10. oktober 2022
Kære læser
Søndag kom nyheden om, at en af verdens måske vigtigste klimatænkere – og generelt mest lysende intellektuelle fyrtårne – er død. 75 år gammel blev Bruno Latour, der om nogen har formået at transformere måden, vi tænker på vores egen placering i verden. Med sin såkaldte aktør-netværk-teori (forkortet ATN) har Latour bl.a. påpeget, at mennesket ikke […]
Kære læser
“Fødselsraten for rohingyaer er meget høj. Hvis det fortsætter sådan, vil vi blive deres slaver. Lige nu er de vores slaver, lad os derfor handle!“ husker den 21-årige Maung Sawyeddollah, at han læste på Facebook. Ligesom så mange gange før anmeldte han det stødende opslag til platformen i håbet om at få det fjernet. Men […]
Det bedste vi har set
Frederiksens varme fortællinger
Frederiksens varme fortællinger
Da Informations chefredaktør Rune Lykkeberg før sommeren optrådte som første gæst i Mette Frederiksens podcast ‘Statsministeren spørger’, blev han skoset for at lade sig misbruge af den socialdemokratiske valgkampagne. Forleden var han med i Berlingske-podcasten Pilestræde, og nu er det, som om tonen har fået en anden lyd. Lykkeberg kalder Frederiksen for en “meget, meget traditionel økonom“ og hendes politiske projekter for “varme fortællinger uden en skid nedenunder“. Lykkeberg folder nogle af de samme pointer ud i denne leder i Information fra lørdag.
Trump-hviskeren Maggie Haberman
Trump-hviskeren Maggie Haberman
Maggie Haberman er den journalist på The New York Times, som har skrevet mest om Donald Trump. Hun var temmelig meget på overarbejde i de fire år, han var præsident og under valgkampen op til, at han blev det. Nu har hun skrevet en bog om ham, og hendes kollega Olivia Nuzzi har interviewet hende i New York Magazine. Et lidt specielt interview. Haberman har i øvrigt 1,7 mio. følgere på Twitter. Nuzzi har kun 345.000.
Truss’ store Thatcher-fantasi
Fornøjelige kommentar af den engelske journalist og forfatter John Lanchester i London Review of Books: “Larping (eller live action role play) er en hobby, hvor folk klæder sig ud som deres foretrukne fantasiobjekter – elvere, nisser […], rumvæsner, ofre for en zombieapokalypse, intergalaktiske eventyrere und so weiter – og kollektivt deltager i en fælles forestillingsverden. De største Larps varer i dagevis og er intense, altopslugende oplevelser. […] Indtil Liz Truss kom til, havde ingen forestillet sig larping som en måde at regere et land på. Men det viser sig, at vi i Storbritannien lever inde i et kæmpe Thatcher-larp, hvad enten vi stemte for det eller ej.“
Spisesedlen
I en ny meningsmåling fra Megafon fortsætter Konservatives nedgang, mens Socialdemokratiet går frem.
Det sker, efter Søren Pape Poulsen (K) ved Folketingets åbning blev spurgt, om han har kaldt Grønland “Afrika på is“. I søndagens debat mellem statsministerkandidaterne sagde han undskyld for udtalelsen og opfordrede i den forbindelse Mette Frederiksen (S) til også at undskylde til minkavlerne.
Færingene skal til stemmeurnerne en dag tidligere, da 1. november er den officielle mindedag for dem, der døde på havet. Valgdatoen medførte nemlig “markante negative reaktioner på Færøerne, på tværs af politiske skel“ som Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, skrev i et brev til statsminister Mette Frederiksen (S).
Socialdemokratiet vil afskaffe vikarer i sundhedsvæsenet, mens de må se i øjnene, at de ikke har formået at leve op til sidste valgkamps løfte om flere sygeplejersker.
Endnu et slag til Socialdemokratiet kommer fra Alex Vanopslagh (LA), der kalder Mette Frederiksen (S) for “den dårligste nyhed for folkestyret siden besættelsen“. Av.
Politikerne står i kø med tiltag, der skal hjælpe danskerne igennem inflationen. Her peger Konservative på lavere afgifter på dagligvarer, mens Venstre vil sænke naturgasafgiften. Mai Villadsen (EL) vil i stedet halvere billetprisen på offentlig transport, da det “samtidig er rigtig godt for klimaet“.
Nogle, der til gengæld ikke er så glade for at tale om klima, er Danmarksdemokraterne. For hvad er egentlig deres klimapolitik? Det er de vist heller ikke selv så sikre på.
Flere eksplosioner i Kyjiv og flere andre ukrainske byer. Det er første gang i månedsvis, at hovedstaden i Ukraine rammes af missiler, og der er meldinger om flere dræbte og sårede. Eksplosionerne finder sted to dage efter et angreb lørdag på Kertj-broen, der forbinder Rusland til Krim-halvøen. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har kaldt lørdagens brosprængning for “en terrorhandling“ foretaget af de ukrainske specialstyrker.
Nordkorea siger, at seneste missiltest var simulering af atomangreb mod Sydkorea. Det skal ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA betragtes som et “stærkt afskrækkelsesbudskab“ til USA og Sydkorea, efter de har udført militærøvelser i området. Ifølge KCNA hævder den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, at han ikke ønsker at gå i dialog med Sydkorea.
Iranske sikkerhedsstyrker anholder skolebørn. Det er budskabet i flere meldinger på sociale medier, skriver The Guardian. Ifølge beretningerne arresterede de iranske sikkerhedsstyrker børnene, da de søndag befandt sig på en skole. Myndighederne har derudover lukket alle skoler og højere uddannelsesinstitutioner i det iranske Kurdistan.
Et sidste ord
Mens sundhedsministeren er blevet pizzabud, står Radikale pludselig bag kassen i Rema. Den slags børnehavelege giver de ikke meget for i Nakskov.
Føljeton er tilbage med meget mere valgkamp i morgen – men som altid også frisk luft til de valgtrætte. Vi ses!