15. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kvinderne i Kabuls gader

Det var svært at se på de små telefonvideoer fra begivenheden, hvor mange de var. Flere internationale medier beskrev dem som “dusinvis“, men antallet er egentlig også ligegyldigt. Det er modet, der tæller – tapperheden, manifestationen af overlegen moralsk styrke. Mod og mandshjerte, ville man engang sige, men i denne sammenhæng virker “mandshjerte“ totalt malplaceret […]

Kære læser

Trump har alt at skjule – og meget at vinde

Selvom det er godt og vel halvandet år siden, at han forlad præsidentembedet, formår Donald Trump fortsat at stjæle dagsordenen i amerikansk politik. I selvsamme uge, hvor Joe Biden og Demokraterne fik gennemtrumfet en historisk stor klimapakke, var de flestes opmærksomhed i stedet rettet mod Trumps resort Mar-a-Lago i Florida. En FBI-ransagning havde ført til […]

Det bedste vi har set

Mændene, der er bange for fremtiden

Mændene, der er bange for fremtiden

“Jeg ved ikke, hvad der er mest barokt. At man i en tid hvor folkeskolen står over for massive udfordringer, vælger at rette sin vrede mod et tiltag, der måske kan give flere børn mulighed for bedre at forstå sig selv og det fællesskab, de er en del af. Eller at høre voksne begavede mennesker argumentere for, at 45 minutters normkritik i 6. b har potentialet til at omstyrte civilisationen, som vi kender den.“ Femina’s chefredaktør Isabella Hindkjær opridser i en skarp kronik, hvorfor sommerens debat om Normstormernes undervisningforløb er kørt fuldstændig af sporet – og hvorfor hendes børn ikke skal indoktrineres af mænd, der er bange for fremtiden.

Kolonimagtens lemfældighed

Kolonimagtens lemfældighed

Mandag d. 15. august markerer 75-året for opdelingen af det ‘Britiske Indien’, hvor kolonimagten Storbritanniens trak sig ud af landet, og opdelte det i hindu-majoriteten, Indien, og den muslimske majoritet, Pakistan. Den voldsomme religiøse inddeling af de to lande – og det ny-grundlagte Pakistan – medførte blodige optøjer, der stadig præger relationerne i dag. 15 mio. mennesker flygtede, og op mod en halv mio. mennesker døde som følge af Storbritanniens lemfældige optegninger. JSTOR Daily tegner et portræt af arven fra den britiske kolonitid.

Atwood om ytringsfrihed og Salman Rushdie

Atwood om ytringsfrihed og Salman Rushdie

Efter fredagens brutale angreb på forfatteren Salman Rushdie er kollegaen Margaret Atwood tyet til skriften for at minde os om, hvilken ytringsfrihed, Rushdie er repræsentant og nu martyr for: “[Rushdie, red.] gik aldrig glip af en mulighed for at udtale sig på vegne af de principper, han havde legemliggjort hele sit forfatterskab. Af disse var ytringsfrihed det fremmeste. […] Men hvad end det er, så omfatter retten til ytringsfrihed ikke retten til at æreskrænke, til at lyve ondsindet og skadeligt om beviselige fakta, til at udstede dødstrusler eller til at advokere for mord. Det er dem, der burde straffes med lov.“

Spisesedlen

Hver tredje kirkeansatte i Folkekirken er blevet nedgjort på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, der er baseret på godt 3.000 besvarelser fra ansatte i folkekirken. “Jeg er aldrig tidligere stødt på en kultur og et ledelsessystem, hvor der finder mobning sted på den her måde. Det er ganske enkelt uhørt og fuldstændig uacceptabelt,“ siger Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på Syddansk Universitet, om undersøgelsen til DR.

Salman Rushdie i bedring. Efter fredagens angreb på den britisk-indiske forfatter, hvor en 24-årig mand angreb Rushdie med en kniv, meldes den 75-årige årige forfatter mandag i bedring. Ifølge Rushdies agent, Andrew Wylie, risikerede forfatteren at miste et øje, ligesom nerverne i hans arm var skåret over, og hans lever blev beskadiget. Salman Rushdie har siden 1989 levet i livsfare, efter den daværende leder i Iran, ayatollah Khomeini, udstedte en fatwa mod Rushdie.

Skotland indfører gratis menstruationsprodukter. Dermed er landet det første i verden til at sikre gratis adgang til tamponer, bind og andre menstruationsrelaterede produkter, der skal være tilgængelige på fx offentlige toiletter, biblioteker og hospitaler. “Det er vigtigere end nogensinde i en tid, hvor folk træffer svære valg på grund af leveomkostningskrisen,“ siger den skotske minister for social retfærdighed, Shona Robison.

Danmarks BNP stiger med 0,7 pct. i andet kvartal. Dansk økonomi styrer derfor uden om teknisk recession efter en tilbagegang på 0,5 pct. i forrige kvartal. Særligt hotel- og restaurationsindustrien har drevet fremgangen, viser tal fra Danmarks Statistik. “Danskerne har simpelthen skruet mærkbart op for forbruget af oplevelser hen over foråret og de tidlige sommermåneder,“ forklarer Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

1.500 personer evakueret fra skovbrand i Spanien. Branden spredte sig med høj fart i Zaragoza-provinsen i det nordøstlige Spanien søndag. Lokale myndigheder mener, at kraftig vind er grunden til, at branden skabte så alvorlig en situation. Samtidig gjorde vindens skiftende retning branden svær at kontrollere. 300 brandfolk var involveret i slukningen.

Et sidste ord

Holy moly. På en mandag som i dag er det vigtigt at gøre som Cecilie Uttrup Ludwig og rose sine kollegaer.

Det er også sådan, vi i morgen kan bringe endnu en udgave af Føljeton. Vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12