15. juli 2022
Kære læser
Tingene er ikke gået helt efter planen for Tysklands finansminister Christian Lindner. Efter hans liberale parti FDP indgik i den såkaldte trafiklyskoalition på bagkant af et ganske pænt parlamentsvalg, virkede alt ellers Wunderbar. Lindner fik som ønsket tjansen som finansminister, hvorfra det var håbet, at FDP ville kunne score nogle nemme point ved at holde […]
Kære læser
I 2015 stoppede Marokko åbningen af den første IKEA-butik i landet på grund af Sveriges planer om at anerkende Vestsahara som et selvstændigt land. Efter måneders diplomatisk dødvande, skiftede Sverige officiel position og kunne dermed åbne de hellige haller for billige skandinaviske møbler og köttbullar med kartoffelmos i Marokko i 2016. Den 10. december 2020 […]
Det bedste vi har set
Blæksprutter og bange anelser
Blæksprutter og bange anelser
“’Jeg kommer aldrig til at vide med sikkerhed, om en blæksprutte har det sjovt’, siger hun. ‘Men jeg ved, at den gør ting, som vi synes er sjove, når vi gør det’.“ Nu er det ikke fordi vi vil ødelægge din kalamari i sommerheden, men som kronikken her i canadiske The Globe and Mail opridser, kan blæksprutter dårligt siges at være nogle tankeløse havdyr. Faktisk er de – i al deres alienagtige ynde – nogle skræmmende intelligente skabninger, der både kan bruge redskaber, have begreb om fremtiden og udvise distinkte personlighedstræk. Ja, forskere bliver til stadighed overrasket over blæksprutternes formåen. Så måske fortjener de også en bedre skæbne end frituregryden?
Vejen mod politistaten
Vejen mod politistaten
Under devisen “ét land, to systemer“ havde H0ngkong i årevis fungeret som et frit, pro-demokratisk helle; som en håbefuld modsætning til Kinas autoritære styre. Om noget viste responsen fra Beijing efter protesterne i 2019 dog også, at Hongkongs særstatus var ved at blive sendt til tælling. På trods af de pro-demokratiske demonstranters modige indsats, ville den kinesiske regering ikke længere lade Hongkong gå fri. The Economist opridser erosionen i en langlæser.
Colombias nye stil
Colombias nye stil
“Med Gustavo Petro er det anderledes, vi kan alle sammen lave penge, vi kan alle sammen producere og blive producenter og virksomhedsejere og medudviklere af den nationale økonomi.“ Tilbage i juni fik Colombia sin første venstreorienterede præsident nogensinde, da det tidligere guerillamedlem Gustavo Petro knebent vandt over højrepopulisten Rodolfo Hernández. Eftertryk har talt med tre unge colombianere om deres håb for fremtiden og forventninger til den nye præsident.
Spisesedlen
Zelenskyj kalder Ruslands angreb på Vínnitsja for en terrorhandling. Torsdag blev mindst 23 mennesker dræbt, da russiske missiler slog ned i et kulturcenter samt flere civile bygninger i byen. Angrebet vækker opsigt, da Vínnitsja ligger langt fra krigens frontlinjer – og af samme grund huser tusindvis af mennesker, der er flygtet fra det østlige Ukraine. Udover de dræbte meldes der om 66 indlagte og 39 savnede.
Italiens præsident afviser afskedsbegæring fra premierminister Mario Draghi. Torsdag havde Draghi ellers annonceret sin afgang, efter det stod klart, at regeringspartiet Femstjernebevægelsen ikke ville støtte ham i en mistillidsafstemning. I stedet har præsident Mattarella imidlertid anmodet om, at Draghi henvender sig til parlamentet for at skabe overblik over den politiske krise.
14-årig død efter ulykke i Tivoli Friheden. Ifølge den aarhusianske forlystelsespark skete ulykken efter de to bagerste sæder i rutsjebanen Cobraen knækkede, hvormed de kom til at hænge under vogntoget. Tilbage i 2008 fandt en lignende ulykke sted, da en vogn knækkede af samme rutsjebane. På et pressemøde oplyser Østjyllands Politi, at man har igangsat en stor, bagudrettet undersøgelse af forløbet forud for ulykken.
Spanien gør udvalgte togrejser gratis i efteråret. Fra september og indtil udgangen af 2022 vil det være muligt at rejse gratis med kort- og mellemdistance-tog på de statsejede jernbaner i Spanien. Tiltaget kommer ifølge premierminister Pedro Sánchez som reaktion på de højere leveomkostninger i landet og vil blive finansieret med en øget beskatning af banker og energiselskaber, der har profiteret på rentestigninger og de voksende energipriser.
Danmark taber sag om feta. Torsdag fastslog EU-Domstolen, at det har været i strid med reglerne, når Danmark har tilladt eksport af dansk produceret ost betegnet som feta til tredjelande. Ifølge EU-reglerne må ost kun kaldes feta, hvis det er fremstillet i Grækenland eller på Cypern. Afgørelsen betyder, at Danmark hurtigst muligt skal rette ind for at undgå sanktioner.
Et sidste ord
Føljeton er tilbage mandag. Rigtig god weekend!