13. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Neonikotinoider fucker alting op

For de fleste forældre er det et akavet øjeblik, når poderne spørger til blomsterne og bierne. Ikke fordi det er svært at forklare den menneskelige befrugtning, hvor en sædcelle blandt millioner af andre – typisk som kulminationen på et samleje – ejakuleres op i kvindens skød og svømmer op gennem slimet i livmoderhalsen og videre […]

Kære læser

Han fik superheltene ned på jorden

Den legendariske tegneserieskaber Stan Lee er død, 95 år gammel. Han var næsten lige så kendt som sine superhelte, som han i 1960’erne gav et vildt følelsesmæssigt liv. Men ikke mere vildt end at det mindede om almindelige menneskers emotionelle strabadser.

Det bedste vi har set

Mød min kone, hun er et hologram

Mød min kone, hun er et hologram

”Jeg har aldrig været hende utro. Jeg har altid været forelsket i Miku,” siger japaneren Akihiko Kondo, der i denne måned blev ‘gift’ med Hatsune Miku. Det lyder jo alt sammen meget uskyldigt og fint, bortset fra at Kondos kone er et hologram. Miku er en virtual reality-figur, og da de to blev viet på Tokyo Rådhus, var hun til stede i form af en bamse. Kondo siger selv, at han ikke tænder på kvinder af kød og blod og bare gerne vil anerkendes for at tilhøre en seksuel minoritet.

Østrigernes erotiske streg 

Østrigernes erotiske streg 

Kulturelt set var Wien et ret vildt sted i starten af 1900-tallet. Nogle af verdens dygtigste musikere fyldte statsoperaen med opførelser af stykker fra gamle bysbørn som Beethoven, Mozart, Schubert og Haydn, Sigmund Freud frekventerede lystigt byens caféer, Stefan Zweig tog de første pennestrøg i sit forfatterskab, og gallerierne bugnede med værker af blandt andre Gustav Klimt og Egon Schiele. De to sidstnævnte er omdrejningspunktet for en ny udstilling i London, som New Statesman har besøgt. Her kan ses tegninger fra de to kunstneres œuvrer, som perfekt illustrerer de mange ligheder og forskelle Klimt og Schiele imellem. Det har en hel del med erotik at gøre, og det er genialt.

Ytringsfrihedens mørkeland 

Ytringsfrihedens mørkeland 

‘Det intellektuelle mørkenet’ er blevet den smarte (og semi-dystopiske) samlebetegnelse for det løse netværk af akademikere, tech-folk og journalister i USA, som er begyndt at råbe op om mediernes og akademias bias mod det venstreorienterede. Et af deres samlesteder er onlinemagasinet Quillette, som blev startet i 2015 af den nu 33-årige australier Claire Lehmann. Det gjorde hun, skriver Politico, efter at hun angiveligt var blevet smidt ud af avisen Sydney Morning Heralds debatspalter. Nu ville hun i stedet starte et ægte safe-space for ytringsfriheden. Forudsigeligt nok har Quillette dog med tiden taget en lidt anden form, end hvad der oprindeligt var tiltænkt.

Fastfood er vejen til verdens ende

Fastfood er vejen til verdens ende

Kosmolog og astrofysiker Martin Rees har udgivet en ny bog kaldet On the Future: Prospects for Humanity, hvori han diskuterer menneskets muligheder for overlevelse. Ifølge Rees er det ikke rummet – sorte huller, aliens eller Solen – vi skal være bange for. Det er os selv – menneskene. Eller med andre ord: vores hang til fastfood. Fordi ikke alene er burger- og dermed oksekødsindtaget med til at ødelægge kloden. Også overvægt er et glimrende (selv)mordsvåben.

Europas højhastighedstog holder ved grænsen

Europas højhastighedstog holder ved grænsen

Togpolitik i EU er måske ikke tidens mest sexede emne, men vi vil nu alligevel anbefale dig at læse Informations gennemgang af de udfordringer, der følger med, når nationale togoperatører skal fungere på tværs af grænser. EU har pumpet milliarder i højhastighedstog for at skabe et grønt alternativ til flysektoren, ”Men mange steder er drømmen om et fælleseuropæisk højhastighedsnet afsporet”.

Spisesedlen

Amnesty fjerner Aung San Suu Kyis ærespris. Aung San Suu Kyi, som er leder af Myanmars største parti og de facto fungerer som landets statsminister under titlen ”statsrådgiver”, blev i 2009 tildelt Amnestys såkaldte Ambassador of Conscience Award. Den fratages hun nu, idet hun ifølge Amnesty har udvist et ”skamfuld forræderi” af sine tidligere værdier med sin ”tilsyneladende ligegyldighed” over for Myanmars folkedrab på rohingyaerne.

Hamas og Israel i fuldtonet konflikt. Én israelsk soldat har mistet livet under en mislykket operation i Gaza, ligesom en Hamas-officer og seks palæstinensere er blevet dræbt. Hamas og Islamisk Jihad skød efterfølgende over 300 missiler ind i Israel, hvorved en er blevet dræbt og flere er såret. Israel har ligeledes bombet flere steder i Gaza inklusive en Hamas-styret tv-station.

Større ulighed i danskernes indkomst. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at indkomstuligheden er steget i løbet af de seneste ti år. Det kan ses ved, at det udelukkende er indkomsten for de rigeste, der er steget, hvorimod lavindkomstfamiliernes indkomst har været uforandret i samme periode. Det er primært studerende og personer på integrationsydelse, der kategoriseres som ‘lavindkomstfamilier’.

Demokraterne vinder senatsvalget i Arizona. Efter en uges optælling af stemmerne i Arizona har demokraten Kyrsten Sinema vundet over sin republikanske modstander Martha McSally. Arizona har ikke haft en demokratisk senator siden 1994.

DF vil skære betydeligt i tilskuddet til store danske museer. I et nyt forslag fra Dansk Folkeparti lyder det, at de vil skære op mod halvdelen af tilskuddet til nogle af de store danske museer såsom Arken og Louisiana og i stedet give pengene til mindre museer i provinsen. DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen afviser, at forslaget bevidst rammer de store museer for den samtidskunst, som partiet ofte har haft knubbede ord tilovers for, skriver Politiken.

Et sidste ord

”OK,” sagde den afsindigt rige James Cowan Smith engang i 1919 til det skotske nationalmuseum. ”Her har I så mange penge, at I kan købe den fineste kunst fra hele verden.” Kunstpause. ”Men så skal I også udstille dette billede af min hund. For altid.” Det er forfatteren Matthew Seiji Burns, der har tweetet denne fine historie. Sådan kommer vi også til at opføre os, når vi lige om lidt bliver dekadente og vulgært rige.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12