13. september 2023
Kære læser
Ursula von der Leyen har netop afsluttet sin årlige “State of the Union” med et “Europa længe leve”, og vi har minsandten hevet Thomas Paine ned fra bogreolen. Så er der ellers dømt demokratifest i Føljeton. For ja, vi begynder lige hurtigt med den politiske filosof Thomas Paine, der med lidt god vilje (og nogle […]
Det bedste vi har set
Høyre om
I 99 år har det socialdemokratiske Arbeiderpartiet været Norges største parti – men ikke længere. Ved kommunalvalget mandag blev det overhalet af det konservative Høyre. “Valget var ikke udtryk for et ideologisk højreskifte i samfundet, men viser samtidig, at et moderat liberalt-konservativt parti som Erna Solbergs Høyre har appelleret langt ind i traditionelle socialdemokratiske vælgergrupper. Det illustrerer resultatet i Arbeiderpartiets højborge som eksempelvis Trondheim.” God analyse af Magnus Takvam fra den norske udgave af Altinget.
Bondeoprør, vorherre bevares
“De senere år har hollandsk politik udspillet sig i rummet mellem to store protestbevægelser. Fra den ene side en stærk grøn bevægelse som med massive demonstrationer og nye politiske mobiliseringer har krævet en mere konsekvent grøn politik. Fra den anden et endnu mere gennemslagskraftigt bondeoprør, der med traktoroptog, brændende halmballer og stor succes har modsat sig ethvert tilløb til nye klima- og miljøkrav rettet mod landbruget.” Lørdag så hollandsk politi sig nødsaget til at bruge vandkanoner mod klimaaktivister, som vandrede i tusindvis ad motorvejen mod Haag. Informations Mathias Sindberg er på pletten.
Det har været en cruel summer
Hvorfor bliver musik mere og mere trist, spørger Ted Gioia her i nyhedsbrevet The Honest Broker. Det er Generation Z, som angiveligt søger efter “sad” musik på Spotify. En ret skæg analyse og gennemgang af sange.
Spisesedlen
Russisk viceminister er nægtet adgang til Danmark. Han skulle have deltaget i en WHO-regionalkonference i København. (Den Russiske Ambassade i Danmark/Telegram)
Bernard Looney træder tilbage som adm. direktør for olieselskabet BP. Det gør han, efter at have indrømmet at have haft lidt for tætte forhold til kolleger. (Financial Times)
Ursula von der Leyen har holdt sin årlige – og måske sidste – State of the Union-tale. (Brussels Playbook)
Google kommer for retten for sit monopol på søgemaskiner. (Washington Post)
Nærsynet
Googles kvartlivskrise
I sidste uge fejrede Google 25-års fødselsdag. Men festen varede ikke længe. Tirsdag måtte techgiganten – med eller uden tømmermænd – møde op i en retssal i Washington D.C, hvor de står over for en hovedpine af en retssag.
Det amerikanske justitsministerium anklager nemlig Google for at snyde sig til deres monopol på søgemarkedet. Ifølge sagsanlægget betaler Google flere milliarder dollars til virksomheder som Apple, Samsung og Verizon for at gøre Google til standardbrowseren på deres platforme. Sagens afgørelse kan få betydning for, om techgiganterne kan blive ved med at være så, ja, gigantiske.
+ Samme år som Google blev skabt af to studerende på det amerikanske universitet, spillede Microsoft hovedrollen i en tilsvarende historisk retssag. The New York Times spoler tiden tilbage til 1998.
++ Det er ikke første gang, at Google er under efterforskning. I 2020 kunne The Markup afsløre, at moderselskabet Alphabet træner deres ansatte i at sige “succesfuld” fremfor “dominerende”.
+++ Google er klar til kamp. The Verge kender deres strategi.
++++ Det er ikke kun Googles fremtid, der er på spil. Det er hele internettets. The New Yorker holder vejret.
Et sidste ord
Der findes ingen dumme spørgsmål.
God onsdag!