15. august 2023
Kære læser
Joh, folk, der så TV 2’s interview med Mette Frederiksen (S) søndag aften, hvor hun forsvarede regeringens bagstræberiske klimapolitik, er stadig rystede. Hvad var det nu, statsministeren sagde? Hun sagde noget med, at hun har sin helt egen “version” af Danmark. “Jeg har jo en version af et land, hvor vi ikke har ladet uligheden […]
Det bedste vi har set
Er der en jurist til stede?
Er der en jurist til stede?
“Det er, som om ethvert moralsk problem eller dilemma ikke kan diskuteres, uden at der kommer et stort advokatfirma ind over til at skrive en glittet rapport. Til adskillige tusind kroner i timen, naturligvis. Det virker til, at advokater har opnået en næsten mytisk status som moralske overdommere. Som en bekendt, der er advokat, bemærkede over for mig om advokatundersøgelsernes fremvækst i de senere år: Uanset deres juridiske værdi er de blot ‘endnu en pengemaskine for advokater i vores hyperkomplekse, Djøfiserede, moderne compliance-helvedesramte samfund’.” Skøn tekst fra Atlas’ Alexander Rich Henningsen om det nye advokatvælde.
Ph.d. i papirflyvere
De foldede tidsrøvere har i århundreder hjulpet fysikere og ingeniører med at forstå, hvordan aerodynamikken virker. I Popular Mechanics kan du læse om forskningsprojekter, hvor forskere kaster med papirflyvere. Resultaterne leverer bl.a. indsigt til fly- og droneudviklere. Som bonus forklarer artiklen også, hvorfor en papirflyver kan holde sig i luften. Og bliver man fristet, linker den også til en opskrift.
Dyre strejker
Dyre strejker
Man ved den er gal, når dyrene strejker. Dér er det nået til i Hollywood. Skuespiller-dyrene er nemlig også med i strejken – og det er ikke helt uproblematisk. The Washington Post har talt med 11 dyreejere. De forklarer, at selvom dyrene jo har roller i produktionerne, er dyreejerne ikke en del af skuespillernes fagforening, men en for teknisk personale. En hovedpine for produktionsselskaberne, der nok overvejer, om det ikke er nemmere, hvis alle dyrene bliver lavet med CGI. Animatorerne kan de i hvert fald ikke undvære.
Spisesedlen
Letlands premierminister Krišjānis Kariņš trækker sig. (Politico)
SF angriber regeringens “allergiske” klimaindsats på landbrugsområdet. (Altinget)
Ukraines vestlige regioner ramt af nye russiske missilangreb. (Reuters)
FN’s menneskerettighedseksperter kalder løfterne om et “nyt” Taliban for falske. Quelle surprise. (Ritzau)
Al-Qaeda udsteder “krigserklæring” mod Danmark. (TV 2)
Donald Trump tiltalt for fjerde gang på fem måneder – nu for valgsvindel. (The New York Times)
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil lade svendebreve give direkte adgang til universitetet. (Finans)
Statens metode til at vurdere kvaliteten i folkeskolen får kritik. (DR)
Nærsynet
Blodbolden ruller igen
Hvis VM i Qatar var fodboldens endelige falliterklæring, så er Saudi-Arabiens sportswashing vel beviset på, at det hele nu sagtens kan blive endu mere fattigt. Ja, altså ikke pekuniært, for klubben Al-Hilal har immervæk købt den brasilianske fodboldstjerne Neymar for godt 700 mio. kr., mens Neymar selv står til at få en årsløn på omkring 600 mio. kr. Nej, vi tænker snarere fattigt i ånden: For findes der efterhånden den professionelle fodboldspiller, der ikke kan hyres som PR-lejesoldat af et menneskerettighedskrænkende regime?
Jo, tidligere på sommeren var Neymars landholdskammerat Fabinho godt nok lige ved at sige fra over for den saudiske lovgivning – men det handlede nu hverken om kriminaliseringen af homoseksualitet, piskningen af kvinder eller brugen af dødsstraf, men om at han ikke måtte tage sine to franske bulldogs med sig ind i landet. Og i sidste ende tegnede Fabinho så alligevel kontrakt med saudi-klubben Al-Ittihad for nok et latterligt millionbeløb.
Af andre prominente fodboldspillere, der også har valgt at skifte til den saudiarabiske liga denne sommer kan bl.a. nævnes Karim Benzema, Ruben Neves, Kalidou Koulibaly, Marcelo Brozovic, Roberto Firmino, Jordan Henderson, Riyad Mahrez, Sergej Milinkovic-Savic, Allan Saint-Maximin, Sadio Mané, Edouard Mendy og N’Golo Kanté (et tu, Kanté?)
- BBC forklarer, hvorfor Saudi-Arabien bliver ved med at købe europæiske stjernespillere. The Guardian har detaljerne om Neymars transfer. Og i en lidt anden boldgade skriver The New York Times om et moderne kulturfænomen, der også har taget Saudi-Arabien med storm: Barbie-filmen.
Et sidste ord
Er det her politikkens svar på method acting?
Ses i morgen!