12. oktober 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Rullekravens forbandelse

Energikrisen kradser stadig over hele Europa, men heldigvis sk(j)orter det ikke på kreative modeforslag, der kan komme de svingende temperaturer til livs. Under sommerens hedebølger så vi den spanske premierminister Pedro Sanchez foreslå halvt i spøg, at kontorarbejderne kunne droppe slipset og knappe skjorten op, så man bedre kunne spare på den strømslugende aircondition. Og […]

Kære læser

Kan miniatomkraften redde os?

I 2050 skal Europa være verdens første klimaneutrale kontinent. Det lyder måske som varm luft, men siden EU’s nye klimalovgivning blev vedtaget sidste år, er ambitionen gået fra grønt håb til bindende forpligtelse. Samtidig har krigen i Ukraine intensiveret jagten på at erstatte kul og gas med grønne løsninger. Men det tager tid at sadle […]

Det bedste vi har set

Ud af livets hamsterhjul

“Elsk-dit-arbejde-kulturen er blevet så dominerende, at det at ‘gå det ekstra skridt’ nu ofte er indeholdt i jobbeskrivelsen (for nyligt forkortet til ‘passioneret’), hvilket er latterligt. Hvis du sagde i et forhold: ‘Jeg vil have dig til at imødekomme mine udtalte behov, men også gætte andre, potentielt endeløse behov, og også imødekomme dem’, ville du blive kaldt kontrollerende og krænkende, eller i det mindste lidt af en mundfuld.“ The Guardian undersøger, om quiet quitting-begrebet også kan udvides til andre facetter af livet. Og indrømmet: Det er lige så meget de fotoshoppede hamster-billeder, der gør artiklen værd at læse.

Annie Ernaux – klassresenär

Meget velfortjent vandt den franske forfatter Annie Ernaux i sidste uge nobelprisen i litteratur. Har du endnu ikke givet dig kast med Ernaux’ stærke selvbiografiske værker som Årene og Hændelsen, hvori hun, sådan som det svenske akademi udtrykker det, “afdækker den personlige hukommelses rødder, fremmedgørelse og kollektive ramme“, står Sveriges Radio klar med lidt guld fra arkiverne. I 1998 besøgte journalist Kerstin M. Lundberg nemlig Annie Ernaux i hendes hjem, og det kom der selvsagt en ret lytteværdig reportage ud af. Om ikke andet fungerer oplæsningen af Ernaux’ ord tekster også glimrende på svensk.

Gadens glemte grønlændere

I 24 timer har journalist Emil Jørgensen fra Avisen Danmark fulgt 42-årige Torben, “der voksede op med sælfangst i Sisimiut, men nu drikker dagene væk på Banegårdspladsen i Odense“, i et forsøg på at skildre hverdagen hos nogle af landets mest udsatte mennesker.

Spisesedlen

Fra i dag og frem til og med d. 28. oktober er det muligt at brevstemme til folketingsvalget.

Eksperter kritiserer Socialdemokratiets plan om at spare tre mia. kr. årligt på jobcentrene. Tiltaget frygtes både at kunne ramme udsatte ledige og føre til fyringer.

Radikale vil erstatte standpunktskarakterer i 1. g med mere feedback for at forbedre unges trivsel.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bekræfter brug af ‘skyggekandidater’ ved folketingsvalgene i 2015 og 2019. Det er Frihedsbrevet, der først har kunnet afsløre, at Hummelgaard har fået kandidater fra andre valgkredse – der ikke selv ville vælges ind – til at føre valgkamp for sig.

Aaja Chemnitz, folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, dumper Søren Pape Poulsens (K) undskyldning til Grønland.

Nye Borgerliges forperson, Pernille Vermund, vil nedlægge landets 94 kommunale jobcentre og i stedet lade et uafhængigt lægefagligt råd vurdere, om udsatte, syge og nedslidte danskere skal have førtidspension.

Blå blok vil tvinge kommunerne til at oprette friplejehjem. Det fortæller Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance på et fælles pressemøde.

Den liberale tænketank Cepos roser Socialdemokratiets skatteforslag. Til gengæld mener Cepos, at der er blevet indført langt mere bureaukrati under statsminister Mette Frederiksens (S) regering end under Lars Løkke Rasmussens ditto.

Trods gentagen kritik af regeringens skattestigninger kan Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm over for Information ikke redegøre for, hvilke skatter en Venstre-ledet regering vil rulle tilbage.

Når det kommer til Konservatives plan om en højere topskat­te­grænse har Venstre dog ikke den store tro på projektet.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, skal tilbagebetale 30.000 kr. efter brud på boligregler.

Der er flere biluheld i byerne under valgperioder. Det kan ifølge en undersøgelse lavet af to studerende på DTU skyldes valgplakaterne.

Israel og Libanon indgår historisk grænseaftale. De to lande meldte begge ud tirsdag, at en aftale om grænseoptegning af et område i Middelhavet på 860 kvadratkilometer var kommet på plads. Aftalen har voldt begge lande årelange problemer grundet områdets olie- og gasfelter. Både Israel og Libanon har siden meldt ud, at begge forventer at påbegynde olie- og gasudvinding af de gældende områder hurtigst muligt.

Mexicos største stat godkender ægteskab mellem to personer af samme køn. Staten Mexico, som omringer hovedstaden Mexico City og rummer næsten 17 mio. indbyggere, blev tirsdag den 29. stat i landet, der godkender ægteskab mellem personer af samme køn. “Ved at blive den 29. stat, der godkender ligeværdige ægteskaber, vil vi reducere uligheden og lade landet vide, at vi i staten Mexico går ind for ligestilling,“ udtaler statslovgiver Paola Jiménez.

Aung San Suu Kyi idømmes ny korruptionsdom. Den 77-årige politiker er blevet fundet skyldig i to anklager og idømt yderligere tre års fængsel. Aung San Suu Kyi er blandt de 12.623 personer, der tilbageholdes af militæret i Myanmar, og hendes dom lyder nu på 26 års fængsel. Den Nobels Fredsprisvindende politiker har været fængslet siden militærets magtovertagelse i februar 2021.

Et sidste ord

Hvor går grænsen for kriminalitet? Vi ved det snart ikke længere.

Adiós og ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12