10. september 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ideologierne lever stadig i Sverige

Som dansker kan det nærmest føles som lidt af en skuffelse, at Sverigedemokraterna ‘kun’ gik 5 pct. frem ved det svenske valg i går. Vi var ellers en del, der havde haft travlt med at fortælle de selvgode svenskere, hvilket jordskred der ville ramme dem, og nu var det deres tur til for alvor at […]

Kære læser

Lad os le ad de latterlige

Den britiske komiker Sacha Baron Cohen bryder atter grænserne for tåkrummende komik med sin nye tv-serie Who Is America?. Nogle af Cohens nye karakterer er desværre så langt ude, at de stjæler showet uden at tilføre det noget. Men når Cohen er bedst, trækker han på den sokratiske ironi og lader sine ofre være klovne. Klovne, som agerer så mekanisk og ideologisk fastlåst, at seeren, hvis man anskuer det gennem filosoffen Henri Bergsons briller, ikke har noget andet valg end at le. Og så bliver det god satire.

Det bedste vi har set

Svensk valg: Hvad sker der nu?

Ja, det er svært at sige, hvad det hele ender med i Sverige. Heldigvis har SVT lavet en guide til, hvad der nu sådan rent formelt skal ske herfra. Den næste væsentlige dato at holde øje med er 24. september, for her skal der udpeges en ny talman for den svenske Riksdag. Talmannen er ret vigtig, eftersom det er hende eller ham, der skal foreslå en ny statsminister. Herfra vil der komme en såkaldt statsministeromröstning, måske en talmansrunda og helt sikkert en neglebidende forhandling om regeringens nye budget. Tack så mycket, SVT.

En grundig mand

En grundig mand

I dette friske tv-interview forklarer Washington Post-journalisten Bob Woodward, hvordan han har grebet arbejdet med sin nye bog om Donald Trump an. At han har interviewet mere end 100 kilder, er der ikke noget odiøst i. En af dem har han dog talt med ni gange, siger han, og den samlede båndudskrift af samtalerne med den ene person er på 7-800 sider. Dét er til gengæld ikke helt normalt. Fear udkommer i morgen.

Hold øje med fremtiden

Hold øje med fremtiden

Nogle mennesker er måske en anelse bedre til at spå om fremtiden end andre, og det er, som om science fiction-forfattere ofte står stærkt dér. Tænk bare på Jules Verne, som i 1865 skrev om at rejse til Månen, længe inden flyvemaskiner overhovedet var en ting. Derfor kan der måske være grund til at lytte til den amerikanske sci fi-forfatter og tidligere fysiker David Brin, som i dette interview giver sig i kast med både koloniseringen af Mars og den voksende masseovervågning. Om han får ret, skal vi ikke kunne sige. Men tankevækkende er det.

Et nyhedsbrev om fotografiets verden

Et nyhedsbrev om fotografiets verden

‘Dansk Dokumentarisme’ er et nyhedsbrev om dokumentarisk fotografi, som fotograf-ægteparret Emil Ryge og Sigrid Nygaard står bag. Det, vi linker til her, er tredje udgave, som både tæller rådnede menneskelig i USA, ulvejagt i Vestjylland og portrætter fra det frygtelige udrejsecenter Sjælsmark (noget af det ligger så bag en betalingsmur). Udover fotoserier anbefaler de også podcasts, udstillinger og foredrag om fotografiets verden. Nu anbefaler vi så dem. Enjoy.

[bedste mandag] Alvorligheden rammer Anders Lund Madsen

Alvoren rammer Anders Lund Madsen

Og det klæder ham faktisk rigtig godt. Journalisten Anders Lund Madsen, der ellers bedst kendt for mere humoristiske indslag, forsøger i DR’s nye miniserie ‘Jeg vil dø’ at bryde et af de største tabuer: selvmordet. Han opsøger pårørende, efterladte og eksperter og insisterer på at tale om selvmordet, for faktum er, at to mennesker tager sit eget liv i Danmark hver dag, og hvis vi ikke taler om det, finder vi jo aldrig ud af hvorfor.

Spisesedlen

Ét mandat skiller blokkene i Sverige. De rødgrønne partier ser ud til at få 40,6 pct. af stemmerne, mens den borgerlige Alliansen får 40,7 pct. Højrefløjspartiet Sverigedemokraterne, der er uden for blokkene, får 17,6. Dagen efter valget ligner det dermed dødvande i svensk politik, eftersom både de rødgrønne og Alliansen har været kritiske over for at samarbejde med Sverigedemokraterne.

Hundreder af demonstranter anholdt i Rusland. Borgerne er gået på gaden i flere russiske byer i utilfredshed over, at pensionsalderen er blevet sat op i landet. Mere end 800 personer skal være blevet tilbageholdt af politiet. Den nye lov, der har været meget kritiseret, betyder en gradvis stigning i pensionsalderen, så den til sidst vil være 65 år for mænd og 60 år for kvinder. Gennemsnitslevealderen for de to grupper er henholdsvis 66 og 77 år.

Europæiske liberale vil føre EU-valgkamp med Macron. Guy Verhofstadt, der er leder af Europa-Parlamentets liberale gruppe, rakte søndag hånden ud til den franske præsident Emmanuel Macron i håb om, at de sammen kan skabe en pro-europæisk bevægelse, der skal kæmpe mod nationalistiske grupperinger ved Europa-Parlamentsvalget. En repræsentant fra Macrons parti har dog sagt, at de ikke er klar til at indgå i en sådan alliance.

Færre pædagoger i skole og fritid. Nye tal viser, at der efter skolereformen er kommet markant færre pædagoger i de danske folkeskoler og fritidsinstitutioner. Siden 2009 er antallet faldet med 10 pct., og flere kommuner planlægger også besparelser på pædagoger i skolen i det nye år.

Syv mennesker såret efter knivangreb i Paris. En mand angreb søndag aften tilfældige mennesker på gaden med en kniv og en jernstang i den nord-østlige del af Paris. Politiet fortæller mandag morgen, at man har anholdt en mistænkt. Intet tyder på, at angrebet er terrorrelateret.

Et sidste ord

Det kan godt være, at Sverige lige skal finde sig selv efter valget søndag. Bare de ikke fucker det hele op, som de har det med at gøre med deres pizzaer.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12