15. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Blandede røgsignaler

På tysk er “Kohle“ slang for penge. Det er også et sprog, som Rusland forstår og taler flydende. Landets fossilindustri er en af de største i verden; Rusland er den førende eksportør af gas, indehaver af den næststørste kulreserve og den sjettestørste oliereserve – og rublerne fosser ind. Ifølge Det Internationale Energiagentur udgjorde de samlede […]

Kære læser

Flydende grænser

Da EU-Kommissionens forperson, Ursula von der Leyen, i september holdt sin årlige tale om unionens tilstand, var det under overskriften “Strengthening the soul of our union“. Det lyder flot, men hvad betyder det egentlig? I en ny reportageserie undersøger Feuilleton – Føljetons europæiske Doppelgänger – om EU har en sjæl. Er den i fare her 50 år efter, at Danmark trådte ind i unionen? Hvilke værdier bygger den på? Og er den egentlig værd at bevare? Dette er sjette og sidste afsnit.

Det bedste vi har set

Følelsernes vold

Er du også dødtræt af at skulle plastre beskeder til med hjerteemojis og superlativer af frygt for at virke irritabel, gnaven eller måske ligefrem emotionelt afstumpet? Du er ikke den eneste: Forfatter Caitlin Macy har skrevet et irritabel, gnavent og måske ligefrem emotionelt afstumpet essay om trangen til at overdrive ens følelser i offentligheden – og om det udmattende kramme-kapløb, det fanger os i. Måske er det bare et amerikansk problem? Vi ved det ikke helt, men det er i hvert fald et super duper underholdende og elskværdigt essay, altså <3 <3 <3

 

Radikaliseringens rødder 

“Det er ikke bare en blød proces, hvor man bliver vugget ind i det – der er en retning og fremdrift hos nogle af de mennesker, der radikaliseres. Og det er en vigtig erkendelse, for så er der en tiltrækningskraft, der handler om mere end bare at være med i et fællesskab, som vi måske tidligere har troet.“ Interessant interview i Information med ph.d. Kathrine Elmose Jørgensen, der forsker i radikalisering og salafi-jihadisme.

Den russiske kulturkrig

Det er ikke kun på slagmarken, Rusland har lidt alvorlige tab; kulturlandskabet bløder også. I takt med at censuren og propagandaen er blevet strammet, har flere og flere musikere, skuespillere, forfattere og filmmagere forladt landet uden planer om at vende tilbage. Resultatet er et decideret brain drain for det russiske åndsliv. Magasinet GQ har talt med nogle af de kulturpersonligheder, der har taget flugten fra Putins regime.

Spisesedlen

Storbritannien udskyder fly til Rwanda. Kort inden et fly med op til syv asylansøgere tirsdag skulle lette fra en militærlufthavn blev afgangen aflyst, efter indgreb fra Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention (EMRK). Konventionen påpeger bl.a., at asylansøgere deporteret fra Storbritannien til Rwanda ikke vil have adgang til en retfærdig afgørelsesproces. En høring i næste måned skal nu undersøge, om deportationerne er lovlige.

Danmark vil øge bidrag til Nato. Ved en arbejdsmiddag i Haag slog statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag fast, at regeringen er klar til at bidrage yderligere til Nato’s fælles budget. Danmark giver i øjeblikket 280 mio. kr. årligt til budgettet, der eksempelvis bruges til forsvarsalliancens administration. Det er endnu uvist, hvor meget bidraget skal øges med.

Mærsk sagsøgt i sag om voldtægt og seksuel chikane. To kvinder beskylder i et amerikansk sagsanlæg rederigiganten for ikke at have beskyttet dem over for sexchikane og overgreb på skibet Alliance Fairfax i henholdsvis 2019 og 2021. “Det er helt afgørende for alle i A. P. Møller – Mærsk, at vi har et sikkert, støttende og imødekommende miljø på vores skibe og i vores virksomhed som helhed. De personsager, som verserer, kan vi ikke kommentere,“ udtaler Mærsk i et skriftligt svar til Politiken.

WHO vil give abekopper nyt navn. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) samarbejder man i øjeblikket med en ekspertgruppe om at finde et nyt navn til sygdommen, der har spredt sig til over 20 lande. Det sker for at mindske racisme og stigmatisering. På et møde i næste uge vil WHO derudover diskutere, om sygdommen kan klassificeres som en international sundhedskrise.

Aleksej Navalnyj flyttet til højsikkerhedsfængsel i Melekhovo. Russiske myndigheder bekræftede tirsdag, at den prominente oppositionspolitiker er ankommet til det berygtede IK-6-fængsel i Melekhovo øst for Moskva. Ifølge Navalnyjs stab har man dog endnu ikke fået bekræftet flytningen eller politikerens præcise opholdssted.

Et sidste ord

Ah ja, der er ikke noget som at tage en slapper foran fjerneren.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12