10. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mars eller Manhattan

Tillykke til Thunberg: Den svenske klimaaktivist har nu holdt strejkefri 251 fredage i træk. I denne uge fik hun sin Studentermössan, der er lidt mere høj i hatten end den danske, men det kan hun sådan set godt tillade sig at være: Det er ikke lidt, Thunberg har bedrevet de sidste år, og hendes klimaprofetier […]

Det bedste vi har set

Lidt for programmeret

Selvom Vice er i dybe økonomiske problemer – ja, faktisk har mediet erklæret sig konkurs – kunne situationen snildt have været værre. Vice kunne eksempelvis have spurgt ChatGPT til råds, sådan som deres skribent Maxwell Strachan her har ladet chatbotten styre sit daglige skema. Lektien er vist, at det virkelig ikke kan anbefales.

En voksen debat

Hader du også følelsen af kun at vinde diskussioner på bagkant, når du står alene i badet og pludselig bliver forvandlet til en overlegen Sokrates – hvorimod du i kampens hede mere lød som en forsmået Bamse fra Bamse og Kylling? Så er interviewet her med den dobbelte verdensmester i debat Bo Seo måske værd at lytte til. Ja, sjovt nok er netop det at lytte en af hemmelighederne. Tihvertifald.

+ Hvis det alligevel ikke går, skriver filosofi-underviser Rebecca Roache om glæden ved at surmule.

Red os fra heltene

Red os fra heltene

“Godt tredive film senere stønner Marvels kritikere (og endda nogle fans) over formlen. Der er den kulminerende CGI-slugfest, hvor en god jernmand ofte står over for en ond jernmand, eller en god drage over for en ond drage, eller en god heks over for en ond heks. Der er den selvreferentielle stil, de udskiftelige skurke. Der er formodede døde personer, som dukker op igen, som i en sæbeopera. De fleste plots kan koges ned til ‘Hold den lysende ting væk fra skurken,’ og indsatsen er intet mindre end verdens skæbne, hvilket efterhånden føles som slet ingen indsats.” The New Yorker beskriver, hvordan Marvel opslugte Hollywood.

+ Er The Simpsons blevet godt igen?

Godt med erfaring

USA’s præsident Joe Biden gør hvad han kan for at fremstå frisk og ung. Alligevel forbliver hans høje alder en af de største bekymringer blandt vælgere – og det særligt efter Biden annoncerede, at han genopstiller som præsident. Som New York Times opridser, er der ret beset to udgaver af Biden: Der er præsidenten, som holder højspændte Nato-topmøder midt om natten og gladeligt besøger krigshærgede Ukraine. Og så er der præsidenten, der glemmer hvor mange børnebørn han har.

Lyden af sommer

Festivalsæsonen er officielt begyndt. Jelling Musikfestival og NorthSide er allerede løbet af stablen, Syd for Solen og Heartland er i fuld sving, næste weekend står den på CopenHell (eller Folkemødet på Bornholm – et ægte dilemma for metalglade mellemledere), og før vi ved af det kommer der også Roskilde, Smukfest og alt derimellem. Det er lige til at tabe overblikket. Men så er det jo godt, at Politiken-podcasten Musikmakker står klar med en guide i hele fem afsnit.

Spisesedlen

Polens regering er under pres. Foruden at EU-domstolen i denne uge har dømt landets omstridte domstolsreform ulovlig, var flere hundrede tusinde mennesker stimlet sammen i hovedstaden Warszawa i protest mod PiS-regeringen. Den 10. oktober går polakkerne til valg, og ugens begivenheder har gjort optakten “ekstremt spændende”, som Oliver Stilling skrev i sin Kære læser mandag: “Da Donald Tusk indtog podiet for at tale til folket, sagde han, at det forestående parlamentsvalg er lige så vigtigt som valget i 1989, hvor Polen igen blev demokratisk. Med andre ord er Lov og Retfærdighed og deres pauvre PiS-politik at sammenligne med kommunismens forbrydelser mod befolkningen.”

Balkan er også nær kogepunktet. Konflikten om Kosovo er nemlig blusset op på ny. Det har fået Tysklands kansler Olaf Scholz og Frankrigs præsident Emmanuel Macron til at reagere hurtigt. “For hvis Balkan er krudttønden, der konstant truer med at sprænge i luften, så er forholdet mellem de to lande gnisten, der kan antænde det hele,” skrev David Dragsted i nyhedsanalysen.

Sommersolen har for alvor ramt Danmark. Mange søger udendørs i haven, parken eller sommerhuset for at nyde de lange aftener. Og hvis man både vil færdes i solen og besvare mails eller surfe på nettet, har Apple løsningen: Vision Pro. Det skibrille-lignende produkt til den nette sum af 25.000 kr. vil “ændre alt”, siger Apples administerende direktør Tim Cook. “Teknologien kan løse meget. Men den kan også nemt skabe nye problemer, hvor der først ingen var. Det samme gælder sjovt nok også, når man begynder at lovgive på området,” skrev David Dragsted i sin Kære læser tirsdag.

Mens Apple fokuserer på den virtuelle verden, forsøger Europa-Parlamentet stadig at redde den ægte natur. Det har Frankrig, Belgien og Irland dog stillet sig kritisk overfor. Emilie Ewald forklarer, hvordan misinformation risikerer at stoppe forhandlingerne, der i modsætning til Apples skibriller handler om menneskehedens overlevelse.

Er der liv i andre galakser? Eller skal man blot til USA for at finde liv, som ikke stammer fra Jorden? Hvis man spørger den 36-årige amerikanske efterretningsofficer David Charles Grusch, er det sidstnævnte tilfældet. Til den amerikanske presse har han lækket oplysninger om at myndighederne er i besiddelse af op til flere fartøjer fra rummet. Men som David Dragsted konkluderede i sin Kære læser onsdag, må vi hellere tackle andre problemer først, og så vente lidt med rumvæsenerne: “De står jo alligevel ikke i kø for at hente deres UFO’er tilbage”.

Nigerias nytiltrådte præsident Bola Tinubu sås der også tvivl om. Han mistænkes bl.a. for at påstå, at han er godt 10 år yngre end han egentlig er – og endnu mere alvorligt, for at have tjent penge på massive mængder heroin. Det er dog ikke brown sugar, der vil gøre kål på i Nigeria. Det er derimod det sorte guld, olien. I nyhedsanalysen forklarede Astrid Plum hvordan.

Den nye udstilling ‘It’s Pablo-matic: Picasso According to Hannah Gadsby’ på Brooklyn Museum i New York er blevet sablet ned af anmelderne. Men måske er det alligevel godt nyt? “Så mange vrede, hysteriske anmeldelser af mandlige kunstanmeldere må betyde, at Pablo-matic på Brooklyn Museum siger noget vigtigt,” citerede Oliver Stilling kunstergruppen Guerilla Girls i sin Kære læser torsdag.

På Føljetons redaktion går snakken selvfølgelig også på, hvem der bliver den kommende generalsekretær i Nato. Hver især har sin favorit, som man hepper på – et slags storpolitisk Eurovision Song Contest. Men hvordan vil det politiske landsskab se ud i Danmark, hvis statsminister Mette Frederiksen går hele vejen og får 12 point fra samtlige Nato-lande? Og hvordan vil det se ud, hvis det glipper for Frederiksen? Det gav Lars Trier Mogensen svaret på.

Måske har al den virak vækket Anders Fogh Rasmussen til dåd. Fogh har i hvert fald leveret et ifølge David Dragsted “krigsliderligt” interview til The Guardian, hvor den tidligere statsminister og Nato-generalsekretær lufter tanken om at sende Nato-tropper ind i Ukraine. “Anders Fogh Rasmussen står efterhånden ret langt nede på listen over folk, vi vil have ind over de skrøbelige forhandlinger. Det er faktisk lige før, at vi foretrækker den danske imam Naveed Baig, der har tænkt sig at rejse til Afghanistan for at diskutere kvinderettigheder med Taliban,” stod der på Kære læser-plads fredag.

Fra krigsliderlighed til grænseliderlighed: EU er nået til enighed om en generel tilgang til modtagelse af flygtninge. Emma Louise Stenholm beskrev i nyhedsanalysen, hvordan aftalen har genoplivet idéen om at bruge såkaldte tredjelande som modtagerlande. Det betyder, at flygtninge efter al sandsynlighed vil blive sendt mod Tunesien, som “kan blive det nye Tyrkiet”.

Og sådan forløb den anden uge af juni på Føljeton. Vi ses i den tredje. /Rasmus Hostrup

Et sidste ord

Tricket til at blive en hysterisk morsom standupkomiker? Et løftet øjenbryn.

Fortsat god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12