10. november 2022
Kære læser
Der er al mulig grund til at være en smule på vagt over for folk, der bruger fraser som “i al beskedenhed“ og “ikke for at prale“. Det første er et rigtig Uffe Elbæk-udtryk (prøv at google Uffe Elbæk og i al beskedenhed); det andet er sådan noget, som den tidligere bestyrelsesformand for Parken Sport […]
Kære læser
Det virker altid en smule fordækt, når åbenlyse tabere hævder at have vundet en moralsk sejr. Særligt når den moralske sejr tilmed kun lige akkurat balancerer på en knivsæg. Men Demokraterne i USA kan faktisk ånde lettet op her efter tirsdagens dramatiske midtvejsvalg i USA. Demokraterne klarede sig opsigtsvækkende meget bedre, end nogen realistisk set […]
Det bedste vi har set
Bi for begyndere
Bi for begyndere
Ved at observere tusindvis af bier enkeltvis, kunne den meget tålmodige, østrigske etolog Karl von Frisch i første halvdel af 1900-tallet afsløre, at honningbiers karakteristiske dans ikke bare er en sjov koreografi, men en hel kommunikationsform i sig selv. Med bestemte trin kan en bi eksempelvis vise vej og fortælle om, hvor god en nektar, der venter dens medbier. Selvom Frischs opdagelse i første omgang blev latterliggjort, har den sidenhen åbnet en sand Pandoras æske, når det kommer til at forstå andre arters sprog. Noema undersøger, om kunstig intelligens og bi-robotter nu kan levere den næste nøgle til, at vi for alvor kan komme til at tale bi.
Så meget for den føretrøje
Så meget for den føretrøje
Det amerikanske midtvejsvalg er overstået, og det blev heldigvis ikke til et lige stort nederlag for demokratiet (og Demokraterne), som præsident Joe Biden og mange andre havde frygtet. Meget kunne dog stadig tyde på, at USA generelt har mistet sin gamle rolle som demokratisk foregangsland. Det er egentlig en vild deroute med tanke på, at amerikanerne tidligere har været så sikre på egne værdier og idealer, at man gerne har udbredt dem med lodder, trisser og tæppebomber. The New York Times fortæller, hvordan verdens øvrige demokratier i hvert fald ikke længere forstår, hvad USA har gang i.
Blå for enhver pris
Blå for enhver pris
“Man kan godt trække jubeloptimismens klaphat godt ned over ørerne og lægge Lars Løkkes Moderaterne til den borgerlige blok. […] Hurra, hvor det går! Så kan man begynde at skumle over Socialdemokratiets mystiske ekstra kredsmandat. Hurra, og stop the steal! Og så kan man kigge arrigt mod Rigsfællesskabets nordlige iskalot, venstrefløjens billige grønlandske mandater, og som Søren Pape ærgre sig højlydt over, at Rigsfællesskabet strækker sig hele vejen fra Gedser til nord for Thule. Engang var det vist noget, Konservative var stolte over.“ Den skarpe, borgerlige kommentator Christian Egander Skov skoser blå bloks valgkollaps ovre hos Altinget.
Spisesedlen
Rusland beordrer tilbagetrækning fra Kherson. Onsdag blev det annonceret, at den russiske forsvarsminister Sergej Sjojgu har beordret russiske tropper at trække sig tilbage fra byen Kherson og Dnipro-flodens vestbred. Det sker efter ukrainske styrker de seneste uger har gjort fremskridt i regionen. Tilbagetrækningen ses som en potentielt ny stor ydmygelse af Rusland.
90 pct. færre mennesker dør nu af corona end i februar. Til ABC fortæller Verdenssundhedsorganisationens (WHO) generaldirektør Tedros Ghebreyesus, at der er grund til optimisme, efter antallet af coronadødsfald henover de seneste ni måneder er faldet med hele 90 pct. Mens 75.000 mennesker ugentligt døde af Covid-19 i februar, døde kun lidt over 9.400 i sidste uge af sygdommen.
Bilfabrikanter vil bygge 400 mio. flere køretøjer end klimamål tillader. Ifølge en ny rapport udgivet af Greenpeace og forskere fra universiteter i Bergisch Gladbach og Sydney, planlægger 12 af verdens største bilfabrikanter, herunder Toyota, Volkswagen og Hyundai, fortsat at fremstille langt flere diesel- og benzinbiler, end hvad der er bæredygtigt under Parisaftalens målsætninger. Af samme grund foreslår medforfatter Sven Teske, at salget af fossile biler forbydes senest i 2030.
Barsebäck-ejer afviser atomkraftplaner. Efter Barsebäck Krafts adm. direktør Åsa Carlson for halvanden uge siden fortalte, at ejerne af det nedlagte Barsebäck planlægger at bygge et nyt atomkraftværk, fastslår ejerselskabet Uniper nu til Sveriges Radio, at det faktisk ikke er tilfældet. Ifølge en talsmand beror Carlsons udsagn på en misforståelse, da Uniper “hverken i Sverige eller andre steder“ har planer om at bygge et nyt atomkraftværk.
Kulturminister tager ikke til VM i Qatar uden en ny regering. Selvom fungerende klimaminister Dan Jørgensen (S) lørdag tager til COP27-topmødet i Egypten “for at varetage om danske udenrigspolitiske og klimapolitiske interesser“, vil fungerende Ane Halsboe-Jørgensen (S) ikke være at finde i Qatar så længe regeringsforhandlingerne står på. Det bekræfter hun til Politiken.
Et sidste ord
Man kan sige meget om Donald Trump, men han er i hvert fald god til at helgardere sig.
På gensyn i morgen!