14. januar 2020

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Oscars bliver en slatten omgang

I sidste uge spurgte vi dig og vores andre læsere, om vi burde skrive noget mere om film her i Føljetons spalter. Det mente mange var en god idé, og det synes vi sådan set også selv. Vi elsker jo film. Men er der noget, som kan tage gejsten fra os, så er det at […]

Kære læser

Hvor langt er der egentlig til døren i Venstre?

Venstre-DNA. ”Jeg plejer at sige, at vi har højt til loftet og langt til døren, og det har der også været i aften.” Ordene faldt som indledning på det interimistiske pressemøde, der i 2014 fandt sted ved Venstres hovedbestyrelsesmøde i Odense Congress Center. Natten i Odense har siden fået nærmest mytisk status i nyere dansk politisk […]

Det bedste vi har set

Læs nogle flere bøger!

Læs nogle flere bøger!

Johannes Riis, Gyldendals tidligere litterære direktør, fyldte søndag 70 år. Berlingske har et fint interview med ham. ”Jeg siger tit til folk, når vi taler fællesskaber og omgangsformer: Prøv at sætte dig i den andens sted. Og det er jo netop det, man gør, når man læser en bog, så sætter man sig i den andens sted. Derfor tror jeg stadig på, at litteraturen kan være med til at skabe fællesskaber og skabe forståelse mennesker imellem.”

Mere eller mindre sandsynlige forklaringer på Fermis Paradoks

Mere eller mindre sandsynlige forklaringer på Fermis Paradoks

En hurtig søgning viser, at vi kun har omtalt Fermis Paradoks én gang på fire år. Det er for lidt. Så her er vi igen, og paradokset er dette: Hvis universet er så stort, hvorfor har vi så ikke hørt noget fra nogen derude? Hvorfor er der så forbandet stille? Bloggen It’s Only Chemo har opsummeret en række forklaringer med relevante links. Du kan også få det serveret i to korte videoer fra Kurzgesagt, og det starter lige her. Hvis du så på et tidspunkt er til et middagsselskab og diskret kan dreje samtalen i retning af paradokset, er du pludselig ekstremt godt klædt på og vil tage kegler.

Demokraternes vælgere i rå data

Demokraternes vælgere i rå data

Hvis du vil have en opdatering på, hvordan de demokratiske præsidentkandidater står i forhold til at vinde nomineringen som præsidentkandidaten, og ikke gider en masse snak, men kun ønsker at forholde dig til meningsmålingernes (mere eller mindre pålidelige) rå data, så er det her fra The Economist the bomb. Interessant nok, at feltets yngste, Pete Buttigieg, rager de unge vælgere en høstblomst. Millennials udgør nu USA’s største aldersgruppe, og de vil have Bernie Sanders eller Elizabeth Warren (men helst Sanders). Husk i øvrigt, at de demokratiske kandidater tørner sammen på amerikansk tv i aften.

 

Spisesedlen

Kloden er forgældet til op over begge ører. Tal fra The Institute of International Finance (IIF) viser, at verdens samlede gæld er på 253.000 mia. dollars. Det er en stigning på ca. 50 pct. fra 2018. Allerede dengang advarede Den Internationale Valutafond om, at det kunne have konsekvenser ved en ny finanskrise, hvis ikke gælden blev nedbragt, skriver Finans.

Røgen fra Australien vil nå Jorden rundt, siger NASA. Røgen fra brandene i Australien begyndte sidste år at sprede sig over Stillehavet, og på årets første dag var dele af Sydamerika indhyllet i røg. Blot en uge senere havde røgen nået den anden side af kloden, og NASA fortæller nu, at den med tiden forventes at nå hele vejen rundt.

Dansk-syrisk dokumentar nomineret til en Oscar. The Cave, der handler om en kvindelig læge, der leder et underjordisk hospital i den syriske provins Al-Ghouta, er en af fem nominerede film i kategorien Bedste dokumentar. Spillefilmene med flest nomineringer er Joker, The Irishman, Once Upon a Time … in Hollywood, 1917 og Parasite.

Bang & Olufsen leverer elendigt halvårsregnskab. Struer-virksomheden kom ud af andet kvartal med et underskud på 60 mio. kr. For hele halvåret lyder resultatet på minus 166 mio. kr. Til april vil administrerende direktør Kristian Täer præsentere en treårig strategi med ”øget forbrugerfokus, specifikke salgsinitiativer, stærkere og mere hyppige produktudgivelser og omkostningsoptimeringer”, forlyder det. Held og lykke.

Førstegangsvælgere smadrede hidtidig rekord ved EU-valg. Nye tal for Danmark viser, at stigningen i valgdeltagelsen i den gruppe var på knap 20 procentpoint, skriver DR. ”Det er ret unikt og vidner måske om, at vi har en dansk ungdom, som er meget mere politisk bevidste, end vi har gået og tænkt,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Et sidste ord

Denne mand tog et selfie hver dag i 20 år, og nu er den endelige timelapse klar. Pessimister ville henlede din opmærksomhed på den tiltagende alvorlige grimasse, og den feel går Simpsons også efter i deres parodi. Måske er det musikken, der gør det.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12