13. december 2019

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Hvad udadtil er vundet, risikerer Boris at tabe indadtil

Better the devil you know than the devil you don’t. Hellere en komisk karakter, der kan snakke fanden et øre af, end en tragisk figur, der aldrig kommer til sagen. Tålmodigheden med eksperimenter, parlamentariske rænkespil og yderligere usikre forsinkelser var brugt op, helt slidt i bund, blandt briterne. Den eneste mand i feltet, som for […]

Kære læser

EU’s klimalov får svært ved at nå i mål

En magtfaktor. Der var engang, hvor klimaløsninger var for politikere, hvad et medlemskab til fitnesscentret er for den dovne selvbedrager første januar. Den gode intention er der, målsætningerne er store, og der er en teoretisk erkendelse af, at status quo ender med at gå ud over en selv og ens nærmeste. Men når hverdagen melder […]

Det bedste vi har set

OK, Søren Ulrik Thomsen

OK, Søren Ulrik Thomsen

Weekendavisen har et uddrag af Søren Ulrik Thomsens tale ved årsfesten i Det Danske Akademi i slutningen af november. Her problematiserede digteren den redigering af fortidens litteratur, som den identitetspolitiske bølge har ført med sig. Vi er opmærksomme på, at når en 63-årig med sit på det tørre går ind i den slags diskussioner, så skriger det ”ok, boomer”, men giv lige stakkels Søren Ulrik en chance, for han har faktisk en god pointe. Han skriver fx: ”Nutiden bliver ikke bedre af, at vi forsøger at ændre og belyve fortiden, men vi bliver dummere, hvis vi ikke vil kende den.”

Umberto Eco om grimhed

Umberto Eco om grimhed

Lige siden de gamle grækere har filosoffer forsøgt at svare på, hvad skønhed er, og hvornår noget er skønt. Til gengæld synes spørgsmålet om grimhed at være ganske negligeret. Nuvel, man kan vel sige, at hvis man ved, hvad der er skønt, så må der være en modsætning, som er noget grimt. Men er grimhedens væsen så simpel? En af vores absolut favoritforfattere Umberto Eco (1932–2016 – æret være hans minde) går i kødet på grimheden i dette essay, som er taget fra den posthumt udgivne samling On the shoulders of giants.

New York Times undersøger: Duer med cowboyhatte

New York Times undersøger: Duer med cowboyhatte

Et vaskeægte mysterium: Nogen har sat små cowboyhatte på hovedet af duerne i Las Vegas, men ingen ved hvem eller hvorfor. New York Times, et af verdens største og mest prestigefyldte medier med et hav af journalistiske priser på væggen, har taget den tunge graveropgave på sig for at finde ud af, hvor de små hatte kommer fra. Og ved du hvad? Nogle gange kan det bare noget at læse en artikel, der ikke handler om død eller storpolitik, men om duer med cowboyhatte. Eller endnu bedre: Få artiklen sunget i en country-udgave.

Spisesedlen

Johnson får absolut flertal i Underhuset. Briterne vil virkelig gerne ud af EU, og det kommer de, lover deres genvalgte premierminister Boris Johnson, der sammen med sit konservative parti fik en klar sejr ved parlamentsvalget torsdag. De vandt mere end 326 valgkredse, hvilket svarer til mere end halvdelen af mandaterne i Underhuset. Det skotske parti SNP vandt en decideret jordskredssejr i nord og kan sende 48 mandater til parlamentet i London. De taler nu om en uafhængighedsafstemning.

Klimaforhandlingerne er kørt fast. FN’s klimamøde COP25 i Madrid skal i weekenden nå frem til en fælles aftale for 2050, men særligt uenigheder om en såkaldt CO2-børs volder problemer. Dog er det lykkes EU at blive enige om en dato for klimaneutralitet. Efter at have forsøgt flere gange i løbet af 2019 er EU’s stats- og regeringschefer natten til fredag blevet enige om, at EU skal være klimaneutralt i 2050.

Trump og Kina har underskrevet en handelsaftale. Selv har USA’s præsident foreløbig intet sagt, men han har angiveligt underskrevet ”phase one”-aftalen med Kina, der inddæmmer handelskrigen og øjeblikkeligt stopper en eskalering. Det skriver både Wall Street Journal og Bloomberg.

Terrorplanerne stadig hemmeligholdte. Det er stadig sparsomt med oplysninger, der er sluppet ud om den formodede danske terrorsag, hvor otte personer i går blev sigtet. En af de sigtede har ifølge DR Nyheders oplysninger tæt forbindelse til kendte danske syrienkrigere. Den unge mand, der er i 20’erne, blev anholdt under politiets aktion i går. Han blev sigtet for at have forsøgt at finansiere og købe pistoler, lyddæmpere og ammunition for at begå terror på et ukendt sted i Danmark eller i udlandet. Efter et grundlovsforhøret i Københavns Byret fredag er to fængslet og tre løsladt. I alt er fem personer nu varetægtsfængslet og sigtet for terrorplaner.

Falck får historisk bøde på 30 mio. kr. i Bios-sag. Det er den største bøde, der nogensinde er udstedt i en konkurrencesag i Danmark, og det sker, efter at Konkurrencerådet vurderede, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester og dermed brudt konkurrencelovgivningen. Det har Københavns Byret nu stadfæstet.

Et sidste ord

En lille hyggehistorie fra Storbritannien som modvægt til opløsningsfornemmelsen: Gamle Terrence kæmper med ensomhed, og BBC Breakfast og nogle studerende fra Oldham College forsøger at forsøde hans jul lidt. Bare de også husker ham bagefter.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12