14. marts 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Danmark – det skønne nærområde

Det må være frygteligt at være socialdemokratisk minister og blive beskyldt for racisme, når man ikke føler, at man er racist, men man sådan set godt ved, at der er noget om snakken. Det er lidt af et minefelt. Hvordan kan man handle, så man både får en rar følelse i maven og samtidig demonstrerer […]

Kære læser

EU tager den stadig med ro

Slottet i Versailles er vel næsten det perfekte sted at afvikle et EU-topmøde. Ikke nok med, at de historiske omgivelser sætter det europæiske samarbejde i et særegent lys, så kan kritiske røster hive Franz Kafkas Das Schloss ned af bogreolen og komme med sarkastiske henvisninger til unionens uigennemtrængelige bureaukrati. Det var da heller ikke fordi, […]

Det bedste vi har set

Fryd

Fryd 

Misundelse er en grim ting, men der er noget sært tilfredsstillende over at se myndighederne nappe de russiske oligarkers super yachts som et led i sanktionerne mod Rusland. Penge er måske lette at skjule. Anderledes besværligt er det at få et 500 m langt luksusdrøn af en båd gemt ad vejen. At det er rigmændenes egen megalomani, der i sidste ende fælder dem, ja, det bidrager bare til den skadefryd, der lige nu spreder sig på internettet. Skib ohøj, røvhuller!

+ Apropos skadefryd og oligarker: The Guardian er ikke kommet for at danse med denne anmeldelse af has been-kunstneren Damian Hirsts nye udstilling: “Det her er kunst til penthouselejligheder tilhørende de oligarker, som skuer ud af deres vinduer og spørger, hvem der egentlig går op i alle de kødklumper, der render rundt dernede.“

Samfundet i dets tekniske reproducerbarheds tidsalder 

Samfundet i dets tekniske reproducerbarheds tidsalder 

Den politiske debat er efterhånden støvsuget for spørgsmål om ideologi og moral. Men de videnskabelige argumenter har deres begrænsinger: “[H]vis vi overlader det til teknikken at besvare de eksistentielle spørgsmål, der er en uundgåelig del af menneskelivet, risikerer vi at ende i et eksistentielt tomrum. Det her er ikke et argument for at undlade at lytte til videnskabelige eksperter, slet ikke. Det handler måske bare om at gøre sig klart, hvilke spørgsmål der kan besvares fagligt og hvilke, der ikke kan. Før eller siden rummer de tekniske fremskridt ikke flere svar.“ Fint essay hos Atlas.

I kærlighed og krig 

I kærlighed og krig 

Vi kaster i stigende grad stjålne blikke mod Kina, for hvad vil de egentlig i den globale magtkamp, som krigen i Ukraine fører med sig? Vil de bidrage til Ruslands krig med våben? Konsolidere alliancen mellem de to store nationer? Der er flere spørgsmål end svar, men analyserer man på de kinesiske sociale medier, tegner konturerne af et motiv sig, skriver Maria Repnikova og Wendy Zhou, der forsker i kinesisk mediepolitik. For eksempel fremstilles krigen som et trekantsdrama med USA som den forførende elsker. Det kan fortælle lidt om, hvem kineserne egentlig har blikket rettet mod.

Spisesedlen

Forhandlinger mellem Ukraine og Rusland genoptages. Efter Rusland i weekenden gennemførte voldsomme angreb tæt ved den polske grænse, fortsætter forhandlingerne mellem de to lande mandag. Både fra russisk og ukrainsk side forlyder det, at de indledende samtaler var konstruktive for begge parter, og derfor er der forsigtig optimisme forud for genoptagelsen.

+ Rusland gennemførte mandag morgen et luftangreb på en beboelsesbygning i Ukraines hovedstad, Kyjiv. To mennesker har foreløbigt mistet livet, mens 12 er sårede.

Kina isolerer millionby efter coronaudbrud. Byen Shenzhen, der huser 17,5 mio. mennesker, blev søndag lukket ned efter området var udsat for sin mest omfattende spredning af coronavirus siden pandemiens begyndelse. Al offentlig transport er midlertidigt indstillet, mens indbyggerne kun må forlade deres hjem for at blive testet de påkrævede tre gange. Flere steder i landet er der registreret store smitteudbrud, men Kina har tidligere haft held til at inddæmme smitte igennem omfattende nul-tolerance politik.

Venstre-borgmester Cecilia Lonning har udsat medarbejdere for omfattende krænkelser. En undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i Københavns centralforvaltning, som er under ledelse af Lonning, viser, at der er massive problemer med krænkende adfærd, og at det i høj grad er borgmesteren selv, der står bag. I et fælles brev skriver en række fagforeninger, at undersøgelsen “[…] dokumenterer en omfattende og fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd fra borgmesterens side og fjerner den sidste rest af tvivl om, hvor alvorlig og hvor uholdbar situationen er.“

Red Barnet advarer mod risiko for chikane af russiske børn. Det meddeler de mandag, som følge af beretninger om mistrivsel blandt børn med russisk afstamning i danske skoler: “Vi får beretninger fra især forældre til børn med russisk tilknytning, som er decideret bange for at komme i skole og børnehave, fordi de frygter, at der ikke er nogen, der vil lege med dem,“ udtaler seniorrådgiver Jon Kristian Lange fra Red Barnet. Hånlig retorik mod Rusland på de sociale medier menes bl.a. at spille en rolle i børnenes adfærd.

Lars Løkkes parti er nu opstillingsberettiget. Det fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside. Partiet Moderaterne har med sine 25.968 vælgererklæringer modtaget den nødvendige mængde opbakning til at kunne lade sig opstille ved næste folketingsvalg. Her vil de være at finde på stemmesedlen med partibogstavet ‘M’.

Et sidste ord

Vi siger ikke, at autoritære venstrefløjs-Macron ligner Henrik Dahl. Vi siger bare heller ikke, at autoritære venstrefløjs-Macron ikke ligner Henrik Dahl.

God mandag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12