11. oktober 2021
Kære læser
Ingen kan som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen få Morten Løkkegaard til at fremstå mikrolillebitte. Tænk fx på interviewet, som Løkkegaard lavede med Fogh i 2004 om Danmarks rolle i Irak-krigen. Det skulle have været kritisk, men mere krybende og krympende har man vel ikke set en tv-vært interviewe nogen i en dansk nyhedsudsendelse i […]
Kære læser
Weekenden bød på en større omvæltning i østrigsk politik. I hvert fald på papiret. Lørdag meddelte Østrigs kansler Sebastian Kurz, at han trækker sig som landets regeringsoverhed. Nu vil han blot være partileder for kristenkonservative Österreichische Volkspartei (ÖVP) og derudover almindeligt parlamentsmedlem. Kurz’ kansler-afløser bliver den loyale udenrigsminister og partifælle Alexander Schallenberg. Afgangen er ikke […]
Det bedste vi har set
Tilbage til normalen?
“Økonomien er på grænsen til at kollapse, og mange afghanere siger, at de ikke ved, hvor deres næste lønseddel skal komme fra […] På mange måder er realiteten her i Kabul i kontrast til det, Taliban siger. Siden Taliban tog kontrollen i august, har krigere patruljeret gaderne, båret pistoler og bemandet checkpoints i Kabul. Deres tilstedeværelse demonstrerer militær magt, men det er også en måde for Taliban at signalere, at Afghanistan er sikkert.“ Sune Engel Rasmussen, der “har tilbragt længere tid i Afghanistan siden 2001 end nogen anden dansk journalist“, rapporterer fra Kabuls gader som udenrigskorrespondent for Wall Street Journal.
Den femte sans
Klokken 11.45 stod det klart, at dette års nobelpris i økonomi – der i virkeligheden slet ikke er en nobelpris – gik til de amerikanske økonomer David Card, Joshua D. Angrist og Guido W. Imbens. Det markerede enden på dette års nobelprisuddelinger, hvor særligt én ting har overrasket: Hvorfor var der slet ingen hæder til dem, der opfandt mRNA-vaccinen, særligt i coronaens tid, hvor også selve prisuddelingsfesten i Sveriges hovedstad, Stockholm, er aflyst? The Economist er gået detaljeret til værks og forklarer, hvorfor priserne i fysiologi og medicin i stedet tilfaldt forskerne, der kan siges at have opdaget kroppens femte sans – selvom idéen om den mindst går tilbage til Aristoteles (blød betalingsmur).
Graffitiens største trussel
“I har ødelagt 30 års kulturarv“, står der skrevet i tunnelen under Lyngbyvejen mellem Gentofte og Vangede, der efter graffiti og spraymaling er blevet overmalet med institutionshvidt. Billederne af væggene minder os om en glimrende artikel bragt i Information for et par år siden: Barbara Hilton går på jagt i graffitiens subkultur, men endnu vigtigere forklarer hun, hvorfor den største trussel ikke kommer ”i skikkelse af antigraffititeams og magtens jernnæver, men derimod i form af kunstinstitutioner og forstående politikere, der velment omfavner det rebelske sprog”. Læs artiklen her.
Spisesedlen
Første formelle møder mellem USA og Taliban. De to parter mødtes søndag i Doha, Qatar, selvom USA holder fast på ikke formelt at anerkende Taliban som Afghanistans nye ledere. Ifølge Taliban gik møderne “godt“, hvor USA lovede at øge den humanitære bistand til det afghanske folk. Det afvises af den amerikanske regering, der kun mener at have drøftet muligheden.
Massedemonstrationer i Polen for at blive i EU. Med opbakning fra oppositionsleder og tidligere EU-præsident Donald Tusk demonstrerer tusindvis for, at Polen beholder sit medlemskab af EU. Det sker, efter landets forfatningsdomstol torsdag erklærede nogle EU-love som værende i strid med forfatningen. Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, har hidtil afvist et Polexit.
Godhavnsdrenge indgår forlig med staten. Social- og Ældreministeriet betaler 300.000 kr. i erstatning til 28 af de personer, der i 1960’erne var udsat for misrøgt på børnehjemmet Godhavn. Det oplyser deres advokat Mads Pramming mandag til P1 Morgen. Beboerne stævnede staten i juni, efter 17 andre tidligere børnehjemsbeboere i februar fik samme erstatning.
Rekordlav valgdeltagelse i Irak. Ca. 41 pct. stemte ved søndagens parlamentsvalg i Irak. Det er den laveste valgdeltagelse, siden USA fik Saddam Hussein afsat i 2003. “Befolkningen har gået til valg i 18 år, men de kan ikke se nogen forandring,“ lyder det i Al Jazeera. Irakerne demonstrerede i 2019 mod en “korrupt elite“, der dog forventes at bevare magten, når stemmerne er talt op.
Region Sjælland erstatter navne i journaler. Regionen vil som den første tillade, at sundhedsansatte registreres med initialer eller medarbejdernummer frem for navn. Det skal forhindre patienter i at opsøge og chikanere læger og sygeplejersker. Håbet er at indføre en fælles ordning for landets fem regioner, men lykkes det ikke, vil Region Sjælland indføre egne regler i 2022.
Et sidste ord