1. november 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En permanent og bitter krig

Den garvede diplomat Anthony Blinken, 61, er ikke den værste person, man kan forestille sig på posten som amerikansk udenrigsminister. Det kunne være værre, det kunne være meget værre. Men gør han det godt? For et par uger kunne man læse i aviserne, at Blinken fløj i pendulfart mellem Israel, Jordan, Qatar, Bahrain, Saudi-Arabien, De […]

Det bedste vi har set

Vi begyndte ugen med antallet af slagtede dyr verden over. Tal, der er så store, at det er umuligt at forestille sig dem. Så lad os se på en mindre skala, Danmark, hvor der er over dobbelt så mange grise som mennesker.

Mere end en femtedel af Danmarks areal går til at opretholde den danske produktion af såkaldt hvidt kød, og den altovervejende del af de 22 pct. går til produktionen af svinefoder. Hvis man tæller hele landbruget med, optager det mere end 60 pct. af det danske areal. Her regerer Danish Crown. Koncernen er Europas største producent af svinekød og en af verdens største svinekødseksportører.

Men kan man producere kød på en radikalt anderledes måde? I dag besøger vi et regenerativt landbrug i Smørum, der gør forsøget. /Emilie Ewald

Er du blevet nysgerrig på regenerativt landbrug, kommer antropolog og forfatter Sofie Isager Ahl vidt omkring begrebet og beskæftigelsen i sin poetisk omskrevne ph.d.-afhandling. Her møder hun den nye generation af bønder, der placerer humus – altså nedbrudt organisk materiale, der blandt andet er med til at binde kulstof i jorden – på den højeste piedestal. Bogen er udkommet på forlaget Laboratoriet for Æstetik & Økologi, og ellers findes der en grundig anmeldelse i ATLAS.

Landbrugslobbyen har store muskler, og de er ikke bange for at bruge dem. The Guardian afslører, at tidligere ansatte hos FN er blevet censureret, saboteret og undermineret i mere end et årti for at rapportere om husdyrs enorme udledninger metan, også kendt som landbrugets største klimasynder. Læs den fremragende opsummering i nyhedsbrevet Heated.

Mennesker har ikke særlig meget erfaring med at klare sig igennem katastrofer. Det har naturen til gengæld. Professor i bæredygtig udvikling ved det amerikanske Columbia University Ruth DeFries reflekterer over, hvad og hvordan vi kan lære af naturen.

Videnskab.dk har lavet et kort over Danmark, der viser, hvor meget landbruget fylder. Hvordan skulle kortet se ud i fremtiden, hvis det stod til dig? Send os gerne dine idéer.

I morgen tager vi fra de åbne, grønne marker og ind i et noget mere trængt laboratorium. Her er fremtidens måske mest klimavenlige kød nemlig ved at blive skabt.

Spisesedlen

Rafah-korridoren mellem Gaza og Egypten er i dag blevet åbnet, så sårede palæstinensere kan få behandling. (Al-Jazeera)

Energiselskabet Ørsted dropper sine planer om at anlægge havvindmølleparker i USA for 28 mia. kr. (Ørsted)

Pakistan udviser 1,7 mio. afghanere – ifølge Taliban-regimet er titusindvis allerede blevet flyttet. (Reuters)

Seks betjente i Københavns Politi er blevet sigtet for groft tyveri, stillingsmisbrug og besiddelse af stoffer. (Den Uafhængige Politiklagemyndighed)

Storbritanniens kong Charles III er på besøg i Kenya, der kræver en undskyldning for kolonitidens grusomheder. (AFP)

Den Internationale Finansieringsinstitution (IFC) vil give 2,9 mia. dollars til virksomheder, der arbejder med grøn energi og ligestilling i østafrika. (The East African)

Chefen for for FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (OHCHR) har opsagt sin stilling, fordi han finder organisationens indsats i Mellemøsten “nytteløs”. (The Guardian)

Nærsynet

I Quezon betaler man med plastik

I Quezon betaler man med plastik

Champions of the Earth er en pris, som FN uddeler til organisationer, personer eller grupper, der gør en særlig indsats for at mindske plastikforurening i verden. Den gives i forskellige discipliner – og i år løber borgmesteren i den filippinske storby Quezon med prisen for sit politiske lederskab. Der er flere grunde til, at det netop er Josefina Belmonte, som bliver hædret. Hun har gjort plastik til et vigtigt punkt på dagsordenenen. Hun har forbudt engangsplastik, og det gælder alt fra bestik til indpakning. Produkter, som traditionelt set kommer i plastikbøtter og plastikflasker, fx shampoo, skal man på genopfyldningscentre for at købe. Ligesom byens tre mio. indbyggere også kan bytte al plastik til værdikuponer. Kuponerne kan bruges til at købe mad og betale elregninger.

+ Læs om FN-prisen og de andre prismodtagere.

++ Videnskaben har udviklet svampe, der optager mikroplast i havet.

+++ EU er også på sagen. Mange bække små.

++++ Der er virkelig mikroplast alle vegne.

Et sidste ord

Videnskab.dk har lavet et kort over Danmark, der viser, hvor meget landbruget fylder. Hvordan skulle kortet se ud i fremtiden, hvis det stod til dig? Send os gerne dine idéer.

I morgen tager vi fra de åbne, grønne marker og ind i et noget mere trængt laboratorium. Her er fremtidens måske mest klimavenlige kød nemlig ved at blive skabt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12