14. september 2016
Kære læser
De seneste dages afsløringer af skjulte milliardberegninger bag salget af Dong Energy fører til, at Rigsrevisionen nu skal undersøge bl.a. Finansministeriets rolle. Dansk Folkeparti lagde det afgørende pres i sidste øjeblik.
Kære læser
Som reaktion på Føljetons DONG-afsløring opfordrer tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen nu statsrevisorerne – som mødes om sagen i dag – til at sætte gang i en undersøgelse: ”Sandheden kan være ubekvem for nogle, men for samfundet handler det om tillid.”. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kræver også en undersøgelse.
Kære læser
Føljeton har fået fat i lækkede dokumenter, som viser, at Dong Energy selv vurderede, at selskabet havde en langt større markedsværdi, end det blev solgt for til bl.a. Goldman Sachs. Se de nye, hemmelige dokumenter her.
Kære læser
Da staten udbød og solgte Dong-aktier til Goldman Sachs i 2013, foregik det – på en række punkter – helt atypisk og i strid med både gældende regler og normal fremgangsmåde. Her er de syv påtrængende spørgsmål til Folketingets statsrevisorer, der holder møde onsdag.
Det bedste vi har set
I USA kører et af historiens mest spektakulære og aparte præsidentvalg i øjeblikket for fuldt blus, hvis det skulle være gået nogens næse forbi. Det nærmer sig så småt et opløb, og noget af det, der gør det så spektakulært, er, hvor mange tvivlere der er på nuværende tidspunkt. 30 procent af amerikanerne har ikke besluttet sig endnu – ved sidste valg var det syv procent på det her tidspunkt i valgkampen.
+ Du har naturligvis været igennem Føljetons serie om Trump, men hvis du trænger til at læse noget mere dansk om USA, er der få, der gør det så godt som Berlingskes Poul Høi.
Mangel på penge og frihed, studiernes struktur, stress, ophavsret, dårlig kommunikation og det elendige system omkring peer-view er forskningens største problemer, mener 270 forskere fra hele verden. De har sat sig sammen for at pege på de syv største hindringer for god forskning, og konklusionen er mildt sagt ikke opløftende.
+ Der er blevet fundet simple regnearksfejl i et rystende højt antal forskningsrapporter.
Det kan godt være, at verden er ond og ubamhjertig indimellem, men tænk over, hvor vild en tid vi lever i. Tænk over, hvor vanvittige teknologiske og menneskelige fremskridt vi tager hver eneste dag. At vi lever i den fredeligste tid i menneskets historie, at vi lever i den mest innovative periode i menneskets historie, og at der er grund til at tage imod fremtiden med åbne arme.
Sådan tænker de på det såkaldte Singularity University, som vi tidligere har portrætteret, og her i weekenden holdt de deres årlige møde om fremtiden og de muligheder, vi har. Så sæt dig ned med en kop kaffe, når du får en times tid eller flere tilovers, og klik dig rundt i et overflødighedshorn af foredrag, debatter, videoer og artikler om og af folk, der er blandt de klogeste og mest optimistiske på denne klode. Robotter, droner, kunstig intelligens og biotech. Verden er for vild.
Spisesedlen
Obama går efter Trump. Efter en hård uge for Demokraterne med en syg Hillary Clinton har partiet sendt præsident Obama ind i valgkampen, og i går gik han i frontalangreb på Trump og hans kampagne.
Biler på Nørrebro og Amager stukket i brand igen. Tirsdag aften blev en personbil på Amager sat i brand. Senere på natten var den gal på Nørrebro i København. Det er åbenbart en dille, der ikke sådan lige går af mode.
Edward Snowden kritiserer Rusland. Med fare for at miste sit asyl i Rusland beskylder han i et interview med Financial Times landet for at krænke menneskerettighederne gennem regeringens overvågningsprogram. At Edward Snowden er en modig mand, kan der næppe herske nogen tvivl om.
I dag holder kommissionsformand Jean-Claude Juncker den europæiske udgave af den årlige State of the Union-tale. Det er anden gang, Juncker holder den – anden gang for et stærkt svækket og presset EU.
Chelsea Manning får lov at få en kønsskifteoperation i fængslet. Whistlebloweren Manning, født med fornavnet Bradley, afsoner sin 35 år lange straf for at lække fortrolige dokumenter fra det amerikanske militær til WikiLeaks. I fængslet har hun kæmpet for at få lov til at gennemføre en kønsskifteoperation, senest med en sultestrejke, som hun kunne slutte i dag. Hun bliver den første til at modtage sådan en operation som indsat. Tillykke til Chelsea.