13. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Så stopper festen, BoJo

Tillad os at være en smule kategoriske og stille det op således: Der er grundlæggende to måder, man kan forholde sig til dødens uomgængelighed på. Det illustreres fint gennem fortællingen om hhv. bilforhandleren Torsten Müller-Otvös og bedemanden Claus Madsen. Begge mænd er nemlig i udgangspunktet enige i livets grundpræmis: Man lever kun én gang – […]

Kære læser

Kan Truss redde briterne ud af Brexit?

Nej, vi mener selvfølgelig ikke på den måde ud af Brexit. Den beslutning er for længst truffet, uomgængelig, overstået. I hvert fald for nu. Det er efterdønningerne til gengæld ikke, der stadig viser sig i Det Forenede Kongerige. Tag for eksempel stridighederne om fiskeri, landbrugstilskud, handel og i den forbindelse Nordirland-protokollen, der blev underskrevet i […]

Det bedste vi har set

Atomkraft – ja eller nej tak?

Atomkraft – ja eller nej tak?

Harper’s Magazine Washington-redaktør har skrevet en læseværdig (og kritisk) gennemgang af atomkraftproblematikken anno 2022: “I lyset af den eskalerende bekymring for klimaforandringerne, har sirenesangen om ‘ren og billig og pålidelig’ energi fundet et publikum, som er villig til at se gennem fingre med en forretningsmodel, der er afhængig af statsstøtte og ofte fedtet ind i korruption; mislykkede eksperimenter, der nu hyldes som ‘innovative’; et mønster af elegant misinformation; et spor af gift fra uheld og lækager (for slet ikke at nævne de 95.000 tons radioaktivt affald, som er opmagasineret ved atomkraftværker, og som ikke kan sendes nogen steder hen), der vil påvirke generationer, som endnu ikke er født.“

+ Hør også det seneste afsnit af Guld og grønne skove, hvor Føljetons egen Lars Trier Mogensen diskuterer atomenergi og EU’s nye taksonomi.

Olsen og politiets døgnrapport

Olsen og politiets døgnrapport

Allan Olsen, sangeren fra Frederikshavn, fortalte engang i Euroman, at han aldrig i sit liv havde truffet en stor beslutning. “Verden er kommet til mig. Det er ikke for at virke koket, at jeg siger det, men jeg kan simpelthen ikke mindes, at jeg har gjort det.“ I anledning af hans 40 års jubilæum har TV 2 Nord netop udsendt en udmærket portrætudsendelse, hvor han bl.a. fortæller, at han altid siger til unge sangskrivere, at det eneste, de skal læse for at have noget at skrive sange om, er politiets døgnrapport.

”Jeg er her, jeg lever”

“Jeg er her, jeg lever“

Financial Times’ artikler ligger som regel bag en hård betalingsmur, men avisen har gjort en undtagelse med dette vidunderlige interview i pengeserien ‘How to spend it’. Den britiske kunstner Tracey Emin har haft kræft og er ikke 100 pct. raskmeldt – men det har gjort noget ved hende. “’Det er, som om jeg har fået noget begejstring for at leve,’ indrømmer hun. ‘Fordi før jeg blev syg, havde jeg det ikke. Helt ærligt, så følte jeg, at jeg var ved at dø hele tiden. Så nu, hvor jeg har den ting i mig – det mørke. Er det forsvundet.’ Hun har stadig øjeblikke af fortvivlelse og vrede, men hun ved, hvor hun skal bruge sin energi bedre. ‘How to spend it? Lad være med at bruge det på at blive vred!’“

Spisesedlen

Folketingets Epidemiudvalg lemper coronarestriktionerne. Søndag den 16. januar vil bl.a. museer, højskoler og forlystelsesparker atter kunne åbne, mens også biografer, teatre og spillesteder vil kunne slå dørene op med deltagerbegrænsning og coronapaskrav. Det kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfte på et pressemøde onsdag aften. Samtidig er Epidemiudvalget blevet enige om at forkorte coronapassets gyldighed, så det nu gælder i fem måneder efter andet vaccinestik.

PET oplever øget spionagetrussel mod Danmark. I en ny rapport fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) fremgår det, at Danmark, Færøerne og Grønland udgør et “attraktivt mål“ for fremmede magter som Kina og Rusland. PET vil derfor optrappe kontraspionagen i hele Rigsfællesskabet. Ifølge PET har man bl.a. set eksempler på spionage, chikane og forsøg på at anskaffe teknologi og viden med ulovlige midler.

Boris Johnson undskylder for havefest. Foran det britiske parlament indrømmede premierminister Boris Johnson onsdag, at han sidste forår deltog i en kontroversiel havefest i Downing Street, mens landet var i fuld lockdown. Johnson forklarede sig bl.a. med, at han troede der var tale om et arbejdsrelateret arrangement. Indrømmelsen har fået flere partifæller til at kræve premierministerens afgang.

Det franske senat godkender kontroversielt vaccinepas. Med 249 stemmer for og 63 imod gav Senatet torsdag morgen grønt lys til forslaget, der skal forvandle det franske coronapas til et decideret vaccinepas. Indføres loven, vil det ikke længere være nok med en negativ Covid-19-test, hvis man fx vil på bar eller restaurant. Medlemmer af Senatet og Nationalforsamlingen mødes senere i dag for at udforme en endegyldig udgave af lovforslaget.

Aalborg Universitet lukker 18 uddannelser. For at kunne leve op til regeringens nye krav om udflytning af uddannelser, har universitet valgt at reducere optaget med sammenlagt 768 studerende. Alle otte humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser på AAU’s campus i København bliver nedlagt, ligesom også syv tekniske og ingeniørvidenskabelige uddannelser i hovedstaden bliver sløjfet.

Et sidste ord

Platons dialoger havde nok set noget anderledes ud, hvis ikke filosoffen kunne spille på begge sider af skakbrættet.

Vi snakkes ved i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12