11. marts 2023
Kære læser
“Jeg er et rækværk ved strømmen: tag fat i mig, hvem der bare kan! Men jeres krykke er jeg ikke.” – Friedrich Nietzsche, Således talte Zarathustra. Det må være et mareridt at være Elon Musks advokat. Hyren er sikkert fortrinlig, for man forestiller sig da, at verdens næstrigeste mand har råd til et ordentligt […]
Det bedste vi har set
Verdens mest undertrykkende øl? Probably.
Verdens mest undertrykkende øl? Probably.
Når vi taler overvågning, er der i øvrigt ikke noget, der kan måle sig med den kinesiske regerings undertrykkelse af uighurerne i Xinjiang-provinsen. En af de mere simple måder, hvorpå Kina kontrollerer det muslimske mindretal, er gennem alkohol. Siger du nej er du i problemer, så det er bare om at drikke op. Her står Carlsberg klar til at hjælpe, for det danske bryggeri ejer det lokale ølmærke Wusu Beer og sponserer desuden en ølfestival, “hvor alkohol bliver brugt som en markør for at vurdere, om man er radikal fundamentalist eller ej”. Det er Danwatch, der sammen med TV2 har en grundig gennemgang af Carlsbergs aktiviteter i Xinjiang. Drink responsibly, som man siger.
Munk dig op
Munk dig op
I sidste uge kunne vi fortælle om en gruppe nepalesiske kung-fu-nonner, og nu er turen så kommet til de cambodianske TikTok-munke. Rest of World har talt med en gruppe munke fra Battambang-provinsen i Cambodia, der hitter på det sociale medie ved at prædike dharma, altså den buddhistiske lære. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for “MonkTok”, da jagten på berømmelse ses som et brud på klosterkodekset. Af samme grund har de buddhistiske myndigheder en høne at plukke med de virale munke.
Undskyld mig
Undskyld mig
“En beklagelse kan spænde over alt fra en høflig, men neutral sympatitilkendegivelse til et reelt forsøg på at udtrykke medfølelse – men stadig uden selv at tage ansvaret for at have påført den anden smerten.” Professor i retorik Lisa S. Villadsen forklarer hos Videnskab.dk, hvorfor det ikke er det samme at beklage som at undskylde. Mens undskyldningen er både mirakuløs og handlende, er beklagelsen en kattelem, som den brødbetyngede kan bruge til at undslippe. Meget pardon, hvis det ikke lyder så spændende, men der er altså tale om en god gennemgang, som også kommer forbi filosoffen J. L. Austin og sociologen Nicholas Tavuchis.
Krigen helt indefra
Krigen helt indefra
I anledning af den nyligt overståede årsdag for krigens begyndelse, har den ukrainske journalist Dmytro Komarov lavet en temmelig vild dokumentar, der følger Ukraines forsvarskamp fra første parket. Barnlige sjæle vil måske studse over, at dokumentarens ukrainske titel er “PIK” (på engelsk: YEAR), men den åbner altså lige på og hårdt med præsident Volodymyr Zelenskij, der bl.a. viser kontor og garderobe frem, og fortæller om håb og bekymringer. Så er man ligesom i gang – og heldigvis er dokumentaren frit tilgængelig på YouTube, tilmed med engelske undertekster.
Orwelliansk velfærd
Orwelliansk velfærd
Når man læser om “stater, der blev overvågningsmareridt” i techmagasinet Wired, vil man normalt forvente at se en dystopisk artikel om Kina, Rusland eller måske endda USA. Denne gang peger pilen dog på Danmark, og det ser ikke for kønt ud: “Dokumenter, som Lighthouse Reports og WIRED har fået fat i via anmodninger om aktindsigt, viser, hvordan Danmark opbygger algoritmer til at profilere ydelsesmodtagere på baggrund af alt fra deres nationalitet, til hvem de sover ved siden af om natten. De afslører et system, hvor teknologi og politiske dagsordener er blevet sammenflettet, med potentielt farlige konsekvenser.”
Spisesedlen
Knap inden forårets lys stod for døren, kom Klimarådet med en dyster melding: Regeringens klimapolitik vil hverken kunne opfylde 2025- eller 2030-målene. Rådet pointerede, at opgaven ikke er umulig. Den kræver blot en omstilling af landbruget – lige nu (!)
Klimaminister Lars Aagaard (M) manede til ro; han tror, regeringen nok skal nå i mål. Det kunne han “mærke i hjertet”. Men vil ministeren så følge anbefalingerne og igangsætte omstillingen omgående? Ikke helt. Regeringen vil først handle, når en rapport fra dens ekspertgruppe er klar efter sommer.
Når den moderate klimaminister er så forvirret over, hvad “nu” betyder, kunne man håbe, at regeringspartnerne i Socialdemokratiet vil vise vejen. Det tydede meget dog ikke på i mandagens ‘Kære læser’, hvor Oliver Stilling skrev om Socialdemokratiets klimapolitiske omsadling. Også her lader en klimaafgift vente på sig. En tøven, der blev beskrevet som “torskedum”.
Hvad, der til gengæld ikke er dumt for hverken torsken eller klimaet, er FN’s aftale for verdenshavene. Den kom David Dragsted ind på i nyhedsanalysen. Glæden over The High Seas Treaty, er til at forstå; den er af Greenpeace beskrevet som “den største fredningsaftale i historien” og har været næsten to årtier undervejs. Vi får se, om en landbrugsafgift tager lige så lang tid at lave.
Noget, som også tog lang tid, var sidste års regeringsdannelse. Den mundede som bekendt ud i SVM-regeringen, hvor Moderaterne siger, at de vægter evidens og fornuft i deres politik. I tirsdagens ‘Kære læser’ skrev Astrid Plum dog om, hvordan den evidens- og fornuftsbaserede linje er gået op i røg. En lydfil bragt af Børsen, hvorpå MF’er Jon Stephensen (M) angiveligt underskriver en falsk underskrift, tyder i hvert fald ikke på megen fornuft hos politikeren. Ligesom anklagerne mod hans ledelsesstil som teaterdirektør heller ikke gør det. Også partiets uddannelsesminister Christina Egelund måtte stå skoleret, efter regeringen meldte ud, at en række kandidatuddannelser skal forkortes. Et udspil moderaten forsvarede med en rimelig evidensfattig argumentation.
En Moderat politiker, der rent faktisk har vist handlekraft og lyttet til fagpersoner, er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M). Han har sat Bodil Koch-prisen i verden, som skal hylde ligestillingsinitiativer i kulturlivet. Han har også givet startskuddet til en ny museumsreform. I nyhedsanalysen beskrev undertegnede – Rasmus Hostrup, goddag – hvordan der males et billede af en reform, som historisk har været på en politisk ørkenvandring. Imidlertid fortalte professor i kulturformidling Hans Dam Christensen også, at regeringens mål om en museumslov, som er “retfærdig og gennemsigtig”, bliver svær at lykkes med.
Kvinderes Internationale Kampdag blev markeret på Føljeton, ligesom hos stort set alle andre medier. Desværre blev dagen også i år dækket af mænd med en ustyrlig trang til at jamre over deres samfundsforhold, som David Dragsted beskrev på ‘Kære læser’-plads onsdag. I en tour de force over hvor grelt ligestillingen egentlig står til, kom der nedslående meldinger fra alt fra FN’s generalsekretær António Guterres til kvinderettighedsaktivisten Zafira Ghafari, som beskriver forholdene for kvinder i Afghanistan. I den kontekst kan det være svært at se den førnævnte kulturministers nye pris som noget, der virkelig batter for ligestillingen.
En politiker som til gengæld ser vigtigheden i at ændre ligestillingsvilkårene mere globalt, er den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock. I nyhedsanalysen kom Emilie Ewald omkring Tysklands feministiske udenrigspolitik. Den beskrives som “selvindlysende” af Baerbock og bliver også ført af Frankrig, Spanien, Luxembourg, Canada, Mexico og Chile. Diba Mirzaei, som er ph.d.-studerende tilknyttet German Institute for Global and Area Studies ved Hamborg Universitet, fortalte: “De tyske retningslinjer er kun en start, og det er vigtigt at forstå, at det er en proces, der vil tage år og årtier, indtil alle lag i udenrigsorganisationerne er forandret.”
Et brand som også sætter Tyskland på verdenskortet er varemærket Adidas. De er dog havnet i en møgsituation. De har i samarbjde med Kanye ‘Ye’ West produceret Yeezy-sko for 1,2 mia. euro. Pga. sidstnævntes lidt for positive udtalelser om Hitler, har Adidas valgt ikke at sætte skoene på markedet. Det mindede Oliver Stilling om den retssag, Fox News er havnet i. En bunke sms’er og emails har afsløret, at tv-stationens chefer godt var klar over, at dens værter fyldte seerne med løgne. Det skete i forbindelse med præsidentvalget i 2020. “Fox News’ afslørende sms’er og emails er ligesom Adidas’ mange Yeezy-sko. De tynger, de er ikke til at slippe af med,” skrev Stilling torsdag.
Og vi bliver i Tyskland. For nogle andre tyskere som muligvis også føler sig tynget, er landets efterretningstjeneste. Lars Trier Mogensen kom i sin nyhedsanalyse ind på informationskrigen, som lige nu udspiller sig blandt flere efterretningstjenester i mysteriet om, hvem der har sprængt Nordstream-gasrørene. Tyskerne har fået lidt lang næse, efter de højst sandsynligt er blevet vildsporet af russerne. Hvem der står bag eksplosionerne er stadig ikke opklaret.
Fredag ramte en anden eksplosion dansk politik: Nye Borgerliges nyvalgte formand Lars Boje Mathiesen, var blevet smidt af posten og ekskluderet fra partiet. I en e-mail til partiets medlemmer står der, at Boje “har valgt at sætte en pistol for panden af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg”. Eksformanden har angiveligt krævet, at partiet skulle overføre 350.000 kr. til sin private konto. Penge som skulle bruges til en personlig kampagne kaldt “Boje på borgen”. I ‘Kære læser’-teksten “Lars Boje på bjerget” sammenlignede David Dragsted partiets deroute med den australske megakirke Hillsong: “Guderne skal vide, at partiets tilbageværende disciple – meget ligesom i Hillsong – har fået en ordentlig en på tuden.”
Nu hvor Lars Bojes skæbne ikke længere er i hans egne hænder, kunne han måske rejse lidt væk. Få tankerne på noget andet. Måske drikke sig fuld samtidig. En mand, som muligvis benyttede den taktik, er den franske præsident Emmanuel Macron. I nyhedsanalysen gennemgik Astrid Plum den franske leders statsbesøg i flere afrikanske lande, hvor der i hvert fald var plads til en enkelt flaskeøl. Mens præsidenten drak en bajer, er hans hjemland dog lagt ned af omfattende strejker og demonstrationer.
Nu skal vi også hjem og ligge ned. God weekend! /Rasmus Hostrup
Et sidste ord
Hvad var romernes mest frygtede lyd? Åbenbart denne her.
Hav en fortrinlig weekend!