkiet, hvor hun bl.a. havde sat den tjekkiske atomkraftingeniør Jiri Duspiva stævne ved forskningscenteret ÚJV Řež:
“De beroliger mig med, at de blå og gule skraldespande klistermærket med ord som 22-Radiochemie ikke er til radioaktivt affald, men bare er navne på afdelingerne. Hundredvis af mennesker har sin daglige gang herude, og det kan være svært at holde styr på, hvem der må bruge hvad. Udefra er det ikke til at se, at to store testreaktorer gemmer sig i vejkanten, og i en anden bygning laver de radiofarmaceutiske lægemidler, som dem, der sprøjter radioaktive stoffer ind i kroppen for at lyse syge celler op.“
Det ville nok være en overdrivelse at kalde regeringens plan om at oprette et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda for radioaktiv. Noget kunne dog tyde på, at det symbolpolitiske gakkelak-forslag nu alligevel får visse socialdemokrater til at søge mod fornuftens beskyttelsesrum. Oliver Stilling analyserede i en ‘Kære læser’ torsdag, hvordan eksempelvis fødevareminister Rasmus Prehns (S) forsigtige modstand over for Rwanda-planerne kan vidne om begyndende sprækker i S-rækkerne.
Samme dag havde vi debut på vores nye valgformat, som vi laver i samarbejde med Den Grønne Ungdomsbevægelse. Frem mod folketingsvalget d. 1. oktober vil vi kort og godt vurdere partiernes klimapolitik – for uanset hvad, politikerne selv måtte sige (og ikke sige), er og bliver klimaforandringerne vor tids allervigtigste udfordring. Moderaterne var de første, der stod for skud. Klimatemaet fortsatte også i nyhedsanalysen, hvor Lars Trier Mogensen forklarede, hvorfor klima og miljø kan blive valgets udslagsgivende mærkesag:
“Vurderet på dagens Voxmeter-måling, der vel at mærke er lavet efter valgudskrivelsen, vil styrkeforholdene mellem blokkene gradvist bevæge sig i retning af de rød-grønne partier, ganske enkelt fordi vælgerne også betragter Alternativet, SF, Enhedslisten og De Radikale som de partier, som er bedst til at håndtere klimapolitik.“
Fredag gik turen til VM i Qatar. Egentlig er det ikke fordi vi behøver en anledning til at kritisere den kommende, menneskerettighedsforagtende slutrunde, men dagen forinden havde Qatars emir, sheik Tamim bin Hamad Al Thani, altså valgt at sætte trumf på vanviddet ved at takke Vladimir Putin for Ruslands hjælp med forberedelserne. Som jeg skrev i en ‘Kære læser’, burde vi for længst have lavet en sportsligt boykot af turneringen. Nu er der dog bare tilbage at håbe, at landstræner Kasper Hjulmand og kompagni “laver en Lars Findsen og ved første kampfløjt udgiver en komplet uventet debatbog, der skyder med skarpt mod alt og alle – og i helt utvetydige vendinger fordømmer regimet i Qatar og Fifa’s pengegriske korruption“.
Og så sluttede vi ellers af med at give ordet til nogle af de stemmer, der risikerer at blive glemt i valgkampen. Inspireret af statsminister Mette Frederiksens (S) løfte, da valget blev udskrevet den 5. oktober, havde Emilie Ewald taget kontakt til bl.a. Ronas Korkmaz, forperson i Mino Ung København, og Henrik Mas, tidligere hjemløs og fungerende forperson i SAND, for at høre, hvad valget også bør handle om. Vi krydser fingre for, at de kommende uger bliver mere mangfoldige. /David Dragsted
Et sidste ord
Sten og glashus, Konservative.
Rigtig god weekend!