11. november 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klodens beroligende poet er væk

I’ve seen the future, baby: it is murder Måske er vi ved at være gamle her på stedet, selv om halvdelen af os ikke har passeret de 40, og måske er vi så småt ved at miste troen på verden. Ja, vi skriver jævnligt, at det her – 2010’erne – er den mest spændende tid […]

Det bedste vi har set

Gør Danmark mægtigt igen

Navnet er en selvmodsigelse – og passer derfor perfekt til tidsånden: Nye Borgerlige. Normalt ville ‘nye’ signalere et opbrud med det gamle, mens ‘borgerlige’ ville signalere et ønske om stabilitet og kontinuitet. Det nye parti, der ligger til højre for Dansk Folkeparti i indvandringspolitikken og til højre for Liberal Alliance i skattepolitiken og står til at komme i Folketinget ved næste valg, holder deres første årsmøde her i weekenden. Partiet har netop fremlagt en økonomisk plan, som virker lige så gennemregnet som Donald Trumps skattepolitik: Ned med skatten og op med humøret! Der er god grund til at forvente, at Nye Borgerlige som et andet kopiband i de kommende måneder vil gøre flere forsøg på at efterligne trumpetfanfarerne fra Det Hvide Hus. Ekkoet er kun lige begyndt.

Flemming Rose vs. Jørgen Ejbøl

Tiderne skifter hurtigt i de her år, specielt for mediebranchen. Folk, der for blot ti år siden sad på flæsket og var de største kanoner og ronkedorer, fatter ikke en lyd af, hvad der foregår, fordi intet er, som det plejer at være. Tag sådan en som Jørgen Ejbøl, JP/Politikens Hus’ forhenværende bestyrelsesformand. Når man læser Pansergeneralen, den nys udkomne portrætbog om ham, fornemmer man, at han var totalt i sit es under eksempelvis gratisaviskrigen i 00’erne (som han vandt). Men det var dengang. Det var virkelig dengang. Nu har vi sociale medier som Twitter og Facebook og i stedet for at forsøge at forstå dem, kalder Ejbøl dem bare for ”tyveknægte”. Nå, det vi ville frem til, er, at Politikens Lotte Thorsen har skrevet en helt fantastisk reportage, som avisens netredaktion – måske af frygt for ikke at generere nok klik til annoncørerne – har givet denne lidt trivielle overskrift: ‘Hanekamp: Ejbøl og Rose tørnede sammen i journalistisk klub‘.

Kvindernes sidste arbejdsdag

Hvis du er kvinde, kan du godt tage resten af dagen fri. Og resten af året for den sags skyld. En række organisationer fejrer i dag ”Kvindernes sidste arbejdsdag”. Kvinder tjener i gennemsnit 15,7 procent mindre end mænd om året. Hvis lønnen skulle svare til arbejdsmængden, betyder det, at kvinderne har arbejdet nok for i år. God forlænget juleferie!

Henry Kissinger og den globale sikkerhedssituation

USA’s tidligere udenrigsminister, den nu 93-årige Henry Kissinger, optræder i The Atlantic, og han svarer temmelig selvbevidst og no nonsense-agtigt på nogle påtrængende spørgsmål om den globale sikkerhedssituation efter Donald Trumps sejr.

”Jeg vil komme med en generel erklæring. Jeg tror, at det meste af verdens udenrigspolitik har forholdt sig afventende i seks til ni måneder, mens man har afventet resultatet på vores valg. De har lige set os gennemgå en hjemlig revolution. De vil studere den i en periode. Men på et eller andet tidspunkt vil begivenheder tvinge dem til at træffe nogle beslutninger. Den eneste undtagelse for denne regel er ikke-statslige grupperinger; de kan have en tilskyndelse til at fremprovokere en amerikansk reaktion, der underminerer vores globale position.”

Med andre ord er det ikke usandsynligt, at sådan nogen som IS ret hurtigt efter Trumps indsættelse vil lave noget rabalder, som kan få den nye præsident til at handle overilet. Læs teksten. Det er spændende.

Det Republikanske Partis historie fortalt gennem 13 kort

De seneste måneder har Trump næsten drevet sin valgkampagne, som om han var en uafhængig kandidat. Men det er nu engang Abraham Lincolns gamle parti, han er stillet op for. Denne tekst i Vox tager dig igennem Det Republikanske Partis historie ved hjælp af 13 kort. Det er vist det, man kalder en nedtur.

Spisesedlen

Mindst fire personer er dræbt i Taleban-angreb på tysk konsulat i Afghanistan. Torsdag kørte en selvmordsbomber direkte ind i Tysklands konsulat i den afghanske by Mazar-i-Sharif og dræbte mindst fire personer og sårede 120. Taleban har taget ansvar for angrebet og kalder det hævn for et amerikansk luftangreb, som dræbte 32 civile i Kunduz-provinsen tidligere på måneden.

Demonstrationer mod Trump bliver voldelige. Tusindvis protesterer mod den kommende præsident for anden dag i træk. I Portland har demonstranter kastet objekter efter politiet, smadret biler og butiksvinduer. Politiet svarer mange steder igen med gummikugler, peberspray og strømpistoler. På Twitter klager Trump over ”professionelle demonstranter, som er ansporet af medierne”. Han kalder protesterne ”meget unfair!”. Imens flyder de sociale medier med historier om racistiske tilråb og hadforbrydelser efter valget.

Amerikanerne stemte om langt mere end præsidentposten i tirsdags, blandt andet kondomer i pornoindustrien og legalisering af hash. Borgerne i den californiske by Oceanside city har taget en af de mere opsigtsvækkende beslutninger. Her blev Gary Ernst genvalgt som byens kasserer med 17.659 stemmer, seks procentpoint foran konkurrenten Nadine Scott. Eneste hale er, at Gary Ernst døde af komplikationer fra diabetes den 23. september. Byrådet holder pladsen som kasserer ledig, indtil der er enighed om at udpege en afløser. Hvis det ikke er muligt, vil man indkalde til en ”special election”.

Rekordmange illegale immigranter tilbageholdes i USA. I gennemsnit sidder 30-34.000 immigranter i varetægt, men nu er tallet steget til 41.000. Omkring halvdelen af dem er asylansøgere, som er flygtet fra volden i Centralamerika eller naturkatastrofer i Haiti. Asylansøgere bliver normalt løsladt, når deres sag kommer for retten, men nu bliver mange tilbageholdt under fængselslignende forhold, særligt i Texas.

Dokument rejser tvivl om Lars Løkkes forklaring på, hvorfor et kritisk FN-brev blev hemmeligholdt for Folketinget. Under forhandlingerne om den såkaldte smykkelov sendte FN’s generalsekretær Ban Ki-moon et advarende brev til statsministeriet. Men brevet blev erklæret fortroligt, og derfor nåede det aldrig frem til de andre folketingspolitikere. Det var en fejl, har Lars Løkke Rasmussen indtil nu forklaret. Men en mail afslører, at Statsministeriet fra starten var orienteret om, at brevet var fortrolighedsstemplet. Alligevel fremlagde ministeriet ikke brevet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12