11. juni 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den store udskiftning

Der er folk her på Føljeton, som har gået på højskole. Når man går på højskole, stifter man bekendtskab med en masse mennesker og holdninger. På Vrå Højskole, hvor en af os tilbragte nogle måneder i efteråret 1993, var der besøg af både Politikens afgående chefredaktør Herbert Pundik, en ung og endnu ikke helt sort […]

Kære læser

Sass-afgang vil styrke ny S-regering

Sygemeldingen af Sass er en personlig tragedie, men ikke en politisk krise for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Tværtimod. Han er nu definitivt ude af magtspillet om at blive ny finansminister, og hans erstatning vil uundgåeligt trække Socialdemokratiet i en anden politisk retning, som også vil give nyt liv til dynamikken i samarbejdet med støttepartierne. Sass-afgangen […]

Det bedste vi har set

Oprør på vej i Dansk Folkeparti

Oprør på vej i Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti fik en ordentlig ørefigen ved det seneste folketingsvalg, og faktisk er det tredje valg i træk, at DF’erne hænger med mulen, efter stemmerne er blevet talt op. Kristian Thulesen Dahls storstilede taktik om at gøre DF til et midterparti, der skulle overtage Radikales kongemagerposition i dansk politik, ser ud til at være fejlet, og nu kan der være et ideologisk opgør på vej i partiet, hvor de tidligere så magtfulde nationalkonservative kræfter igen forsøger at tage magten med Morten Messerschmidt i spidsen. Altinget leverer den fremragende analyse.

En radikal tid

En radikal tid

Pia Kjærsgaard så ud til at lave sin helt egen ”stuerene, det bliver I aldrig”-bommert, da hun på valgnatten for Europa-Parlamentsvalget fik skudt skylden for DF’s dårlige valgresultat på ”klimatosserne.” Generelt har der fra flere sider lydt bekymring om, at dele af klimaaktivismen er ved at udvikle sig til radikalister. Men er det overhovedet en dårlig ting, kan man så spørge? Ikke ifølge denne video, der mener, at den politiske midte har spillet fallit.

Helsenyheder og konspirationsteorier

Helsenyheder og konspirationsteorier

Alex Jones har længe været kongen af den konspiratoriske højrefløj. Fra mediet Infowars spyer han den ene vanvittige fake news-teori ud efter den anden, og han får det hele til at passe ind i sit dystre og stærkt højredrejede verdenssyn. Men Jones har mistet flyvehøjde, efter han er blevet udelukket fra en lang række sociale medier, og det har givet plads til en ny sherif i byen. Natural News startede for år tilbage som en relativt uskyldig side om plantemedicin, men er i dag på vej til at blive Infowars’ arvtager, der giver det ekstreme højre sin daglige dosis af kulturkrig og disinformation.

Spisesedlen

Henrik Sass Larsen sygemelder sig. Den socialdemokratiske gruppeformand har i den forbindelse meddelt Mette Frederiksen, at han ikke står til rådighed, og at han dermed ikke bliver minister i en eventuel ny socialdemokratisk regering. Sass Larsen var ellers spået til at blive den næste finansminister. Sass Lars har tidligere fortalt om, hvordan han gennem 2018 har været ramt af depression. Han har meddelt sin kreds, at han ikke stiller op ved næste folketingsvalg.

30 udenlandske investorer vil sagsøge Danske Bank. De 30 investorer fra USA, Storbritannien og Tyskland agter at sagsøge Danske Bank for ca. 750 mio. kroner som følge af de tab, de mener at have haft på deres aktiepost i banken. Investorerne mener, at kursfaldet skyldes bankens ansvarspådragende handlinger i forbindelse med hvidvasksagen.

Trump truer med yderligere told på kinesiske varer. Lederne fra USA og Kina har planlagt at genoptage forhandlingerne om handlen mellem de to lande, når de senere på måneden mødes til G20-topmødet, og nu lægger Trump pres på sin kinesiske kollega ved at sige, at hvis gennembruddet udebliver, lægger USA yderligere told på kinesiske varer. Direktøren for den amerikanske forbrugerteknologiforening har advaret om, at yderligere told kan sende USA i recession.

Hong Kong forbereder sig på flere protester. Mellem en halv og en hel million indbyggere gik søndag på gaden i Hong Kong for at protestere mod en planlagt udleveringslov med Kina. Demonstranterne frygter, at loven kan bruges til at straffe politiske forbrydelser. Der er indkaldt til yderligere demonstrationer i dag og i morgen, og Hong Kong forbereder sig både på uroligheder og strejker.

Ti kandidater klar til at kæmpe om Theresa Mays post. De ti kandidater kæmper om at blive den næste formand for det britiske konservative parti og Storbritanniens premierminister. Blandt kandidaterne finder man blandt andre tidl. udenrigsminister Boris Johnson, udenrigsminister Jeremy Hunt, miljøminister Michael Gove og tidl. brexit-minister Dominic Raab. De konservative parlamentsmedlemmer vil nu skære feltet ned til to kandidater med en række afstemninger, hvorefter den endelige kandidat vælges af den brede konservative medlemsskare.

Et sidste ord

Vi kan næsten ikke introducere den her historie uden at komme til at afsløre for meget. Så vi nøjes bare med at konstatere, at Twitter af og til kan være et fantastisk sted, hvor man finder de mest syrede fortællinger.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12