15. december

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Servicesamfundet, der forsvandt

Temperamenterne koger: ”Det er fuldstændigt vanvittigt,” lyder det fra Christiansborg, hvor de såkaldt ‘røde’ partier er i oprør. Efter transportminister Ole Birk Olesen (LA) forleden fremlagde en plan om at sende S-togene i København i udbud, har også en række fagforeninger råbt op. Mindst 500 lokoførere skal fyres, når der samtidig skal indføres førerløse tog. DSB […]

Kære læser

Tidens tilstand læst gennem popmusik

Noget tyder på, at regeringen har ret: Det går godt i Danmark. I hvert fald, hvis vi ser på årets mest spillede pophits, der skulle være i besiddelse af en indre forbindelse til landets socioøkonomiske forhold.

Det bedste vi har set

15. december

15. december

”Det er nedern, at vores billedkunst lærer siger at vi skal se det her lort,” er der en, som skriver i kommentarsporet under denne video på YouTube (Det er forhåbentlig et barn). Filmen er fra 1969, den hedder Et år med Henry og er instrueret af den leopardbukseklædte kunstner og kunstformidler Jens Jørgen Thorsen (1932-2000). Måske er den ligesom hans andre film (bl.a. Stille dage i Clichy (1970) og Jesus vender tilbage (1992)) ikke ligefrem noget mesterværk, men den er nu ret fin alligevel. Her er, hvad der står om Et år med Henry på Dansk Filminstituts hjemmeside: ”Kunstneren Henry Heerups (1907-93) have i Rødovre er samtidig hans atelier. Her maler han om sommeren, hugger skulpturer om vinteren. Haven består af fugle, labyrinter af skrammel til skraldemodeller, billeder til blegning, skure, ukrudt, soltørrede lænestole, monumenter, huggepladser og af og til: børn og gæster. I stedet for blomster: tusinder af skulpturer, en botanisk have af skraldebøtter, sokler, pinde og gadefliser. Her laver Heerup kaffe, synger, betragter – og spiller fløjte.” Heerup var en sjov nisseagtig original i dansk kunstliv, som hævede sig langt over rosset, og da han fyldte 80, blev det fejret med et fakkeltog fra Thorvaldsens Museum til Kunstforeningen på Gammel Strand. Tak til Heerup Museum i Rødovre for billedet.

Spisesedlen

Ny rapport anklager over 4.000 australske institutioner for misbrug af børn. Rapporten har været undervejs i fem år og er lavet af en kommission, der har undersøgt omfanget af seksuelt misbrug af børn i landets institutioner. Siden kommissionen blev nedsat i 2012, har folkene bag været i kontakt med mere end 15.000 angivelige ofre fra blandt andet skoler, kirker, børnehjem og ungdomsklubber, hvoraf mange af dem har forbindelse til den katolske kirke. Kommisionen kalder selv rapportens indhold for ”en national tragedie”.

USA ophæver regel om lige internetadgang. Det har USA’s Federal Communications Commission (FCC) vedtaget ved en tæt afstemning, der endte 3-2 til fordel for at ophæve reglen. Dermed eksisterer der ikke længere en såkaldt netneutralitet, der ellers sikrede, at internetudbydere ikke måtte gøre forskel på adgang til forskellige hjemmesider.

Ny kampagne fra 3F skal stoppe sexchikane mod tjenere. Fagforeningen har sammen med Nordisk Union for Hoteller, Restauranter, Catering og Turisme startet kampagnen #notonthemenu, der skal sætte fokus på seksuel chikane i restaurationsmiljøet. Kampagnen sættes i gang i forbindelse med de mange julefrokoster her i december, hvor der ifølge 3F er en stor sammenhæng mellem  indtagelse af alkohol på restauranter og seksuel chikane og krænkelser.

The Square nomineret til Oscar. Svenske Ruben Östlunds guldpalmevinder fra Cannes Film Festivalen er med i opløbet til prisen som bedste ikke-engelsksprogede film ved Oscar-uddelingen i Los Angeles 4. marts. Det er den med danske Claes Bang i hovedrollen, så på med klaphatten.

Den britiske Oxford-ordbog vælger ‘youthquake’ som årets ord. Det er angiveligt Vogues tidligere redaktør Diana Vreeland, som fandt på ordet i 1960’erne, men Oxford Dictionaries har fundet det frem igen, fordi 2017 var året, hvor millennial-vælgerne fik en ”politisk opvågning”. Ordbogen påstår, at brugen af ordet er femdoblet i det forgangne år.

Et sidste ord

Elon Musk skulle efter sigende være godt og grundigt socialt afstumpet, men han er stadig en forretningsfører efter vores hoved. På Twitter er han også ret fed, og et af hans seneste tweets har affødt et overraskende kommentarspor. Noget med svinekoteletter.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12