10. juni 2022
Kære læser
“Der er slået huller i danmarkskortet,“ udtalte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2018. Samme år blev de “huller“ betegnet som “ghettoer“ og skrevet ind i en omfattende lovpakke, der ifølge nogen udgør århundredets største sociale eksperiment, mens det ifølge andre er det klareste eksempel på strukturel, juridisk diskrimination. På den nuværende regerings nyeste liste […]
Kære læser
Enigheden virker eksemplarisk. Da Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag underskrev en aftale om en “historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark“ sammen med formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), sågar på neutral grund i Tórshavn, kunne det fremstå som en lykkelig slutning på et langstrakt og til tider forbitret opgør. Umiddelbart udtrykker […]
Det bedste vi har set
Ukrainerne sender Elon Musk en tanke
“Ukrainske droner med hjælp fra Starlink kastet bomber mod russiske angrebsstillinger. Folk i belejrede byer nær grænsen til Rusland har bevaret kontakten til deres kære via de krypterede satellitter.“ Ret spændende i artikel hos Politico Europe, om hvordan Elon Musks Starlink-satellitter er blevet ukrainernes “livline“ i krigen mod Rusland.
Kvinden, som granskede skoven
I efteråret 2020 bragte den svenske avis Aftonbladet en protestskrivelse underskrevet af 29 samer. “Skovselskaberne ødelægger vores rensdyrs græsningsområder,“ stod der. Det fik graverjournalisten Lisa Röstlund til at kigge nærmere på de svenske skove, og det viste sig at skovrydningsindustrien er et pilråddent foretagende. NRK har en fin artikel (på norsk) om Röstlund og hendes nye bog om opdagelserne.
Notre Dame begynder at ligne sig selv
Den berømte internationale fotografsammenslutning Magnum har også en hjemmeside, hvor de præsenterer mange fine fotoserier. Fotografen Patrick Zachmann har gennem flere år dokumenteret arbejdet med at genopbygge den katolske domkirke Notre Dame i Paris, som brændte ned i 2019. Det er et kæmpe arbejde! Den gode nyhed er: Det skrider fremad. Flot billedserie og udmærket interview.
Spisesedlen
Den Europæiske Centralbank hæver renten for første gang siden 2011. Efter et møde i styrelsesrådet kunne centralbankchef Christine Lagarde torsdag bekræfte, at man i juli vil hæve renten med 0,25 procentpoint. Det sker for at bekæmpe den fortsatte inflation, der senest er blevet målt til 8,1 pct. i eurozonen. Samtidig varsler Lagarde, at yderligere rentestigninger kan komme på tale til september.
SAS-piloter varsler strejke. Dansk Pilotforening kunne tirsdag fortælle, at omkring 1.000 piloter fra Danmark, Norge og Sverige har varslet konflikt fra om tidligst 14 dage. Det sker, efter piloternes overenskomst udløb 1. april, hvorfor det nu er blevet muligt for dem at nedlægge arbejdet. Selvom strejken står til at begynde dagen inden skolernes sommerferie, afviser formand for Dansk Pilotforening Henrik Thyregod dog, at den er timet til at ramme SAS i højsæsonen.
+ Bredt politisk flertal vil øge den danske stats ejerandel i SAS fra 21,8 pct. til op imod 30 procent.
Regeringen og Danske Regioner præsenterer økonomiaftale for 2023. Aftalen omfatter bl.a. en mia. kr. mere til regionernes sundhedsudgifter og tre mia. kr. til renovering af gamle sygehuse. Formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) havde håbet på mere, men erkender, at Danmark står i en “ekstraordinær situation“. “Det er en stram aftale, som afspejler, at Danmark i øjeblikket er hårdt ramt af inflation,“ fortæller finansminister Nicolai Wammen (S).
Donald Trumps nærmeste vidner mod ham. Den tidligere amerikanske præsidents påstande om valgsvindel er ifølge hans egen fhv. justitsminister William Barr “bullshit“, og den forklaring blev “accepteret“ af hans egen datter og rådgiver i Det Hvide Hus, Ivanka Trump. Torsdag begyndte den første af seks høringer om stormen på den amerikanske kongres i Washington D.C., ledet af en demokratisk ledet komité i Kongressen. De har foreløbigt konkluderet, at Trump var centrum for en “omfattende konspiration“ for at omstyrte det seneste præsidentvalg. Også stedsønnen Jared Kushner og talsperson Jason Miller afgav vidneforklaringer i det, The Guardian kalder en “filmisk og gennemtrængende“ seance.
Danske myndigheder har foretaget offentlige indkøb for knap 13 mia. kr. under corona. Staten, regioner og kommuner har ifølge Politiken benyttet en nødbestemmelse i udbudsloven til at foretage indkøb af coronarelaterede varer uden konkurrence. Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard vurderer, at den manglende konkurrence har medført, at de offentlige myndigheder har spildt et beløb på omkring fire mia. kr.
Et sidste ord
Skal du på tur i weekenden, kan det være en god idé at tjekke Trustpilot først.
Nyd den! Føljeton er, hvor vi plejer at være, når vi ses igen i morgen.