1. juli 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Godt lægemiddel, syge priser

Nu vil vi ikke tage glæderne på forskud, men det kunne godt se ud, som om vi i år slipper for agurketiden. Det er, som om den ene store begivenhed har taget den anden de seneste par dage, og så har Kanye West tilmed udgivet et nyt nummer. Hallelujah! Lad os starte med et lille […]

Kære læser

Håbet er grønt for nye partier

Fornyelsen kommer ikke altid fra ekstremerne. Da debatbogen Oprør fra midten udkom i 1978, rykkede miljødebatten for alvor ind i den danske offentlighed. Samme omvæltning er nu ved at ske igen: Fornyelsen af det danske partilandskab kommer endnu engang inde fra den grønne midte. I dag huserer rebellerne, mærkeligt nok, helt inde omkring midten. Overalt […]

Det bedste vi har set

Da verden købte sig en Walkman

Da verden købte sig en Walkman

For lidt over 40 år siden så et lille, uanseeligt stykke elektronik dagens lys i Japan, der faktisk forandrede verden: Sonys Walkman. For hvor musik tidligere var en kollektiv oplevelse, blev den med walkmanens høretelefoner forvandlet til en isolerende aktivitet. Og med det var en helt ny form for væren i verden født. ”At bære telefoner fungerede både som et personligt ‘forstyr ikke’-skilt og som et alternativt soundtrack til byens kakofoni. Det var en ny form for menneskelig oplevelse, engageret disengagement, et teknologisk skjold fra verden og en modgift til kedsomhed”, skriver journalist Matt Alt i The New Yorker.

 

Dén Pearl Jam-koncert…

Dén Pearl Jam-koncert…

I år skulle den 50. udgave af Roskilde Festival være løbet af stablen. Det jubilæum fik coronaen sat en stopper for, men et andet, tragisk jubilæum kan der ikke rokkes ved: I år er det 20 år siden, at ni mennesker blev trampet ihjel foran Orange Scene under en koncert med det amerikanske band Pearl Jam. Michael Ørtz Christiansen var en af dem, der var til stede foran scenen, og han har skrevet en rørende tekst om oplevelsen. Den kan læses ovre hos DR – og det er lige til at få klaustrofobi af: ”Den fugtige nattehimmel er stadig fyldt med rock og Eddie Vedders umiskendelige stemme, men det er, som om forsangeren står på den anden side af en glasvæg. Hans stemme kan ikke trænge ned til os. Det kan luften heller ikke”.

Ikke flere lænker

Ikke flere lænker 

Det er sjældent, vi ser så gode nyheder som den her: Gennem sit arbejde med NGO’en Impulse har Hasina Kharbhih reddet op mod 72.000 børn og kvinder fra human trafficking i Sydøstasien. Hun er vel sådan set det, man kunne kalde en vaskeægte helt. Og ikke nok med at Kharbhih redder mennesker fra slaveri, så har hun endog udviklet et system, der sørger for at hjælpe folk videre i livet efterfølgende. Netmediet Ozy har den opløftende historie.

Spisesedlen

Ny sikkerhedslov træder i kraft i Hongkong. Under den nye, kontroversielle lovgivning – der er blevet indført af Kina – vil blandt andet oprør og forsøg på løsrivelse give fængsel på livstid. Mange kritikere ser loven som et alvorligt angreb på ytringsfriheden i den særlige administrative region. Demonstranter i Hongkong er endnu engang gået på gaden i protest over indgrebet.

SAS fremlægger redningsplan. Det hårdt pressede flyselskab oplyser i en fondsbørsmeddelelse, at man vil indhente en rekapitalisering på 8,52 mia. kr. og derudover spare 2,8 mia. kr. frem mod 2022. Som en del af den nye plan vil den danske og svenske stats ejerandel i flyselskabet komme helt op på 20,05 pct. Den lå tidligere på ca. 14 pct.

Datatilsynet vil undersøge TikTok. Det oplyser tilsynsmyndigheden i en pressemeddelelse. Undersøgelsen skal blandt andet afdække, hvorvidt det sociale medies app lever op til reglerne for databeskyttelse. TikTok er af mange blevet kritiseret for at høste store mængder data fra sine brugere.

EU opdaterer rejsevejledninger – og udelukker USA. De nye vejledninger, der træder i kraft i dag, åbner for igen at lade rejsende fra 14 lande, herunder Algeriet, Australien, Canada og Uruguay, komme ind i EU. Både Brasilien og USA er imidlertid blandt de lande, som det ikke anbefales at åbne grænserne for. Det sker som følge af de mange COVID-19-tilfælde i de to lande.

Ansatte i plejesektoren skal fremover testes jævnligt. Det står klart efter en ny aftale mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Ifølge sundhedsminister- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil ordningen være frivillig og give personalet mulighed for at blive testet for coronavirus på arbejdspladsen. Det sker for at forhindre spredningen af COVID-19 på eksempelvis plejehjem.

Et sidste ord

Er det ikke i dag, hvor vi har brug for at høre en ræv grine? Jo. Det er i dag.

Ses fredag!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12