14. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mayday, mayday, mayday

De næste få timer opføres en sjælden form for anskuelighedsundervisning i begrebet geopolitik. Før dagens skæbnemøde om den nye skilsmisseaftale mellem Storbritannien og EU beskyldes premierminister Theresa May allerede for ”forræderi” fra egne rækker. Når storpolitik bliver alvor, handler det om geografi og dybe, jordbundne følelser – hverken flotte principper eller abstrakt ideologi. De blot […]

Kære læser

Tre tabere og en joker i svensk politik

Onsdag morgen faldt det første officelle forsøg på en borgerlig regeringsdannelse til jorden i Sverige. Landet befinder sig stadig i en låst politisk situation, hvor hverken Moderaternas Ulf Kristersson eller Socialdemokraternes Stefan Löfven kan danne regering uden støtte fra Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som ingen vil røre ved. Det er tre politiske tabere, men der findes stadig en joker i Centerpartiets Annie Lööf, der kan sidde med nøglerne til fremtidens regering og måske endda blive statsminister.

Det bedste vi har set

Gambling i øst og vest 

Gambling i øst og vest 

For ti år siden blev danske Peter Eastgate verdensmester i poker. Han vandt 53 mio. kroner ved finalebordet, og så skulle den tidlige pension ellers være hjemme. Men Eastgate var kun 22 og var slet ikke færdig med at leve som professionel gambler. De næste par år spillede han derfor eksorbitante summer væk på fodbold, indtil han indså, at en kold tyrker nok var for det bedste. I dag lever han i stedet af aktieinvesteringer; så nu kan man vel sige, at han er blevet en mere ansvarlig gambler. TV2 har den lidt TV2-agtige men stadig interessante historie.

Blæsbjerg blev bare frosset ude

Blæsbjerg blev bare frosset ude

I kølvandet på beretninger fra tidligere elever på Forfatterskolen (Kristian Ditlev Jensen og Peter Højrup), som Weekendavisen har bragt de seneste par uger, kom forfatteren Kim Blæsbjerg i går på banen med et opslag på Facebook. Højrups kritik af daværende rektor Niels Frank gik på sexchikane og magtmisbrug. Blæsbjerg skriver, at han var misundelig på Højrup, fordi han faktisk blev set. Frank havde aldrig noget at sige om Blæsbjergs tekster; han frøs ham ude i stedet.

Kirurgens fucking motorvej

Kirurgens fucking motorvej

Under hashtagget #ThisIsOurLane er en bølge af amerikanske kirurger begyndt at dele fotos af blodige operationsstuer, hvor der har været patienter med skudsår på bordet. Det sker efter, at den amerikanske våbenlobbyorganisation NRA i sidste uge tweetede, at ”nogen burde fortælle de selvhøjtidelige læger, at de skal blive i deres bane”, hvortil lægen Judy Melinek svarede: ”Har I nogen idé om, hvor mange kugler jeg piller ud af lig hver uge? Det her er ikke bare min bane. Det er min fucking motorvej.” Quartz skriver om det. (og her optræder Melinek på CNN).

Placeboens paradoks 

Placeboens paradoks 

Placeboeffekten må være et af lægevidenskabens største paradokser. På den ene side skal placebo-tabletter være den kontrolinstans, som sikrer, at nye medikamenter rent faktisk virker. På den anden side ved læger udmærket godt, at placebo nogle gange virker næsten lige så godt som selv den bedste medicin. Derfor har de omkring 300 medlemmer af selskabet Society for Interdisciplinary Placebo Studies sat sig for at undersøge til bunds, hvad der egentlig er med det der placebo. Det har New York Times Magazine skrevet en overraskende medrivende feature om, som trækker tråde helt tilbage til placeboeffektens opdagelse i 1784.

Børnelejr for et hvidt Europa

Børnesoldater for et hvidt Europa

I Ukraine er et alternativ til børnenes fodboldskole eller telttur i sommerferien en nationalistisk sommerlejr. Her lærer børn helt ned til otte år at bære våben og slå russere ihjel. ”Et hvidt Europa er vores mål” lyder mottoet i lejren, hvor børnene også får af vide, at de ikke skal bekymre sig om ”kønsting såsom LGBT og pride parade.” Langt ude.

Spisesedlen

Storbritanniens ministre til showdown om ‘skilsmisseaftale’ i dag. I går blev ministrene i premierminister Theresa Mays kabinet briefet enkeltvis om aftalen, og i dag klokken 15 skal de tale om den sammen. Den handler blandt om vilkårene for de 4,5 millioner EU-borgere, der bor i Storbritannien, og grænsen mellem Irland og Nordirland.

Dansk økonomi er i vækst. Danmarks Brutto National Produkt (BNP) er steget med 0,7 pct. siden andet kvartal i 2018, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er dog usikkerhed forbundet med tallene. BNP udtrykker værdien af landets samlede produktion, og dermed hvad der er til rådighed for anvendelse til privat og offentlig forbrug, investering og netto-eksport. Fremgangen i den danske BNP skal primært tilskrives industriens og byggeriets produktion.

Pres på Tjekkiets premierminister efter beskyldninger om bedrageri. Oppositionspartier i Tjekkiet kræver, at premierminister Andrej Babiš træder tilbage, efter at det er kommet frem, at han måske beordrede sin søn kidnappet sidste år for at obstruere en bedrageriundersøgelse.

+ Og Babiš i en anden boldgade: Nu tilbyder han forfatteren Milan Kundera tjekkisk statsborgerskab, 40 år efter at landets kommunistiske styre tog det fra ham.

Sri Lankas nye premierminister taber tillidsafstemning. Kaos har bredt sig i Sri Lanka, efter at landets primierminister, Mahinda Rajapaksa, her til morgen tabte afstemningen om, hvorvidt han havde resten af parlamentets tillid. Landet står nu uden premierminister, og præsident Sirisena har derfor to muligheder: Enten genindsætter han tidligere premierminister Ranil Wickremesinghe på posten, ellers afventer han højesterettens bestemmelser af regeringens fremtid, som finder sted d. 7. december.

52 forskere efter seks års studier: Mindre gluten er godt. Styrer man sit glutenindtag, kan det forandre sammensætningen af tarmbakterier, så man vil føle sig mindre oppustet og endda tabe sig, skriver Politiken. Vægttabet var en overraskelse, lyder det fra professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, men det vigtigste ved studiet er den større tarmsundhed, man kan opnå ved en ”fiberrig low-gluten-kost”.

Et sidste ord

”Den startede med at bide mig helt vildt.” Historien her om nymfeparakitten Stritter, der bliver indleveret hos Bonnie Dyrecenter i Slagelse, har det hele. Først og fremmest død, løgn og bedrageri.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12