15. august 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Rød-grønne prøveballoner

Der er gang i de politiske prøveballoner her til morgen. På forsiden af to landsdækkende aviser kan man læse om to partier i Folketinget, som hver især ønsker et opgør med de nuværende ministerier. I Information opfordrer SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, en eventuel kommende rød regering til at oprette et egentligt integrationsministerium, som ikke […]

Kære læser

Hvad er du mest til – Dior eller Bihor?

I modehuset Diors pre-fall-kollektion fra 2017 optrådte flere påklædningsgenstande, som var voldsomt inspirerede af traditionelt tøj fra et lille område i Transsylvanien i det nordvestlige Rumænien, men det rumænske ophav blev ikke nævnt nogen steder. Det lignede faktisk plagiat. En af Diors rumænsk-inspirerede veste gik for 30.000 euro. Efter en målrettet kampagne på sociale medier er de oprindelige skræddere alligevel løbet med opmærksomheden, og salget af fine, originale beklædningsgenstande går nu strygende via en webshop. Oliver Stilling ser på sagen.

Det bedste vi har set

[onsdag] Elba, Idris Elba

Navnet er Elba, Idris Elba

Da den britiske skuespiller Idris Elba, kendt for sin rolle som Stringer Bell i tv-serie-mesterværket The Wire, søndag tweetede, at ”Mit navn er Elba, Idris Elba”, markerede det et spøjst jubilæum: Som Vox skriver, har der nu i 10 år verseret rygter om, at Elba skal være den næste James Bond. Faktisk har rygtet i så lang tid virket så indlysende, at det for mange er lidt af et mysterium, hvorfor Elba endnu ikke har drukket rystede martinier på det store lærred. Som han selv sagde i 2015: ”Jeg er nok den mest kendte Bond-skuespiller i verden. Og jeg har ikke engang spillet rollen.”

[onsdag] I Seoul tjekker kvinderne offentlige toiletter for skjulte kameraer, inden de tisser

I Seoul tjekker kvinderne offentlige toiletter for skjulte kameraer, inden de tisser

Vi har skrevet om dem før og gør det gerne igen: Det drejer sig om massedemonstrationerne i Seoul i Sydkorea, hvor tusindvis af kvinder er i gaderne i protest mod hemmelige videooptagelser på offentlige steder (f.eks. toiletter) såvel som i private hjem. Quartz går i denne artikel i dybden med problemet, som det særligt er kvinder, der oplever. En ting er, at de sydkoreanske kvinder bliver filmet i det skjulte, men noget andet er, at deres opråb ikke rigtig bliver taget alvorligt. En af demonstranterne udtaler i slutningen af artiklen, at hun var lettet over, at hun var helt nøgen i den film, der blev optaget med hende i hendes egen lejlighed – ellers havde politiet ikke gjort noget ved sagen. Skræmmende.

[onsdag] Badevandets moralske bolværk

Badevandets moralske bolværk

Vi er i Danmark umiddelbart ret gode til det der med dejlige badestrande og forfriskende havnebade. Det har været kærkomment denne svedne sommer. Men fri adgang til rensende vand har ikke altid været en selvfølge, skriver Bagggrund. I 1800-tallets England blev badevandet i høj grad til et politisk projekt, der skulle frigøre den almindelige arbejderkrop fra det ildelugtende og urene. Det førte til komiteen med det mundrette navn The Committee for Promoting the Establishment of Baths and Wash-Houses for the Labouring Classes og et mål om, at et offentligt bad skulle agere et ”vigtigt bolværk mod moralsk fordærvelse hos den arbejdende klasse”.

[onsdag] Kan Jakarta holde sig flydende?

Kan Jakarta holde sig flydende?

Hovedstaden Jakarta er med sine cirka 10 mio. indbyggere Indonesiens største by. Samtidig er det en af de hurtigst synkende byer i verden. Faktisk synker Jakarta så hurtigt, at der ifølge forskeren Heri Andreas, som har specialiseret sig i problemstillingen gennem 20 år, er en overhængende fare for, at 95 pct. af det nordlige Jakarta vil være totalt oversvømmet i 2050. Det dilemma har BBC skrevet en fint illustreret historie om. Sagt i grove træk er sagen den, at Jakarta pumper så meget grundvand op, at den ovenliggende jord langsomt synker. Og eftersom Jakarta ikke har nogen lettilgængelig alternativ vandkilde, er det problem desværre ikke sådan lige til at løse.

[onsdag] Romerrigets veje har sat sine spor

Romerrigets veje har sat sine spor

Måske fører alle veje alligevel til Rom. Ja, undskyld for den letkøbte cliché, men den her historie fra Videnskab.dk kalder næsten på den. I et nyt studie, der i sin fremgangsmåde kaldes ”state of the art”, af økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Phillip Schröder har en gruppe danske forskere gjort en ret vild opdagelse: De 2000 år gamle romersk anlagte veje har sat sine spor i den europæiske økonomi op til i dag. Men økonomerne har fundet et muligt svar på det gamle spørgsmål om, hvorfor nogle dele af verden er mere rige end andre. ”Det tyder på, at de her offentlige infrastrukturelle goder, man har investeret i historisk, kan være en væsentlig drivkraft for vedvarende økonomisk velstand,” fortæller Carl-Johan Dalgaard, der er en af studiets bagmænd.

Spisesedlen

Italiensk indenrigsminister om brokollaps: Det er EU’s skyld. I går brasede en motorvejsbro i den italienske by Genova sammen. Det har indtil videre kostet 37 menneskeliv og sat gang i en større diskussion om de italienske motorvejsbroers generelle robusthed. Italiens indenrigs- og vicepremierminister og formand for populistpartiet Lega, Matteo Salvini, mener, det er EU’s udgiftsgrænser, der bærer skylden for brokollapset.

300 katolske præster misbrugte mere end 1.000 børn i en periode på 70 år. Biskopper og andre ledere af den katolske kirke i den amerikanske delstat Pennsylvania dækkede over misbruget og overtalte vidner til ikke at melde overgrebene og myndigheder til ikke at efterforske dem, er konklusionen i en rapport på 900 sider, som blev udsendt tirsdag.

2,3 mio. mennesker er flygtet fra Venezuela, vurderer FN. Venezuelanerne er rejst i hobetal til omgivende lande som Colombia, Peru, Ecuador og Brasilien – ikke bare for at finde arbejde, men ifølge FN’s talsperson Stéphane Dujarric simpelthen på grund af mangel på fødevarer. Det olierige land med 32,8 mio. indbyggere er under den socialistiske præsident Nicolas Maduro sunket længere og længere ned i et politisk og økonomisk morads.

Netto mærker klar effekt af at gemme cigaretterne væk. Som led i en kampagne for at få en røgfri generation i 2030 har alle cigaretter i Nettos 500 butikker fra midt i juli været skjult, så kunderne har skullet spørge efter dem. Benspændet har på en måned fået salget af cigaretter til at falde med fem pct., skriver Ritzau.

Danske biler udleder langt mere CO2 end antaget. Efter at en mere præcis målemetode blev taget i brug i september 2017, viser det sig, at danske bilers CO2-udslip er 21 pct. højere end forventet, lyder det fra Danmarks Statistik. Læs mere om målemetoden her.

Et sidste ord

Et langhåret, midaldrende og nu også skægget medlem af Føljetons redaktion har netop været i Ballerup for at investere i en hamster. Hvis han bare vidste, hvad sådan en hamster er i stand til. Giv en hamster et hvilket som helst hjørne, og den kan udvirke mirakler. Se bare her.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12