13. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvor langt rækker Mette Frederiksens tillid?

På næsten forunderlig vis har rød blok fået formøblet sit flertal forud for det kommende folketingsvalg. Forklaringerne er umiddelbart mange: Et nyt miskmask omkring midten, interne splittelser, et Radikale Venstre i offensiven og en voksende inflation, der sender bange anelser gennem befolkningen. Uanset, hvordan man vender og drejer det, er de godt 15 mio. døde […]

Det bedste vi har set

 

  • Copenhagen Pride begynder i dag, og der er stadig meget at kæmpe for. En undersøgelse fra DM – Fagforening for akademikere viser, at heteroseksuelle mænd gennemsnitligt tjener 15 pct. mere end homoseksuelle mænd. Det svarer til knap 77.000 færre lønkroner om året. Undersøgelsen har justeret for forskelle i bl.a. uddannelsesniveau, branche og alder.
  • For kvinder er tendensen i øvrigt omvendt: Her tjener de homoseksuelle kvinder bedre end deres heteroseksuelle kolleger.
  • Undersøgelsen bygger på tal fra Danmarks Statistik og er begrænset til gifte personer og deres juridiske køn. Dermed er det ikke sikkert, at personerne selv identificerer sig som hetero- eller homoseksuel.

En kort historie om atomer

I september 1945 (altså efter atombomberne i Hiroshima og Nagasaki) var der kun 17 pct. af amerikanere, der betragtede atombomben som en “dårlig ting“. Men i oktober 1947, da atombombernes rædsler for længst var blevet afsløret af journalisten John Hersey, var tallet steget til 38 pct. Præsident Eisenhower annoncerede straks Atoms For Peace-programmet og Disney lavede filmen Vor ven atomet, for at imødekomme den pludselige pacifistiske stemning. Real Life kortlægger Atomalderen, og undersøger, hvordan propaganda kan påvirke vores populærkultur.

Det svære farvel

“Jeg leder ikke efter et ceremonielt sidste øjeblik på banen. Jeg er dårlig til at sige farvel […] Jeg kommer til at savne den version af mig, pigen, der spillede tennis,“ skriver Serena Williams i septemberudgaven af Vogue, hvor hun alligevel gør forsøget på det svære farvel. Det handler om at elske sin sport, at være den bedste, om at stå mellem valget om at udvide sin familie eller sit CV af sejre, om at fejle og at være vred: “For mig er det essensen af at være Serena: At forvente det bedste af mig selv og bevise, at folk tager fejl. Der var så mange kampe, som jeg vandt, fordi noget gjorde mig vred, eller fordi nogen ikke troede på mig. Det drev mig.“

+ The New York Times har kortlagt hendes karriere, der foreløbigt tæller 23 grand slams og sandsynligvis slutter efter dette års US Open.

++ Hvis du godt kan lide tennis, men har lige så svært ved at tage afsked som Serena, kan du i stedet lytte til denne glimrende podcast fra The Guardian om tennisdommeres temmelig udfordrende arbejde.

Når man ikke kan regne med regn

Når man ikke kan regne med regn

Temperaturen stiger, de varme dage bliver kun varmere, og regnen kommer ikke. Rundt omkring i verden oplever især landmænd konsekvenserne af den voldsomme tørke, og selvom regndans har eksisteret længe, så har videnskabsmænd og meteorologer i dag fundet en måske lidt mere effektiv måde at få det til at regne. Det hedder “cloud seeding“. Vox er taget til San Antonio i Texas, USA, hvor piloter flyver op i skyerne med sølviodid-patroner for at få regnskyer til at regne endnu mere. Det er svært at føre statistik over hvor meget, det egentlig virker, men som landmanden Gene siger: “Kan man bevise, om det virker eller ej? Jeg ved det ikke, men det er bedre end ingenting.“

Åh abe

Åh abe 

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor aber ikke synger? Nej, okay, måske heller ikke rigtig os. Men måske har du så tænkt over, hvordan det kan være, at vi mennesker kom til at tale? Det handler nemlig ikke så meget om udviklingen af vores hjernekapacitet, som det faktisk handler om tabet af vores stemmemembran. Et internationalt hold forskere har undersøgt 44 forskellige ikke-menneskelige dyr og fundet frem til, at grunden til vi mennesker har fået et kompleks sprog og – ej at forglemme – kan synge, ligger i vores forsimplede stemmeboks. Der er dømt banebrydende dyrelydsforskning hos Videnskab.dk.

Regnbuefarvede fester 

Butiksfacader, bygninger og kaffekopper er blevet malet i alle regnbuens farver, for lørdag begynder Copenhagen Pride. Der er ingen tvivl om, at det bliver en fest. Men hvordan begyndte festen egentlig? I den meget anbefalelsesværdige DR-podcast Hvor regnbuen ender tager vært Nina Rask dig i hånden og tilbage til Bøssernes Befrielsesfronts danseaktion på Rådhuspladsen, inden turen går forbi Femø-lejren og ud på 00’ernes svedige dansegulve, hvor gæsterne fandt sig selv og hinanden. Podcasten er fra sidste år, hvor Copenhagen Pride var vært for WorldPride.

Spisesedlen

Vi havde på en eller anden måde godt på fornemmelse af, at den her uge kunne komme til at stå i statsministerens tegn. Hver dag kan efterhånden blive valgdag, for som Oliver Stilling startede ud mandag, er Mette Frederiksens (S) “etpartiregering efter alt at dømme ved at synge på sidste vers“. Den gode nyhed er dog, at det behøver den måske slet ikke, hvis hun nu for eksempel brugte anledningen på at løse nogle alle de sager om flygtninge, der de seneste år er blevet klemt danske system. Faktisk behøver statsministeren bare begynde med at gribe fat i en af sine yndlingsbøger, Chimamanda Ngozi Adichies Americanah: “Hvis Mette Frederiksen kan læse romaner, kan hun vel også læse aviser. Der skal skrues op for ‘individperspektivet’.“

Men vi er heller ikke blåøjede. Der skal mere end et regeringsskifte til for at vende de sidste årtiers udlændingepolitiske deroute. Men man kan jo blive overrasket. Det blev vi i hvert fald samme dag af USA, som vi troede var en af de største forhindringer mod en CO2-fri fremtid og pludselig landede en af de største klimaaftaler i landets historie. David Dragsted har mere om den sag her.

Tirsdag var der også gode nyheder på bordet. Men kun for en stund for man tør aldrig rigtig håbe på for meget, når det kommer til forholdet mellem Israel og Palæstina. Efter en weekend med angreb fra begge sider, blev der søndag landet en skrøbelig fredsaftale med Egypten som mediator – men der er ikke grund til for meget optimisme. For selvom der nu igen er “fred“, stod “Gazastribens befolkning mandag morgen atter tilbage i murbrokkerne – og sorgen“, som Astrid Plum skrev. Hvorefter hun citerede den gode Noam Chomsky: “Det er næsten umuligt at forstå. Gaza er to mio. mennesker, der lever i et friluftsfængsel under konstante angreb.“

Helt uventet fik Israel/Palæstina-konflikten også plads på den tyske kunstudstilling Documenta, der i år skulle have været den helt store fest. Men efter en palæstinensisk kunstgruppe blev beskyldt for antisemitisme (er du også forvirret?), er kunsten druknet i uenigheder og malet over med grafitti. “Årets Documenta har om noget fremhævet, at der er en voksende kløft mellem kunstnere og kulturpolitik. Verdensbegivenheden er på ingen måde blevet til den forenende “lumbung“, arrangørerne havde håbet på. Til gengæld vil udfaldet og konsekvenserne af årets Documenta blive diskuteret i lang tid fremover, både i og uden for Tyskland,“ skrev David Dragsted.

Selvom vi selv var ved at vove os ud i noget af det samme her i begyndelsen af ugeoverblikket, er det ikke altid, man skal sammenligne sig for meget med USA. For som David Dragsted skrev onsdag er det “generelt dårlig smag“ at trække Trump-kortet. “Så ved man ligesom bare, at der ikke vil komme noget brugbart ud af den videre diskussion.“ Med den nye offentlighedslov er vi dog tæt på at skifte mening.

Senere på dagen blev vi ved den danske regering, for nu har selv Politiets Efterretningstjeneste (PET) indrømmet, at de ikke har beviser for, om de meget omdiskuterede grænsekontroller virker. Og netop det har ellers været begrundelsen for, at de i årevis er blevet forlænget, selvom det slet ikke er tilladt af EU. Ironisk nok er det dog lange bilkøer og ikke den danske flygtningepolitik, der kan sende sagen til EU-Domstolen.

Torsdag leverede Oliver Stilling en metodisk gennemgang af en af Kristeligt Dagblads seneste kioskbaskere: En artikel med den ligefremme rubrik ‘Børnepride i københavnsk kirke får kritik: Lad børn være børn’. Kort fortalt handlede sagen om, at Vesterbro Sogn i forbindelse med Copenhagen Pride har arrangeret til ‘børnepride’ i Enghave Kirke, hvor en drag queen ved navn Ramona Macho bl.a. vil læse højt fra historien om Noas Ark – hvilket altså har faldet flere kristenkonservative tastaturkrigere for brystet. Som Oliver også skrev, kan folk dog godt tage en slapper: “At en drag queen læser op af Noas Ark for nogle børn er ikke et hvervningsprojekt. Det kommer ikke til at ødelægge deres seksualitet, det gør dem ikke til afvigere. Det åbner deres verden.“

På analysepladsen skrev Lars Trier Mogensen om Radikales nye 2030-plan, der ligner en taktisk hadegave til Mette Frederiksen (der var hun igen): “Med varmesøgende præcision rammer de nye radikale krav netop dér, hvor det gør allermest ondt for Socialdemokratiet: Kravet om en total udfasning af efterlønnen er som designet til at skabe maksimale spændinger mellem de to partier, som tidligere har udkæmpet traumatiserende slag om netop tidlig tilbagetrækning.“

Vi skal ikke kunne udelukke, at det er realityprogrammet Over Atlanten, der har gjort Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen til en hævntørstig søulk. Som Emilie Ewald skrev i en ‘Kære læser’ fredag, har Løkke som en anden Kaptajn Ahab i hvert fald blikket fast rettet mod den strandede hval, der også kendes som den danske psykiatri. Om den tidligere statsminister vil have held til at fange hvalen, kan vi dog godt tvivle lidt på, efter at have læst hans forslag om at lade forældre sætte loft over, hvor mange timer om ugen deres børn kan bruge sociale medier. Så er der trods alt lidt mere gods over Sundheds- og Socialstyrelsen oplæg med 37 konkrete anbefalinger til en 10-årsplan for psykiatrien.

Hvad højrefløjskoalitionen bestående af Fratelli d’Italia, Lega og Forza Italia har af planer for Italien, kunne Astrid Plum berette lidt om, efter hun havde talt med Alberte Bové Rud, der er Ph.d.-studerende og forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Med teknokraten Mario Draghis exit som premierminister er den italienske venstrefløj så godt som kollapset, hvilket ser ud til at bane vejen for det brogede trekløver Matteo Salvini, Silvio Berlusconi og Giorgia Meloni. Skulle koalitionen gå hen og vinde valget d. 25. september, kunne meget tyde på, at der vil være mere retorik à la Viktor Orbán, og mindre velvillighed i EU. Den må vi hellere tygge lidt på under weekendsolen – måske i selskab med en god flaske italiensk rødvin. /Emma Louise Stenholm & David Dragsted 

Et sidste ord

Den kattens kunst.

Føljeton er tilbage i næste uge. Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12