15. december 2016
Kære læser
Her til morgen har den amerikanske rapper og megastjerne Kanye West udgivet en tidligere tilbageholdt musikvideo af nummeret eller numrene ‘All Day’/’I Feel like That’. Den er instrueret af den oscarvindende (sorte) filminstruktør Steve McQueen (Shame, 12 Years a Slave) og indeholder kun ét mere end ni minutter langt klip af Kanye West, der løber […]
Det bedste vi har set
Dramaet mod nord er kun lige begyndt: Grønlands ‘udenrigsminister’, naalakkersuioq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq fra Siumut, kom forleden med en bredside mod VLAK-regeringen i København: ”Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet.” Dagen efter omfavnede han til gengæld Donald Trump og USA’s nye udenrigsminister Rex Tillerson, der i sin tid som chef for oliegiganten Exxon slog til lyd for udvinding af råstoffer i Arktis. Og dér begynder balladen for alvor: Den grønlandske selvstændighedstrang næres af håbet om ekstrem risikabel olie- og uranudvinding. Forbered dig på, at Grønland kommer til at fylde mere og mere i debatten, for Arktis er Danmarks eneste adgang til den storpolitiske scene i det 21. århundrede.
Det var en decideret rørende seance, der udspillede sig, da Patti Smith i weekenden hyldede Bob Dylan ved årets nobelprisfest i Stockholm. Som det måske allerede er dig bekendt, glippede ordene for den gamle punkrocker og nære ven til Dylan, men i et næsten lige så rørende essay forklarer hun, at det skam ikke handlede om, at hun ikke kunne huske teksten.
”I was struck with a plethora of emotions, avalanching with such intensity that I was unable to negotiate them. (…) I was unable to continue. I hadn’t forgotten the words that were now a part of me. I was simply unable to draw them out.”
Det har været lidt uklart for verdens kommentatorer, hvor forfærdeligt det er, at Donald Trump bliver USA’s næste præsident, men der er nogen, der ikke rigtig er i tvivl. Således redaktørerne på det anerkendte politiske tidskrift N+1, som mener, der er al mulig grund til at forvente det værste. Det samme gælder den voksende anarkist-organisationen IGD (It’s Going Down), der tror/håber/frygter det totale sammenbrud – heftig læsning.
Nå, Lars Løkke Rasmussens (V) politiske studehandel, der skulle sikre Liberal Alliance kulturministerposten, og at den fyrede kulturminister Bertel Haarder (V) ikke følte sig alt for tilpisset, glider måske ikke så gelinde, som statsministeren havde håbet. I Flensborg Avis brokker flere læserbrevsskribenter sig over, at den 73-årige Haarder har fået posten som ny generalkonsul for det danske mindretal. De er nemlig glade for den nuværende konsul Henrik Becker-Christensen, som har haft posten siden 1998. ”Det er nu kommet så vidt, at den så vigtige post som generalkonsul reelt bliver nedgraderet til en retrætepost for afdankede politikere,” skriver Helge Poulsen, Kolding. Hanne Eder, Flensborg, fik ”kaffen i den gale hals”, da hun hørte det, og Aase Abild, også Flensborg, mener, at rokaden ”tangerer” karaktermord: ”Vi vil beholde Henrik Becker-Christensen og hans hustru, indtil de selv går på pension,” skriver hun. Føljeton forudser tumult, når Bertel Haarder kommer til Flensborg 1. september. Eller som Karin Johannsen-Bojsen, Flensborg, skriver: ”Normalt er det en selvfølge at tage venligt imod en ny dansk generalkonsul i Sydslesvig. Men denne gang må der blive brug for en del fortrængninger.”
Spisesedlen
Sidste nyt fra Aleppo. Situationen udvikler sig hele tiden. Onsdag skulle der have været åbnet en korridor, så civile kunne komme væk fra området i den østlige del af den syriske by Aleppo, som regeringsstyrker de seneste dage har været ved at indtage. Men våbenhvilen brød sammen. Torsdag morgen skulle en ny aftale om våbenstilstand være i hus, og busserne er klar til at evakuere. Sidste nyt hos BBC, hos CNN og hos Al Jazeera.
Lars Løkke enig med EU om Europol-køreplan. En dansk særaftale om Europol er faldet på plads med EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk, skriver Ritzau. Aftalen, som alle partier i Folketinget har givet statsministeren grønt lys til at indgå, skal på plads, fordi Danmark sagde nej til retsforbeholdet for et år siden, hvorved vi vil ryge ud af Europol-samarbejdet, når det bliver et overstatsligt samarbejde fra 1. maj. Se hele DR’s tema om særaftalen her.
Filippinske senatorer vil have præsident stillet for en rigsret. I et interview forleden pralede Filippinernes præsident Rodrigo Duterte med, at han som borgmester for byen Davao personligt har dræbt mistænkte kriminelle. Det har fået senatorerne Leila de Lima og Richard Gordon til at anbefale, at han bliver stillet for en rigsret. Landets justitsminister forsvarer ham imidlertid.
Claus Meyers Agern er på New York Times’ top 10 over lokale restauranter. Hvert år laver avisens anmelder Pete Wells en liste over de bedste restauranter i New York. Han roser Meyers invasion på Grand Central Station og skriver, at ”Agern er det element, der har mad, som er værd at misse sit tog for.”
Bunden er nået: Dagen bliver længere. Selv om vintersolhverv endnu er en uge væk, leverer DMI dagens bedste nyhed, for i eftermiddag går solen senere ned end i går: Det skyldes jordaksens hældning i kombination med Jordens elliptiske bane med Solen.