1. august 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Manchin – et nyt skældsord

For nogle måneder siden udsendte det amerikanske forlag Little, Brown and Company en erindringsbog med titlen Because Our Fathers Lied: A Memoir of Truth and Family, From Vietnam to Today. Forfatteren er den i offentligheden ikke synderlig kendte 72-årige valnøddefarmer Craig McNamara. Men det er hans efternavn jo så til gengæld. Craig McNamara er søn af […]

Kære læser

Hofterne lyver aldrig – eller gør de?

Why wait for later? I’m not a waiter Something’s coming on, coming on strong Don’t take too long Don’t you wanna know? Baby, come home   Hvis ikke man vidste bedre, ligger det måske ikke lige til højrebenet, at det skulle være den britiske filosof John Locke, der har inspireret Shakiras popsang ”Why Wait” fra […]

Det bedste vi har set

Der er et lukket land 

”I dag kan en flygtning miste sin opholdstilladelse efter 10 år, selvom hun taler flydende dansk, har taget en uddannelse, arbejder fuld tid, aldrig har overtrådt loven, og har hele sin familie boende her. Selv hvis hun har et barn på 8 år, som er født her og har boet her hele sit liv, regnes barnets tilknytning til Danmark ikke for tilstrækkelig […] Det er kendsgerninger, som nok er ukendte for de fleste danskere, og som de simpelthen ikke kan tro på, når de hører om dem.” Michala Clante Bendixen, formand for foreningen Refugees Welcome, skriver om Danmarks fejlslagne (og fremmedfjendske) asylpolitik ovre hos Ræson.

Krisen i kriserne

Det har ikke skortet på katastrofeoverskrifter fra Libanon de seneste år: Problemer med Hizbollah, havneeksplosionen i Beirut,  hyperinflation i en af verdens værst ramte økonomier. Hvad der har fået noget mindre opmærksomhed, er hvordan befolkningen rent faktisk håndterer kriserne. Podcasten Beyond the Headlines fortæller om libaneserens hverdag, der i stigende grad er blevet fyldt med misbrug og mentale helbredsudfordringer.

 

Tegn til tiden

Det er ikke kun almindeligt skrift- og talesprog, der ændrer sig i takt med teknologiens udvikling. Nej, faktisk har tegnsprog om noget nydt godt af smartphone-kameraer, sociale medier og allestedsværende videochats. New York Times forklarer i en fiks webfeature, hvordan American Sign Language har tilpasset sig tiderne – og udskiftet nogle af tegnene undervejs.

Spisesedlen

Første skib med afgrøder sejler fra Odesa. Mandag forlod skibet Razoni den ukrainske havneby lastet med 26.000 tons majs. Siden krigens begyndelse har Rusland blokeret Ukraines havne, men efter flere ugers forhandlinger er parterne blevet enige om, at fødevarer igen kan forlade landet. ”Sammen med vores partnere har Ukraine taget endnu et skridt mod forebyggelse af hungersnød i verden,” fortæller den ukrainske infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov.

Myanmars militær forlænger undtagelsestilstand til 2023. Militærjuntaen, som overtog magten i den sydøstasiatiske republik sidste år, sagde mandag, at den har brug for mere tid til at ”stabilisere” landet, inden man atter kan vende tilbage til ”frie og fair” valg. Undtagelsestilstand giver militæret mulighed for at tilbageholde borgerne uden grund.

Sundhedsstyrelsen genindkalder PFAS-eksperter. I februar lød det fra styrelsen, at gravide og ammende, der har været udsat for PFAS – en samlebetegnelse for flourholdige og miljøfarlige stoffer – ikke behøvede udskyde graviditeten og sagtens kunne amme. Men den anbefaling er ifølge tre ud af de 14 eksperter, der har rådgivet Sundhedsstyrelsen, ”lodret forkert”. Det frygtes, at 15.000 steder i Danmark er forurenet med PFAS, der kædes sammen med kræft og ufrivillig abort.

Screening formindsker dødeligheden af tarmkræft. Det viser forskning fra Region Midtjyllands hospital i Randers. Deltagelse i screening nedsætter dødeligheden generelt med 29 procent, mens særligt mænd over 60 har gavn af en tilbuddet, da risikoen her nedsættes med 51 procent. Det er imidlertid kun omkring halvdelen af mænd, der siger ja til en screening. Knap 2.000 dør årligt af tarmkræft i Danmark.

England vinder 2-1 over Tyskland i EM i kvindefodbold. Søndag aften lykkedes det de engelske løvinder at gøre, hvad deres mandlige kolleger ikke formåede sidste år. På et propfyldt Wembley kunne de løfte EM-trofæet efter et dramatisk opgør i forlænget spilletid. Det er første gang de engelske kvinder har vundet EM. Til sammenligning har Tyskland vundet trofæet otte gange.

Et sidste ord

Ak ja, hovedpuden kan være svær at slippe fri fra sådan en mandag.

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12