13. februar 2018

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Gør ingenting og gør noget

Lad os lige starte med at forberede dig: Hvis du er i gang med en af de lidt søvnige dage, så er det nu, du skal tage dig en kop stærk kaffe og ryste hovedet. Du får lige om lidt brug for din fulde kognitive kapacitet. Vi har nemlig tænkt os at sætte dig over […]

Kære læser

Hvad de gamle mænd ikke kan forstå

Der går en kløft gennem generationer i tiden. Det har der muligvis altid gjort, men det er, som om fronterne er tegnet hårdere op end normalt. Mellem de ældre, privilegerede mænd og vrede, selvbevidste, yngre kvinder. Det nye er, at kvinderne vinder.

Det bedste vi har set

Et portræt af en bemærkelsesværdig præsident

Et portræt af en bemærkelsesværdig præsident og hans frue 

På National Portrait Gallery i Washington hænger et særligt portræt. Det er det første officielle portræt af en afrikansk-amerikansk præsident, der er malet af en afrikansk-amerikansk kunstner. Bag portrættet står den 40-årige Kehinde Wiley, og hans maleri forestiller Obama i midten af en frodig blomsterskov. Normalt bliver den præsidenter fremstillet både heroiske og monumentale, men i Wileys portræt er Obama nærmest kitsch. Det gør ham mere menneskelig og langt mere naturlig, og det er ganske rart. Ved siden af den tidligere præsident hænger et portræt af hans kone, den tidligere førstedame Michelle Obama. Ligesom portrættet af hendes mand er det maleri også det første portræt af en afrikansk-amerikansk førstedame malet af en afrikansk-amerikansk kunstner, nemlig den 44-årige Amy Sherald. Tanken bag Michelles portræt er lidt mere simpel – det skal indkapsle hendes ”spektakulære ynde, skønhed, charme og hotness.” Preach. (Selv om vi nu mener, at hun er langt mere end bare et labert skår.)

Fisk har i flere hundrede år kunnet gå

Fisk har i flere hundrede år kunnet gå

Dele af redaktionen her på Føljeton har en gigantisk forkærlighed for havdyr. Det er ret magisk, hvordan livet på havets bund er så eksponeret og alligevel så uudforsket. Kender du for eksempel til det store dybhavsparadoks? Det om kaskelothvalen og kæmpeblæksprutten? Den får du en anden dag. Indtil da kan du på læse om, hvordan rokker og hajer i flere århundreder har kunnet gå på havbunden – også længe før de begyndte at kravle op på land. Deres gangevner har altså intet at gøre med livet på landjorden, og derfor er det endnu mere fascinerende. Tag den lille pindsvinerokke for eksempel – den ”spankulerer hen ad havbunden med sine to bagfinner,” som Videnskab.dk så billedligt beskriver det. Et amerikansk forskerhold har gennem lang tid studeret, hvordan hvirveldyr i tidernes morgen lærte at gå, og det er – helt objektivt set – virkelig interessant.

Det er officielt: Facebook er for gamle mennesker

Det er officielt: Facebook er for gamle mennesker

Facebook har et teenager-problem. De unge flygter fra Mark Zuckerbergs sociale netværk, og de har travlt med at få benene på nakken. I England har en ny prognose forudset, at der i løbet af 2018 vil blive 700.000 færre britiske børn og unge på Facebook. Grunden til teenageflugten er, at de unge i langt højere grad bruger andre sociale medier som for eksempel Snapchat. Til gengæld flokkes +50-segmentet stadig om Facebook, og der skulle angiveligt komme en halv million nye modne englændere til netværket i løbet af det næste år. Paradoksalt nok kommer de gamle til for at følge med i deres børn og børnebørns liv. Altså dem, der er på vej væk og nu kun gider Snapchat. Det er ikke nemt. I øvrigt så må den her sang være det endegyldige bevis for, at Facebook er for gamle mennesker. Når først Kandis har været der, så er der altså ikke meget at rafle om længere.

Tilbage med rødderne

Tilbage med rødderne

Klimaforandringerne har givet vores skove endnu sværere betingelser. Tidligere kunne skove blive lavet om til møbler eller papir, eller de kunne vige pladsen til fordel for en mark. Det kan de stadig, men skovrydninger skyldes nu i lige så høj grad tørke, sygdomme og skovbrande afledt af klimaforandringerne. Heldigvis er der opmuntrende nyt. Verden viser nemlig gode takter inden for træplantning, og den nye begejstring for at plante træer falder på et tørt sted. The Guardian kortlægger verdens agroskovbrug, og det er godt – både for jordkloden og mennesket.

Fifty Shades under dit terrassebord

Fifty Shades under dit terrassebord

Den er over os igen. Den rasende Fifty Shades-feber, hvor husmødre og venindegrupper går i biffen sammen og bliver vilde i varmen. Den tredje og (forhåbentligt) sidste bog i rækken er netop blevet filmatiseret, og Thomas Brunstrøm har set den, ”så det behøver du virkelig ikke”. Han har faktisk været i biffen alle tre gange, og hver gang er der kommet en virkelig underholdende anmeldelse ud af det. Alle gangene har han for eksempel undret sig over, om manuskriptforfatteren nogensinde har hørt andre mennesker tale sammen. I anmeldelsen af film nummer tre, den store finale, konkluderer han så endelig: ”Efter at have udholdt tre ‘Fifty Shades’-film kan jeg umiddelbart kun se et behov for en ‘Fifty Shades’-bog, hvis mit terrassebord vipper.”
Her på stedet er vi heller ikke udpræget begejstrede. Da en af Føljetons medarbejdere for nogle år siden befandt sig på danskstudiet på Aarhus Universitet, og ‘Fifty Shades’-bøgerne var på sit højeste, sagde en forelæser: ”Hvis I gerne vil læse erotisk litteratur – og det vil I – så læs da for Guds skyld Suzanne Brøggers Creme Fraiche i stedet for det møg dér. Det er ikke andet end en skændsel for litteraturen.” Så er der vist ikke mere at sige om den sag.

Spisesedlen

Universitetsstuderende er ikke dygtige nok. Det viser en rundspørge, der er lavet af Politiken Research. I undersøgelsen, der handler om kvalitet i undervisningen på universiteterne, svarer en tredjedel af de adspurgte undervisere, at eleverne er uforberedte, og at de består eksaminer, som de burde dumpe. Lars Ulriksen, formand for Dansk Universitetspædagogisk Netværk, fratager de studerende ansvaret og forklarer blandt andet utilfredsheden med, at rammerne omkring undervisningen og de studerende har ændret sig.

Jacob Zuma tvinges til at gå af som Sydafrikas præsident. Det er Zumas eget parti, ANC, der kræver, at den korruptionsanklagede præsident træder tilbage. De har givet ham 48 timer til at gå af, men ifølge flere medier vil den 75-årige politiker ikke træde tilbage af egen fri vilje. Præsidenten er stærkt upopulær, og den nye partiformand for ANC, Cyril Ramaphosa, har længe arbejdet på at fjerne præsidenten fra posten. Senere i dag vil der være en pressekonference i Johannesburg, hvor Zumas fremtid vil blive afgjort.

Mængden af is ved Arktis er mindre end nogensinde. Nye målinger viser, at den arktiske is i januar 2018 aldrig har fyldt så lidt, siden de første satellitmålinger begyndte i 1979. Den triste rekord er et resultat af mangeårige udledninger af CO2 og høje temperaturer, og for hvert år er isens udbredelse blevet mindre. De sidste 40 år har Arktis i gennemsnit mistet 52.000 kvadratkilometer is årligt.

Mette Frederiksens udlændingeudspil tester Enhedslisten. Flere medlemmer af det yderste venstrefløjspartis hovedbestyrrelse sætter foden ned over for Socialdemokratiets anlagte udspil til en ny og meget stram udlændingepolitik. Ifølge DR Nyheder udtaler flere bestyrelsesmedlemmer, at Enhedslisten ikke længere kan bakke op om Mette Frederiksen, hvis udspillet får gang på jord.

I Stockholm skal en terrorist for retten, og i Israel skal en teenager det samme. I dag begynder retssagen mod den 39-årige Rakhmat Akilov, der sidste år kørte direkte ind i en menneskemængde på shoppinggaden Drottninggatan i Stockholm, hvor han dræbte fem mennesker og sårede 15. Rakhmat Akilov erklærer sig skyldig i terrorisme, og retten skal nu bestemme hans straf. Anklageren vil have ham dømt til livstid. Også i Israel foregår der en omdiskuteret retssag i dag, hvor den kun 17-årige palæstinensiske Ahed Tamimi skal for en militær domsstol, fordi hun i december slog og sparkede to israelske soldater i forbindelse med et oprør mod USA’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Ahed Tamimi risikerer op til ti års fængsel.

Et sidste ord

Amerikanske præsidenter er altid sådan nogle kedelige gamle tosser. Hvordan ville Obamas portræt mon for eksempel have set ud, hvis han var blevet præsident i sine tyvere? Her er et bud, hvor et ungdomsbillede af Obama er blevet blandet sammen med det netop afslørede præsidentportræt. Det ligner et cover til en reggae-plade.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12