1. oktober 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Krænker af den ukrænkelige retsstat – og krænkelsesparat

Er der noget mere irriterende end folk, der giver udtryk for krænkelse – ikke på egne, men på andre folks vegne? Jo jo, selvfølgelig er der det. Og nogle gange giver det sikkert god mening. Men tænk på, hvor ofte for eksempel Pia Kjærsgaard, dengang Dansk Folkeparti havde vind i sejlene, stillede sig op og […]

Kære læser

Donald Trumps stolte drenge

Ud fra navnet lyder Proud Boys som en gruppe, der kæmper for LGBTQ+-rettigheder. Men det gør de desværre ikke. Den højreekstremistiske gruppe, der beskriver sig selv som ”vestlige chauvinister, der nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden”, er en sørgelig sammensætning af misogyni, racisme og opfordringer til vold. Ikke desto mindre undlod […]

Det bedste vi har set

Bygget til at brænde

Bygget til at brænde

Voldsomme naturbrande har i den seneste tid fået USA’s vestkyst til at ligne noget fra en dystopisk science fiction-film. Himlen over storbyen San Francisco har fx været malet helt orange, og brandene har både kostet menneskeliv og fået hjem til at gå op i røg. Hvordan kunne det ende så galt? Der Spiegel har talt med brandhistorikeren Stephen Pyne, der ud over at have en fantastisk titel også giver et spændende indblik i, hvad der sker i Oregon og Californien. Ifølge Pyne er vestkysten ”bygget til at brænde.” Om ikke andet kan man læse artiklen for at nyde, at Pyne lige får irettesat danske Bjørn Lomborgs udsagn om, at klimaforandringerne ikke spiller nogen rolle i brandene.

Tag-selv-nazisme

Tag-selv-nazisme

I dag har vi en meget klar idé om, hvad nazisme er, og hvilken ondskab den indeholder. Men i nazismens tidlige år i Tyskland var alt ikke helt så sort vidt. Nationalsocialismen var i starten vag og et ideologisk tag-selv-bord, og dermed kunne det tyske folk lægge det i den, som de havde lyst til. Måske var det derfor, den blev så populær. Det er i hvert fald et af de argumenter, som man finder i Moritz Föllmers studier af kulturlivet i nazi-tyskland. Og hvis du ikke lige føler for at læse hele studiet, så start med denne artikel hos History Today.

En verden af QAnons

En verden af QAnons

Vi har tidligere omtalt QAnon her i Føljeton. Det er et underligt miskmask i spændingsfeltet mellem oprørsgruppe og konspirationsteori, og så er det gået fra at være et mystisk internetfænomen til at være en stor magtfaktor i amerikansk politik. Uanset hvor meget vi læser om QAnon, føler vi behov for at læse mere, for det så underligt, så utroligt, så uhyggeligt. Den seneste gode tekst, vi har læst om emnet, er denne fra Vagant. Det er også et godt sted at starte for begyndere.

Spisesedlen

EU-Kommissionen gør klar til sag mod Storbritannien. I september fremsatte den britiske regering et lovforslag, der bryder med den udtrædelsesaftale, som EU-Kommissionen indgik med Storbritannien sidste år. Briterne har nu en måned til at svare på anklagerne i en stævning, som Kommissionen sendte i morges. Derefter kan sagen ende i EU-domstolen.

Rusland tilbyder at mægle i konflikt mellem Armenien og Aserbajdsjan. En væbnet konflikt er brudt ud mellem landene Armenien og Aserbajdsjan, der i årevis har været uenige om retten til området Nagorno-Karabakh. Mere end 100 mennesker er døde siden søndag. Nu foreslår den russiske regering at mægle mellem de to lande. Ruslands udenrigsminister opfordrer desuden landene til at stoppe den ”krigs-agtige” retorik.

Ekspertgruppe foreslår ny karakterskala. I april nedsatte Børne- og Undervisningsministeriet en ekspertgruppe, der skulle vurdere fire mulige karakterskalaer til det danske skolesystem. Ekspertgruppen er nu kommet frem til, at den bedste løsning enten er at justere den nuværende syvtrinskala eller at indføre en ny skala, der går fra nul til seks. Ekspertgruppen mener også, at der generelt bør gives færre karakterer.

Dansk musik tilbage på Youtube. YouTube og rettighedsorganisationen Polaris har indgået en aftale, og derfor kan man nu igen streame dansk musik på den google-ejede videoplatform. YouTube har været uden dansk musikindhold siden d. 1. august, hvor den tidligere rettighedsaftale udløb.

Arbejdsløsheden igen under fem pct. Færre danskere mangler et arbejde. Fra juli til august faldt bruttoledigheden med 9.700 til 137.800, og dermed ligger ledigheden nu igen under fem pct. af arbejdsstyrken. Det oplyser Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. Fra februar til maj steg ledigheden med hele 54.200. Det skyldtes den delvise nedlukning af Danmark på grund af corona.

Et sidste ord

Det kan godt være, at det går den forkerte vej med smitten, men direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm bliver bare gladere og gladere og gladere.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12