11. januar 2022
Kære læser
Det hele er gået op i hat og blå briller. Som i enhver god spionroman er det snart ikke til at sige, hvad der er op og ned sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den varetægtsfængslede chef Lars Findsen. Kun én ting synes sikker: Nyheden om Findsens fængsling er uhørt opsigtsvækkende; at FE’s øverste chef […]
Kære læser
Hvis vi fortalte dig, at der findes et spilfirma derude, som har overhalet både EA og Nintendo i størrelse, er 55 mia. dollars værd, har 43,2 mio. daglige besøgende og hvert andet amerikanske barn som bruger, ville du så være flov over at indrømme, at du aldrig har hørt om det? Det skal du ikke […]
Det bedste vi har set
Djokovic-sagen forklaret (og lidt ekstra)
Hvis du ikke selv har orket at følge med, gennemgår den populære BBC-vært Ron Atkins i denne lille video (5 min.) sagen om den ikke-vaccinerede, men tidligere Covid-19-ramte, serbiske tennisspiller Novak Djokovic, som blev afvist af den australske grænsekontrol, da han skulle ind i landet for at spille Australian Open (for siden at få lov alligevel).
+ Det har til gengæld været noget af en downer at møde Djokovic’ familie hjemme i Serbien. Hans mor sagde, at Australien holdt ham “as a prisoner“, og han var blevet udsat for tortur.
+ På det hotel, hvor Djokovic var tilbageholdt, bor der flygtninge, som har været tilbageholdt i årevis. Hvis han havde haft lidt større format, kunne han have kastet lidt lys på deres situation. Her er fx mere om den 24-årige iranskfødte Mehdi Ali, som siger, at han kom til Australien alene som 15-årig og siden har været tilbageholdt på hotellet.
Hold dampen oppe og skruen i vandet med Rebecca Solnit
Medmindre man hver dag tjekker ind på et eller andet kontor, hvor alt er, som det plejer, så kan de første dage på året godt føles underligt inertiske (nej, du har ret, dette ord findes ikke, men vi har brygget det ud af inerti). Til dem, der har det sådan, så er her en opløftende brugbar tekst af den amerikanske forfatter Rebecca Solnit fra før nytår: ’10 måder at konfrontere klimakrisen på uden at miste håbet’.
650.000 måltider tager ikke fejl
“Det smarte ved at omlægge til mere klimavenlig mad i offentlige køkkener er, at man påvirker mange på én gang. Der serveres omkring 650.000 måltider i offentlige køkkener hver dag, så kan man gøre vores fødevareindtag mere klimavenligt dér, vil det betyde rigtig meget for klimaaftrykket på sigt. Først og fremmest fordi det kan give grobund for en adfærdsændring i fødevareindtaget i privaten.“ Akademikerbladet har talt med professor i sociologi Bente Halkier, som har været med til at udarbejde Klimarådets nye analyse om mere klimavenlig mad.
+ Det britiske klimamedie Carbon Brief: ‘Rige lande vil kunne få ‘dobbelt klimaudbytte’ ved at skifte til plantebaseret mad.
Spisesedlen
Varetægtsfængsling af Lars Findsen forlænget. Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sendes derfor tilbage til sin celle i et arresthus, hvor han skal sidde frem til d. 4. februar. Han har allerede tilbragt en måned i cellen, siden han i december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger. Der har indtil mandag været navneforbud i sagen.
Formanden for Europa-Parlamentet er død. Italienske David-Maria Sassoli, den tidligere journalist og siden politiker, er tirsdag sovet ind på et hospital i Italien, 65 år gammel. Det sker blot en uge før, hans embedsperiode som EP-formand udløber. Siden september har han kæmpet med alvorlig sygdom, herunder lungebetændelse, og har derfor været indlagt ad flere omgange.
Russiske styrker forlader Kasakhstan. Den russisk ledede militæralliance Collective Security Treaty Organisation (CSTO) vil gennemføre en fuld tilbagetrækning inden for en periode på 10 dage. Det siger den kasakhiske præsident, Kassym-Jomart Tokayev, til sit parlament ifølge The Guardian. Kasakhstan havde bedt om soldaternes hjælp til at håndtere de protester, der i sidste uge brød ud over stigende brændstofpriser. Søndag havde de kostet mindst 164 mennesker livet.
Kirurger har transplanteret genmodificeret grisehjerte til menneske. 57-årige David Bennett fra USA har som den første person nogensinde fået et hjerte fra en gris. Lægerne fik dispensation til operationen, fordi han ellers ville have været død. Man kender nemlig endnu ikke langtidseffekterne: “Jeg ved, at det er et skud i tågen, men det er mit sidste valg,“ sagde Bennett dagen forinden. Man har i årevis drøftet, om transplantation af dyreorganer kan afhjælpe manglen på organdonorer. I oktober fik en mand i New York en grisenyre i det dengang hidtil mest avancerede eksperiment.
Sverige strammer coronarestriktionerne. “Der er ingen tvivl om, at situationen er blevet forværret, smittespredningen […] er på et historisk højt niveau,“ sagde statsminister Magdalena Andersson på et pressemøde mandag. Fra onsdag skal restauranter og barer derfor holde lukket fra kl. 23. Alle, der kan, er samtidig “kraftigt“ opfordret til at arbejde hjemme. Det skriver SVT.
Et sidste ord
Det er fandme så uhyggeligt at se folk uden mundbind.
Vi beholder det på lidt endnu. Ses i morgen!