15. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Isen er usikker

Åh, at gå på isen. Er det ikke bare den perfekte metafor? ”Bent er virkelig på tynd is i den her sag.” Og man ser Bent for sig gå rundt ude på isen, der knager og brager under hans kropsvægt. I den forgangne weekend var et ikke ubetydeligt antal danskere ude at teste fysikkens love […]

Kære læser

Hvorfor påstår alle de velstillede, at de kommer fra arbejderklassen?

”Started from the bottom, now we’re here”, synger rapperen Drake og indkapsler i sin tekst dermed en af de stærkeste mytologiske fortællinger, der findes i hiphoppen. En rapper skal helst være født fattig og ende rig. Materiel rigdom er i den grad et adelsmærke i hiphopkulturen. Der viftes med guldkæder og kastes med penge, men […]

Det bedste vi har set

Karen, Kenya og alt det jazz 

Karen, Kenya og alt det jazz 

Lidt uden for Kenyas hovedstad Nairobi finder du forstaden Karen. Den er overvejende hvid, godt gentrificeret og vist nok opkaldt efter Karen Blixen. Kenyanske Carey Baraka skriver om ”den originale Karen” i The Drift, og om betydningen Den afrikanske farm har haft for Kenyas turistindustri. Blixens afrikanske drømme var måske en tand for jazzede og magiske (for slet ikke at sige kolonialistiske), men det har ikke forhindret dem i at sætte sig fast. Så hvordan ser arven efter Karen Blixen egentlig ud i dag?

Størst af alt

Størst af alt

”Det her er en kærlighedshistorie. Det er vores kærlighedshistorie. Den er forklædt som en journalistisk undersøgelse, så jeg kunne få tid af min chef til at skrive den, men lad dig ikke narre. Den har været en øvelse i at fortælle sandheden, fordi det eneste, jeg kunne tænke på, efter at du forsvandt, var kærlighed”. Journalist Simone Nilsson har skrevet et forrygende, illustreret kærlighedsbrev i Kristeligt Dagblad. Det skal egentlig bare opleves.

Computere til folket! 

Computere til folket! 

Hvornår har du sidst læst en artikel om socialistiske gør-det-selv-computere fra 1980’ernes Jugoslavien? Ræverøde Jacobin fortæller om det såkaldte Galaksija-projekt, der forsøgte at gøre computere mere tilgængelige for jugoslavere ved at lade dem konstruere de tekniske vidundere selv. For hvorfor skulle man dog lade folk kaste penge efter hundedyre Commodore 64-maskiner, når man kunne trykke en byggevejledning i et populært videnskabsmagasin? Et skønt lille stykke verdenshistorie.

Spisesedlen

Danmark modtager 900.000 flere vacciner end forventet. De ekstra vacciner vil blive leveret inden sommeren, fortæller Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. Opjusteringen skyldes blandt andet, at medicinalvirksomheden Pfizer fra april vil kunne levere flere vacciner, end man hidtil har regnet med. Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm betyder de ekstra leverancer, at alle, der ønsker det, kan blive vaccineret senest den 27. juni.

Ny overenskomst på plads for 500.000 kommunalt ansatte. Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse. KL er sammen med repræsentanter for de kommunalt ansatte blevet enige om en aftale, der sikrer medarbejdere generelle lønstigninger på 5,02 pct. henover de næste tre år. Desuden videreføres den såkaldte reguleringsordning, som skal få lønudviklingen til at følge med udviklingen i det private.

Trump frifundet ved rigsretssag. Lørdag stemte de amerikanske senatorer om, hvorvidt Donald Trump skulle dømmes for at have opildnet til oprør i forbindelse med stormen på den amerikanske kongres 6. januar. Som ventet faldt afstemningen ud i Trumps favør med 57 stemmer for en domsfældelse og 43 stemmer imod. Det havde krævet et to tredjedele flertal, hvis den forhenværende præsident skulle være blevet kendt skyldig.

Danmarks BNP faldt med 3,7 pct. i 2020. Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik. Faldet er det værste siden finanskrisen i 2009, hvor økonomien skrumpede med godt fem pct. ”Gør vi status over dansk økonomi i 2020, sidder jeg tilbage med en følelse af, at det langtfra gik så slemt som frygtet. Vi har undgået en lang og mørk økonomisk krise med massearbejdsløshed og tusindvis af konkurser”, lyder det fra cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Nyt ebola-udbrud i Guinea. Søndag kunne Guineas regering berette, at landet er blevet ramt af en ny ebola-epidemi. Det sker, efter mindst tre mennesker er døde af sygdommen i den sydøstlige del af landet. Guinea kæmpede sidste gang med sygdommen under det vestafrikanske udbrud i 2013-2016. Siden da har nye vacciner været med til at bremse ebolaens fremmarch.

Et sidste ord

Det er vist på tide, at vi taler om giraffen i lokalet.

God mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12