10. december 2022
Kære læser
Glem alt om foryngelseskure og frygten for at blive gammel: Sydkoreanerne har om nogen knækket koden til at genvinde den tabte ungdom. Ved et trylleslag (og et par behændige lovændringer) vil man i hvert fald sænke gennemsnitsalderen for hele befolkningen. Tænk engang: Her gik man måske og troede, at man allerede havde rundet de 30, […]
Det bedste vi har set
Tal om det
Forsvarsløs natur
I denne uge blev FN’s biodiversitetstopmøde skudt i gang. Og mens fortællingen om Danmark som et grønt forgangsland fungerer nogenlunde, når vi snakker om klima, er historien en anden, når det kommer til naturbeskyttelse. Kun 2,3 pct. af Danmarks landareal kan med sikkerhed kategoriseres som beskyttet natur. Det viser en ny rapport fra Biodiversitetsrådet. Dermed er vi meget langt fra EU’s målsætning om, at 30 pct. af unionen skal være beskyttet natur i 2030.
Som om det ikke var nok, er vi faktisk også længere fra målsætningen, end man hidtil har troet. I en kortlægning fra 2016 fra Miljøstyrelsen var hele 10,3 pct. land nemlig registreret som beskyttet. I stedet for at have beskyttet natur, tyder tallene desværre også på, at vi hellere vil have kultiveret natur. Cirka to tredjedele af det danske landareal består af landbrug. Af alle verdens lande er kun Bangladesh mere intensivt opdyrket.
Den muntre videnskab
Den muntre videnskab
I 20 år har Sébastien Tutenges, rusmiddelforsker og lektor i sociologi ved Lunds Universitet, undersøgt “kollektive beruselsesepisoder“ ved lave feltarbejder i nattelivet. Ja, eller som Djøfbladet lidt skarpt formulerer det: “I 20 år har Sébastien levet af at gå i byen.“ Afhængig af temperament må det vist enten være drømmejobbet eller straffen i en af helvedes inderste cirkler. Heldigvis har indsatsen dog også kastet en god portion forskning af sig, som Tutenges gladeligt fortæller om – ligesom han trods alt understreger, at langt størstedelen er opnået i ædru tilstand.
Sort samvittighed
Sort samvittighed
Det kan dårligt overraske, at olieindustrien aldrig har været helt fin i kanten, men den her er alligevel grim: Allerede tilbage i 1968 viste en rapport bestilt af American Petroleum Institute, at CO2-udledningerne fra fossile brændstoffer ville føre til omfattende og katastrofale klimaforandringer. Alligevel fortsatte olieselskaberne ufortrødent deres arbejde, alt imens misinformationskampagner blev iværksat, der skulle forhindre udbredelsen af renere energiformer. Yale Environment 360 forklarer, hvordan den ellers glemte rapport giver ny ammunition til søgsmål, der forsøger at holde selskaberne ansvarlige.
+ Nedtur: The Intercept om hvorfor grøn energi heller ikke vil “redde planeten“.
++ Optur: Nyhedsbrevet Heated med en guide til at gennemskue klima-misinformation.
Noget ved filmen
Noget ved filmen
I sidste uge frigav det britiske filmmagasin Sight and Sound sin opdaterede liste over verdens bedste film, der længe har været en slags guldstandard for cinefile. Listen opdateres kun hvert tiende år, og fra 1962 til 2002 har Citizen Kane siddet tungt på titlen som verdens bedste film, lige indtil Alfred Hitchcocks Vertigo for ti år siden vippede den af pinden. Sammenlignet med tidligere tiders kanoniseringer, er listen fra 2022 dog på mange måneder banebrydende. Ikke mindst fordi verdens bedste film nu hedder Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, et stykke belgisk slow cinema fra 1975 af den kvindelige instruktør Chantal Akerman. The New York Times har set nærmere på den rivende udvikling.
Bedst i rækken
Bedst i rækken
Bevares, det kan da godt være, at der er et fodbold-VM i fuld gang, som det er svært at tage øjnene fra, om man så boykotter eller ej. Men altså… hvis vi nu siger VM i Microsoft Excel, lyder det så ikke også bare som en fuldgod erstatning? Nej? Okay, vi var heller ikke overbeviste, men The Atlantic forsøger nu meget godt at forklare, hvorfor de netop opståede verdensmesterskaber i regneark faktisk var en sjov og medrivende affære – i hvert fald hvis man elsker esoteriske begreber som “XLOOKUP“, “RANDBETWEEN“, og “dynamic array“. Er du til den virkelig nysgerrige side, kan finalen også genses på YouTube. God kamp!
Ho ho host op med pengene
Ho ho host op med pengene
“Nedenunder alle sløjferne og fehåret er New Yorks juletræshandel et kompliceret og til tider farligt spil med en beskidt historie […] Der er blevet begået tyveri, sabotage og mindst ét mord i juletræsspillet. Jeg døde næsten selv, da jeg solgte dem.“ Webmagasinet Curbed står klar med et juleeventyr udover det sædvanlige, der byder på både bandekrig, kunstigt oppustede juletræspriser og en skruppelløs chef, som måske rent faktisk tror, at han er julemanden.
Spisesedlen
Vores øjne er endnu rettet mod Iran, hvor protesterne fortsætter, selvom landets statsadvokat i weekenden sagde, at moralpolitiet er blevet nedlagt. Siden har der været en hel del frem og tilbage, om udmeldingen nu var officiel eller ej, men som Oliver Stilling skrev mandag, er det egentlig “også ligegyldigt“. For det modige oprør ser ikke ud til at blive kuet før regimet kapitulerer – og så mindede han os om noget, der kan bruges som en god tommelfingerregel. At når vi peger fingre, bør to gå mod os selv:
“Iranernes modige kamp mod styret er dybt beundringsværdig, og i det store billede gør det selvfølgelig hverken fra eller til, om der findes et moralpoliti i Iran. Sådan et findes der heldigvis slet ikke i Danmark. Vi har til gengæld en anden instans, som indtil 1983 hed Fremmedpolitiet. Det var dengang, man kaldte ting, hvad de var. Så blev Fremmedpolitiet til Direktoratet for Udlændinge og senere Udlændingestyrelsen.“
På analysepladsen bød David Dragsted op til borgerlig linedans mellem Jakob Ellemann-Jensen (V), Alex Vanopslagh (LA) og Søren Pape Poulsen (K), hvor sidstnævnte i weekenden trak sig fra regeringsforhandlingerne. For hvordan holder de blå partiformænd balancen mellem på den ene side at stille kontante krav, uden samtidig at afskrive sig fra de kommende politiske forhandlinger? “Reel modstand bliver svær at mønstre, når alle alligevel er enige om at enes, ministertaburetter eller ej.“
Nogle ting er nemmere at tale om. Som hvor mange minusgrader, det er udenfor, prisen på smør og … så er der de andre. Som at uligheden i Danmark er større end nogensinde – så høj, at flere børn må undvære måltider, antallet af ansøgere om julehjælp kun er vokset, og nogle familier allerede i sommer måtte flytte i telt for at betale regningerne. “Det kan vi simpelthen ikke være bekendt i et samfund som det danske,“ skrev hele 21 organisationer i et fælles opråb i november – men hvor bliver børnenes statsminister egentlig af? Astrid Plum satte ord på uligheden tirsdag.
Imens gav David Dragsted en indføring i COP15, der i denne uge begyndte i Canada. Og nej, selvom det er forvirrende med alle de navne, og Sharm el-Sheikh er løbet med det meste af opmærksomheden, er det denne gang ikke klimaet, men naturen der skal reddes – hvis verdenslederne altså gad at møde op. Som Dragsted skrev, er der på mange måder tale om den “lidt forsmåede lillebror, som de fleste har glemt under VM-infernoet og julehandlen“, og meget tyder på, at topmødet bliver endnu en fiasko.
Når vi af og til spørger jer læsere, hvad I godt kan lide ved at læse Føljeton, plejer der som regel at være en håndfuld, der svarer, at det er at lære skribenterne at (gen)kende. Flere skriver endda, at det ligefrem bliver til en lille gætteleg, hvem der har skrevet dagens tekst, inden I når til signaturen i bunden. Så udfordringen er hermed givet videre: Kan du gætte, hvem der mon kunne finde på at trække paralleller mellem Socialdemokratiet og Søren Kierkegaards Sygdommen til Døden? Ellers får du svaret her.
Det var også onsdag, vi bragte sidste reportage i Feuilletons klimaserie – Føljetons europæiske Doppelgänger. De seneste måneder har vores journalister rejst rundt i Europa for at undersøge hvilke tiltag, der kan inspirere ambitionen om at blive verdens første klimaneutrale kontinent inden 2050. Hvis vi selv skal sige det, har det vist sig at være ganske håbefuldt: Overalt er der have af viden – som i Grønland, der kæmper mod den smeltende indlandsis, og Grækenland, der har noget at lære os efter år med voldsomme skovbrande. Nu er tiden kommet til Bulgarien, der holder vejret for luftforureningen, men igen også ved hvad der skal til for at bekæmpe den.
Der er flere mærkelige detaljer i torsdagens historie om, at 25 højreekstremister fra Reichsbürgerbevægelsen er anholdt for at planlægge et statskup i Tyskland, der skulle genskabe det tyske imperium som det så ud i 1871. Det er ikke kun idéen i sig selv, der er uhyggelig. Nej, det værste er næsten, at den 71-årige Prins Heinrich – der ifølge konspirationen skulle have været Tysklands statsoverhoved og altså står i spidsen for en gruppe forbundet med op til flere mordforsøg – samtidig kan se så normal ud. Eller rettere overklasseagtig: Som Oliver Stilling skrev i dagens ‘Kære læser’, ligner han med sine brune fløjlsbukser og olivengrønne habitjakke en, der kunne være “en praktiserende læge i Nordsjælland. En læge, som grundlæggende hader nærkontakt med syge mennesker og altid har gjort det, men som nægter at gå på pension.“
Senere vendte Lars Trier Mogensen tilbage til regeringsforhandlingerne, der tilsyneladende aldrig slutter. Eller hvad? Nu har også SF forladt kontoret hos Mette Frederiksen, der ganske enkelt kun er rykket længere mod højre end nogen anden nylig statsminister: “Efter forlydender fra forhandlingerne både på Marienborg og i Statsministeriet er Socialdemokratiet mere end klar til at hæve grænsen for topskat yderligere, sænke selskabsskatten, øge privatiseringen i den kommunale velfærd og fremrykke et kraftigt forøget forsvarsbudget. På papiret er det faktisk en mere blå politik, end Venstre gik til valg på.“
Fredag fortsatte ved Mette Frederiksens bord, hvor man nok er ved at komme nærmere en regeringsdannelse med Venstre, men begge partier har lavet en opsigtsvækkende kovending i sagen om Lars Findsen. Mens de lovede guld og grønne skove under valgkampen, kan de nu ikke længere sige, om de vil støtte en kulegravning af forløbet om den tiltalte spionchef. Det har fået jurister til at advare om en overhængende risiko for, at sagen bliver lagt i graven i en politisk studehandel. “Bananrepublik“, bliver der blandt andet sagt, og hvis vi tilføjer Anders Fogh og kommission i samme sætning, kan vi næppe være de eneste, der får billeder i hovedet?
Ugen sluttede på en lige så alvorlig historie om kvindedrab. Mens kvinder oftest slås ihjel af eksmænd og -kærester med jalousi som motiv, er den gode fortælling dog, at det faktisk kan forebygges: “Det handler bare om vilje til at tale – og viljen til at tælle,“ skrev Astrid Plum, der har spurgt FN’s ligestillingsorganisation UN Women, Center for Magtanalyse og politiet, hvad vi kan gøre. Nøglen er at tage problemerne ved roden – og på den måde kan vi måske også redde de mænd, der er udadreagerende og har desperat brug for hjælp, inden det er for sent. /Emma Louise Stenholm
Et sidste ord
Who you gonna call? Formentlig ikke den her dystopiske brandmandsservice.
Fremtiden er her – og det er weekenden også. God lørdag!