11. oktober 2023

“Jeg tror ikke, at Sánchez kommer til at give sig på det her punkt”

Spørgsmålet om catalansk uafhængighed kan tvinge den spanske premierminister Pedro Sánchez i omvalg. Men på begge sider af konflikten bekymrer vælgerne sig i højere grad om klimaet, arbejdsløshed og en haltende økonomi.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Landbrugets forurenede frivillighed

Målsætningen om, at vi i Danmark skal reducere vores udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til udledningerne i 1990, er efterhånden blevet så indprentet i vores kollektive bevidsthed, at man helt kan glemme, at det selvfølgelig havde en ophavsmand. Tarjei Haaland hed han. Den garvede Greenpeace-aktivist regnede (betalingsmur) sig som den […]

Det bedste vi har set

Til forsvar for placeboeffekten

Til forsvar for placeboeffekten

Et udvalg under USA’s føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA har konkluderet, at lægemidlet phenylephrin, som mange amerikanere tager mod forkølelse, er totalt virkningsløst. Men folk, der bruger det, er glade for det og ønsker ikke, at det bliver taget af markedet, selv om de ved, det ikke virker rigtigt. Ted J. Kaptchuk er professor i medicin på Harvard Medical School og har forsket i placeboeffekten. Han siger: Fjern phenylephrin fra hylderne, men tag placeboeffekten seriøst. Studier viser, at placebo virker – også selv om folk får at vide, at den pille, de får, er virkningsløs. Det skriver han om i et indlæg i The New York Times.

Anna Juul i Folketinget

Forfatter Anna Juul i Folketinget

Faktisk så jeg ikke Lars Løkke Rasmussen kigge op fra sin mobiltelefon, medmindre han forlod Folketingssalen, hvilket imponerende nok gør ham mere mobilafhængig end de gymnasieelever, jeg nogle gange holder oplæg for, I ved, dem, der mistrives på grund af deres telefoner.”

AI uden etik = katastrofe

AI uden etik = katastrofe

“Det går vanvittigt hurtigt. Så hurtigt, at reguleringen ikke kan nå at følge med. Jeg er egentlig ikke specielt interesseret i teknologi som sådan, men mere hvilke sociale strukturer der bliver skabt med den. Og lige nu er vi ved at træffe beslutninger om, hvordan en helt ny verden skal se ud. Vi står på en mark, hvor vi er i fuld gang med at anlægge de veje, huse og broer, som kommer til at definere, hvordan vi fremover bor og interagerer med hinanden.” Interview i Akademikerbladet med lektor Laura Haaber Ihle, der både forsker i AI-etik på Harvard Universitys Afdeling for Filosofi og er postdoc på Northeastern Universitys Institut for Eksperimenterende AI.

Spisesedlen

Menneskeskabte klimaforandringer er hovedårsagen til de seneste måneders hedebølge i Brasilien, Paraguay, Bolivia og Argentina. (The Guardian)

De første franske styrker forlader deres militærbaser i Niger. (Al Jazeera)

Lækage på en gasrørledning og fejl på et kommunikationskabel mellem Finland og Estland efterforskes med mistanke om udefrakommende aktivitet. (Reuters)

Regeringen tilbyder at evakuere danske statsborgere fra Israel og Palæstina. (Udenrigsministeriet)

Meta har betalt kendte personer op mod fem mio. amerikanske dollars for at lægge ansigt til virksomhedens nye AI-chatbots. (Insider)

Både Ukraine og Israel-Palæstina-konflikten er på dagsordenen, når Natos forsvarsministre onsdag mødes i Bruxelles. (Politico)

Regeringen præsenterer udspil til fremtidens folkeskole. (DR)

Nærsynet

Live fra fysiklokalet

Live fra fysiklokalet 

Onsdag morgen stod børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) klar foran en såkaldt isotoptavle i fysiklokalet på Mosedeskolen i Greve. Her præsenterede han regeringens vision for fremtidens folkeskole, der bl.a. skal have mere praktisk undervisning på skemaet og kortere skoledage.

Som statsminister Mette Frederiksen afslørede under sin åbningstale i Folketinget, vil de danske socialdemokrater altså sætte folkeskolen fri, hvilket indebærer at sløjfe ni ud af de ti af de mere end (hold fast) 4000 bindende og vejledende læringsmål, der er i dag.

+ Fagbladet Folkeskolen gennemgår regeringens 35 “mere eller mindre konkrete” tiltag.

++ Juniormesterlære, hvor en til to dage om ugen vil foregå i en virksomhed, er et af tilbuddene til skoletrætte elever. Men hvis eleverne starter i juniormesterlære, får de ikke en fuld afgangseksamen. “Det er godt nok tidligt, hvis man allerede i 7. klasse skal fravælge en boglig ungdomsuddannelse”, siger landsorganisationen Skole og Forældre til Skolemonitor (blød betalingsmur).

+++ Alt i alt lover udspillet godt. I hvert fald, hvis man spørger SF og Dansk Metal.

++++ Men hvem er det egentlig, der skal implementere regeringens drøm om en mere fri folkeskole? I 2030 vil der mangle 13.000 lærere, og antallet af ansøgere til læreruddannelsen falder. Det advarede Danske Professionshøjskoler om i Altinget, da Reformkommissionen i foråret kom med deres anbefalinger til velfærdsuddannelserne.

Et sidste ord

McDonald’s skal nok ikke regne med, at sildeburgeren bliver populær.

Føljeton er som altid tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12