13. juli 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Vi bliver nok aldrig cricket-eksperter

Vi må ærligt indrømme, at vi aldrig helt har forstået cricket. På trods af at sportsgrenen målt på seertal og sponsorpenge er blandt de absolut største i verden, virker det som det glade vanvid, når vi læser om dagslange testkampe med indlagte tepauser. For slet ikke at tale om det små-ironiske ved, at englænderne har […]

Kære læser

Marokko maler Vestsahara grøn

Når man befinder sig i Marokko, forsvinder Vestsahara fra verdenskortet. Eller i hvert fald fra Google Maps. Vestsahara ligger klemt mellem Mauretanien, Algeriet og Marokko. Uden for Marokko er den 444 km lange grænse mellem Marokko og Vestsahara markeret af en stiplet linje, der illustrerer, at grænsen fortsat er omstridt. Da Spanien forlod sin tidligere […]

Det bedste vi har set

Hårrejsende

“Vi kommer her med sørgelige hårgrænser og tynde isser. Vi går igen med vores hoveder barberede og rå, røde og skurvede – og med håbet om en genfunden ungdom.“ Godt bevæbnet med sin forfængelighed og frygt for at blive skaldet rejser GQ-skribent Alex Hawkins til Istanbul for at opleve Tyrkiets voksende hårtransplantations-industri på egen krop. For er der mon hår i suppen, når nu proceduren er så billig? Eller er den “medicinske“ turisme (og nye frisure) rent faktisk kommet for at blive?

Når musikken forstummer

Det vakte international opsigt, da det aarhusianske band Liss udgav singlerne “Try“ og “Always“ tilbage i 2015. Sangene var catchy, men melankolske på den helt rigtige måde og samtidig et vidnesbyrd om forsanger Søren Holms smukke, unikke vokal. Faktisk var der næsten ingen grænser for, hvor stor en fremtid Liss blev spået – lige indtil maj 2021, hvor Søren Holm mistede livet til et selvmord. Nu, godt et år efter, fortæller de resterende bandmedlemmer om både gennembruddet og sorgen i DR-podcasten Liss – Tonerne af en afsked.

+ Som DR også skriver, kan man ved tanker om selvmord altid ringe til Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201.

Forsvundet i regnskoven

Amazonas er under angreb fra krybskytteri, ulovligt fiskeri og skovrydning iværksat af magtfulde kriminelle netværk – og problemet er kun blevet værre under Brasiliens præsident Jair Bolsonaro. I juni blev aktivisten Bruno Pereira samt journalisten Dom Phillips myrdet, efter de begge havde forsøgt at samarbejde med den oprindelige befolkning om at bekæmpe og afsløre kriminaliteten. The New York Times har forsøgt at genskabe deres sidste fatale rejse.

Spisesedlen

Sri Lankas præsident er flygtet til Maldiverne. Efter i første omgang at have lovet at trække sig fra embedet, valgte Gotabaya Rajapaksa tirsdag at forlade landet i et militærfly. Adskillige ugers protester over Sri Lankas økonomiske krise kulminerede henover weekenden, da demonstranter stormede præsidentpaladset og krævede Rajapaksas afgang. Sri Lankas parlament forventes at vælge en ny præsident den 20. juli.

Twitter sagsøger Elon Musk. Det sker, efter Musk i sidste uge meddelte, at han ikke længere ville købe det sociale medie. I søgsmålet kræver Twitter imidlertid, at købsaftalen på 44 mia. dollars bliver overholdt: “Musk tror åbenbart, at han – i modsætning til enhver anden part underlagt kontraktlovene i Delaware – er fri til at ændre mening, smadre selskabet, forstyrre dets operationer, ødelægge aktieværdierne og gå igen.“

Lego indstiller al kommerciel aktivitet i Rusland på ubestemt tid. Tirsdag kunne den danske legetøjskoncern oplyse, at partnerskabet med Inventive Retail Group er blevet afsluttet. Driftselskabet har hidtil stået for at drive 81 butikker i Rusland på Lego’s vegne. Tilbage i marts annoncerede Lego, at man ikke længere ville sende Lego-klodser til Rusland som følge af krigen i Ukraine.

EU har indefrosset russiske aktiver for over 100 mia. kr. Det bekræfter Didier Reynders, EU’s kommissær for retlige anliggender, i en ny opgørelse. Summen inkluderer både beløb fra oligarkers bankkontoer samt beslaglagte yachts og ejendomme, oplyser EU-kommissionen. Knap 1.160 individer er i øjeblikket på EU’s sortliste som følge af krigen i Ukraine.

Færøerne møder kritik for nye delfinkvoter. Efter det sidste år skabte ramaskrig, da knap 1.500 hvidsidede delfiner blev fanget og dræbt på Færøerne, har den færøske regering nu foreslået en ny fangstkvote på 500 delfiner om året. Den skal i første omgang gælde for 2022 og 2023. Forslaget kaldes dog bl.a. “farceagtigt“ af dyrebeskyttelsesorganisationen Orca, der kritiserer Færøernes fortsatte blåstempling af delfinfangsten.

Et sidste ord

Åh ja, der er altså ikke noget så afslappende som en smuk udsigt fra hotelværelset.

Hold den kørende, til vi ses igen fredag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12