11. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Apatien indfinder sig

Da et medlem af Føljetons redaktion for 20 år siden tog en taxa fra Silkeborg Station til det, der dengang hed Silkeborg-hallerne, brugte chaufføren det meste af den otte minutter lange tur på at beklage sig over byens bordeller. Det var ikke deres eventuelle serviceniveau, han brokkede sig over, men simpelthen antallet af dem. Silkeborg […]

Kære læser

Abortaktivisme på anklagebænken

Det danske navn er “Kvinder på nettet“, men den egentlige betydning af “Masz Wybor“ er noget i retningen af: “Du har et valg“. Det er navnet på Polens første chatforum, som er specifikt designet til at dele informationer og rådgivning om sikker abort. Forummet er stiftet af abortrettighedsaktivisten Justyna Wydrzyńska, som også er medstifter af […]

Det bedste vi har set

Kørt fast

“Den russiske invasion fandt sted i muddersæsonen og blev derfor fuldt bundet til vejene af deres logistiklastbiler fra Den Kolde Krig, for det meste den i øvrigt udmærkede, klassiske ZIL-131-videreudvikling af den amerikanske 3 tons GMC fra 2. Verdenskrig.“ Michael Hesselholt Clemmesen, brigadegeneral og seniorforsker ved Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie og Krigsteori, har skrevet en lang, nørdet gennemgang af krigen i Ukraine med alt fra taktiske indsigter til foreløbige konklusioner.

Poppedreng vil ha’ frihed 

For filosof Karl Popper går der en lige vej fra Platon til fascismen. Ja, i hovedværket Det åbne samfund og dets fjender går Popper simpelthen til frontalangreb på den gamle græker, hvis filosofi han mente var undertrykkende for den fri tanke – intet mindre. Selvom de færreste i dag køber Poppers argumenter, er der nu noget interessant ved provokationen. Spørg bare The Hedgehog Review: “Popper viste, at fortolkningen af selv en forfatter så kanoniseret og hyldet som Platon ikke behøver at være monolitisk (…) Han beviste måske ikke, at kejseren ikke havde noget tøj på blot ved at råbe af sine lungers fulde kraft, men han pegede overbevisende på, at kejseren godt kunne være uden tøj.“

Krigens ansigt

“Efterhånden som hvert nyt kadaver blev lagt foran ham, bøjede chefundersøgeren sig ned på knæ og mumlede en opgørelse, mens en kollega skrev den ned: læderjakke, mobiltelefon, ikke noget ID. Han tjekkede indersiden af de forrådnede munde, de brækkede lemmers bevægelser og dokumenterede forbrændinger, skudsår og skader forårsaget af granatsplinter, inden frivillige fra byen hjalp med at lægge hvert lig ned i en frisk ligpose.“ The Guardian skriver om efterspillet i Butja. Hårde sager.

Spisesedlen

Emmanuel Macron og Marine Le Pen videre fra første valgrunde. Sådan lyder den foreløbige konklusion, mens de sidste stemmer fra søndagens første runde af det franske præsidentvalg tælles op. De ventes dog ikke at blive afgørende, da den siddende præsident, Macron, har fået ca. 27 pct. af stemmerne, og der er godt ét procentpoint fra Le Pen fra den yderste højrefløj til tredjepladsen Jean-Luc Mélenchon fra venstrefløjen. “Vi ved, hvem vi aldrig vil stemme på. I skal ikke støtte Le Pen. Der må ikke være en eneste stemme på Le Pen i anden valgrunde,“ sagde Mélenchon på valgaftenen, inden Macron og Le Pen skal møde hinanden i den afgørende duel d. 24. april.

Pakistans premierminister væltet i mistillidsafstemning. Med et flertal på 172 stemmer ud af 342 mulige blev Imran Khan søndag afsat af parlamentet, efter Khan i første omgang havde blokeret for mistillidsafstemningen med en forfatningsstridig manøvre. Mandag udpeges en ny premierminister, der af mange ventes at blive oppositionslederen Shahbaz Sharif.

EU forbereder sjette sanktionspakke. Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), inden han mandag mødes med sine europæiske kollegaer i Luxembourg. Nu handler det om at “gå videre og kigge på olie og gas“, siger han, efter unionen fredag indførte yderligere sanktioner på russisk kul og flybrændstof. Kommissionsformand Ursula von der Leyen har antydet, at et totalforbud kan være på vej, men foreløbigt vil man overgå til et system med ”rullende sanktioner”.

Største stigning i forbrugerpriserne i over 35 år. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er priserne steget med 5,4 pct. på tværs af forbrugerprisindekset det seneste år. Det er særligt priserne på gas, elektricitet og brændstof, der er skudt i vejret. Sammenlignet med sidste år er natur- og bygas eksempelvis blevet hele 85,8 pct. dyrere, mens elpriserne er steget med 44,6 pct.

Regeringen lover ny folkeafstemning. Efter først at have afvist det, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu, at regeringen vil “insistere“ på en folkeafstemning, hvis forsvarssamarbejdet i EU skulle blive overstatsligt. Det ser han dog som “fuldstændig utænkeligt“. Det nuværende samarbejde, der stemmes om d. 1. juni, er mellemstatsligt. Derfor skal EU-landene være enige, før de sender soldater ud.

+ Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt køber ikke garantien: “Vi har i Danmark ikke tradition for at holde folkeafstemninger, når man afskaffer vetoretten. Skal man have en garanti, man kan tro på, skal det stå direkte i loven, og det gør det ikke i den lovtekst, som regeringen har sendt i høring.“

Et sidste ord

Det gælder altid om at gøre et godt førstehåndsindtryk.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12